Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Άδειες κούνιες και γεμάτα φέρετρα: Άλλη μια «επιτυχία» των Τροϊκανών

Ενός κακού μύρια έπονται, έλεγε ο Σοφοκλής (496-406 π.Χ). Η μακροχρόνια σκοτοδίνη στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα, δεν έχει μόνον αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία, στην καθημερινότητα και στη ζωή των κατοίκων αυτής της χώρας. Έβλεπα το κατηφές πρόσωπο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά καθώς συνομιλούσε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και του έλεγε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχασε το 1/4 του ΑΕΠ της, πως η ανεργία έφτασε στο 28% και πως έξι στους δέκα νέους δεν έχουν δουλειά, ενώ ο ίδιος προσδοκούσε να εισπράξει μια φράση στήριξης εκ μέρους του Πλανητάρχη, προκειμένου να κτίσει τον επικοινωνιακό μύθο του success story με μότο ότι “οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο”. Του Γιώργου Στάμκου
Αυτός ο άνθρωπος μάλλον κατοικεί σε άλλη χώρα ή στη φαντασία του, γιατί στη χώρα που κατοικώ εγώ κι εκατομμύρια άλλοι συμπολίτες μου εξελίσσεται μια μακροχρόνια ιστορία μαζικής καταστροφής σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια να σταματήσει ο κατήφορος.

ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ


Μήνυμα στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει να αγγίξει τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο» στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια νέα ‘σεισάχθεια’» με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει.
«Η κυβέρνηση συνολικά και ο κ. Στουρνάρας ειδικότερα με την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, αφού έχουν αφαιμάξει την πλειοψηφία της κοινωνίας μέσα από τη μείωση μισθών και συντάξεων, χαράτσια και έκτακτους φόρους που γίνονται μόνιμοι και έχοντας στείλει εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, είναι έτοιμοι να πάρουν και τα σπίτια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αγγίξει τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια νέα ‘σεισάχθεια’ με την πρόταση που έχει από καιρό καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Άνθρακες ο θησαυρός»

ΔΣΑ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ


Ως αντισυνταγματική αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καταγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία παρέχεται στο Δημόσιο η δυνατότητα να επιβάλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Αδαμόπουλος.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, πέρα από το γεγονός ότι ούτε αυτή τη φορά υφίσταται «έκτακτη περίπτωση», στην οποία να συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να είναι επιτρεπτή η κατ’ άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος άσκηση νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία, η εν λόγω ΠΝΠ αντίκειται εν προκειμένω και στην αρχή της δικονομικής ισότητας των διαδίκων (αρχή της ισότητας των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών), κατ’ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ (πρβλ. εντελώς ενδεικτικά, ΕΔΔΑ, 11-1-2001, Πλατάκος κατά Ελλάδος, Ολ.ΣτΕ 2807/2002, Ολ.ΑΠ 12/2002), στο μέτρο που καθιερώνει εξαιρετικό προνόμιο υπέρ του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών, υπό την έννοια ότι δεν καθιερώνεται αντίστοιχη δυνατότητα και για τους ιδιώτες κατά την επιβολή κατάσχεσης σε βάρος του Δημοσίου.

Συμβουλές για τους κλέφτες από τον Κλεάνθη Τριαντάφυλλο


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με τις κυβερνήσεις τους, σε βαθμό ώστε να θεωρούν ότι όλοι είναι «κλέφτες». Τα ίδια συνέβαιναν και πριν από 130 χρόνια, όταν οι φόροι και τα σκληρά μέτρα είχαν κυριολεκτικά γονατίσει τα λαϊκά στρώματα. Ένας από τους εκπροσώπους των τελευταίων ήταν και ο σατιρικός ποιητής και δημοσιογράφος Κλέανθης Τριαντάφυλλος (1850-1889), ο οποίος εξέδιδε τον περίφημο «Ραμπαγά». Από τις ταλαιπωρίες και τις διώξεις στο τέλος αυτοκτόνησε, ενώ το έργο του παραμένει αθησαύριστο. Δημοσιεύουμε αυτούσιο -διατηρώντας και την ορθογραφία- ένα από τα έμμετρά του, με τα οποία προκαλούσε τους κυβερνώντες εκείνης της εποχής:

ΣΥΜΒΟΥΛΑΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΑΙΣ

Κλέφταις εδώ, κλέφταις εκεί, επάνω, κάτω κλέφταις,
Σφαλάτε τα παράθυρα σε όλη την Ελλάδα
Μην πάρουν τα μαλάματα, τ’ ασήμια, τους καθρέφταις,
Μην πάρουν τα χαλκώματα, τα ρούχ’ απ’ τη μπουγάδα.
Κλειδομπαρόνετε, πριχού να πέσετε ‘στο στρώμα,
Κουμπώστε τα σουρτούκα σας, τον κορβανά φυλάτε,
Βάλτε σκυλιά ‘στο σπήτι σας, για των κλεφτών το κόμμα,
Και μέρα νύχτα μ’ άρματα ‘στη μέση περπατάτε.
Κανέν’ αν απαντήσετε, ευθύς απ’ το λαρύγγι
Και χράκ… Αλοί της συμβουλαίς ευθύς οπίσω παίρνω,
Η Μούσα μου απ’ το λαιμό μ’ αρπάχνει και με σφίγγει:
― Ξεχνάς, μου λέει, πως έχουνε οι κλέφταις το γκουβέρνο;
http://mikros-romios.gr

Ο πρώτος νόμος για την καθιέρωση των συντάξεων το 1861 από την Κυβέρνηση Μιαούλη

 Η ιστορία των συντάξεων στην Ελλάδα, οι οποίες τώρα κινδυνεύουν ελέω Κυβερνήσεως και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμπληρώνει εφέτος εκατόν πενήντα χρόνια ζωής. Ο πρώτος βέβαια που επιχείρησε να εισάγει στη χώρα μας το θεσμό των συντάξεων για πολίτες, το 1856, ήταν ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα. Ως υπουργός Οικονομικών της Κυβερνήσεως Δημητρίου Βούλγαρη, υπέβαλε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, η οποία όμως διαλύθηκε και δεν πρόλαβε να το ψηφίσει.

Πέντε χρόνια αργότερα (1861) επί Κυβερνήσεως Aθανασίου Μιαούλη πλέον και με υπουργό Οικονομικών τον Ευστάθιο Σίμο (1804-1878) δημοσιεύθηκε ο πρώτος νόμος για την καθιέρωση συντάξεων για τους πολίτες δημόσιους υπαλλήλους
από ειδικό ταμείο που εξασφάλιζε τους πόρους του από τις κρατήσεις των μισθών (5%) και τη συνδρομή του κράτους. Σύνταξη δικαιούνταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωναν το εξηκοστό έτος ηλικίας και εικοσιπέντε έτη προϋπηρεσία. Ταυτόχρονα, και με την ίδια νομοθεσία, καθιερώθηκαν και οι αναπηρικές συντάξεις!