Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ανεργία: Ευκαιρία για κέρδος - Ενα ακόμα νεοφιλελεύθερο αφήγημα

Της Ελένης Δεδούση *

O ΟΑΕΔ συνιστά τον οργανισμό που ως κύρια μέριμνά του είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η προώθηση της απασχόλησης. Ο δημόσιος του χαρακτήρας συνεπάγεται αυτόματα την παραδοχή ότι η εργασία αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, το οποίο οφείλει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας- σταθερής και μόνιμης- για όλους τους πολίτες με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. Εφόσον, λοιπόν, το Κράτος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ταυτόχρονα προασπίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι ο ΟΑΕΔ εκτός από στυλοβάτη ενίσχυσης της απασχόλησης, καθίσταται φορέας κοινωνικής πολιτικής.

Μολονότι ο ΟΑΕΔ είναι ο οργανισμός που πρωταγωνιστεί στην καταπολέμηση της ανεργίας, παράλληλα λειτουργούν ιδιωτικά γραφεία διαμεσολάβησης εργασίας, τα οποία έχουν νομική κάλυψη. Η λειτουργία τους όμως σηματοδοτεί μια διαφορετική αντίληψη για την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, η οποία ανατρέπει το παραπάνω πλαίσιο βάσει του οποίου έχει οικοδομηθεί ο δημόσιος ΟΑΕΔ.

Έξι Βόμβες θα σκάσουν στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη


Καuτό φθινόπωρο αναμένει την κυβέρνηση καθώς, όπως αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της η Real News, το Σεπτέμβριο η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αποφασισμένη να επιβάλλει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η κρυφή ατζέντα της τρόικας για τον ιδιωτικό τομέα είναι, όπως αναφέρει η Real News, η χαριστική βολή σε μισθούς και δώρα και περιλαμβάνει “έξι βόμβες”:

• Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους ιδιωτικούς υπαλλήλους
• Μείωση κατώτατου μισθού στα 495 ευρώ
• Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
• Νέες περικοπές έως 30% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
• Μαχαίρι στα εφάπαξ τουλάχιστον 20%
• Νέο πρόγραμμα κινητικότητα για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2014

Εκποιούν την ιστορία και την υπόσταση μιας ολόκληρης χώρας


Του Δημήτρη Καπέλλα*

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει για την χώρα, την οικονομία, αλλά και το λαό, η Δ.Ε.Η. θα πρέπει να γυρίσουμε την μνήμη μας, περίπου 60 χρόνια πίσω, τότε που οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή τους, στην Ελλάδα, όπου ηλεκτροδοτούν μόνον τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το 1950 υπήρχαν στη Ελλάδα 400 περίπου εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν το πετρέλαιο και ο γαιάνθρακας που εισάγονταν από το εξωτερικό.

Η παραγωγή αυτή σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα καύσιμα, εξωθούσε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη (σ.σ. τριπλάσιες ή και πενταπλάσιες τιμές απ' αυτές που ίσχυαν στις Ευρωπαϊκές χώρες). Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ένα αγαθό πολυτελείας, αν και τις περισσότερες φορές παρεχόταν με ωράριο με τις ξαφνικές διακοπές .Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.ΕΗ.) για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος" με απώτερο σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής και την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, θα κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.

Η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τους πλειστηριασμούς


Προλιαίνεται το έδαφος για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να καθιστά πιο σαφείς από ποτέ τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος, παρά το γεγονός πως διαβεβαίωσε αορίστως ότι θα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια που θα καθοριστούν από το ΥΠΟΙΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργίαδης που έσπευδε να δηλώσει πως δεν υπάρχουν ταμπού για την κυβέρνηση. Έντονες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύει να μην τολμήσουν να αγγίξουν «τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο».
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε πως πρώτος γνώμονας της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και σε δεύτερη μοίρα έρχεται η ανάγκη της στεγαστικής πίστης και η αποφυγή κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.
Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο για όσους μπορούν να πληρώσουν. «Όποιος μπορεί να πληρώσει, θα το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και για αυτή την περίπτωση θα καθοριστούν κριτήρια από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την γενική ευθύνη για τους πλειστηριασμούς έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αθωώθηκε ο δάσκαλος Στέφανος Γκουλιώνης


Παραθέτουμε το ψήφισμα συμπαράστασης της ΕΛΜΕ Λάρισας για όσους δεν θυμούνται το θέμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η ΕΛΜΕ Λάρισας εκφράζει την αμέριστη κι ανεπιφύλακτη συμπαράστασή της, στο συνάδελφο Στέφανο Γκουλιώνη, δάσκαλο και διευθυντή του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό , ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, με κίνδυνο την άμεση απόλυσή του.
Συγκεκριμένα η υπόθεσή του αφορά σε συμμετοχή σε διαμαρτυρία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την ημέρα της παρέλασης για την 25Η Μαρτίου , όπου και συνελήφθη εντελώς αναίτια. Η σχετική απόφαση στηρίζεται στο μνημονιακό νόμο 4093/ 2012 ο οποίος επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο.