Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

''Aνήκω σὲ µία χώρα µικρή''


(H oμιλία του Γιώργου Σεφέρη στην τελετή παραλαβής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, 11 Δεκεμβρίου 1963)

«Ἀνήκω σὲ µία χώρα µικρή. Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου. Εἶναι µικρὸς ὁ τόπος µας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγµα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι µᾶς παραδόθηκε χωρὶς διακοπή. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα δὲν ἔπαψε ποτὲ της νὰ µιλιέται. Δέχτηκε τὶς ἀλλοιώσεις ποὺ δέχεται καθετὶ ζωντανό, ἀλλὰ δὲν παρουσιάζει κανένα χάσµα. Ἄλλο χαρακτηριστικὸ αὐτῆς τῆς παράδοσης εἶναι ἡ ἀγάπη της γιὰ τὴν ἀνθρωπιά, κανόνας της εἶναι ἡ δικαιοσύνη. Στὴν ἀρχαία τραγωδία, τὴν ὀργανωµένη µὲ τόση ἀκρίβεια, ὁ ἄνθρωπος ποὺ ξεπερνᾶ τὸ µέτρο, πρέπει νὰ τιµωρηθεῖ ἀπὸ τὶς Ἐρινύες. Ὅσο γιὰ µένα συγκινούµαι παρατη ρώντας πὼς ἡ συνείδηση τῆς δικαιοσύνης εἶχε τόσο πολὺ διαποτίσει τὴν ἑλληνικὴ ψυχή, ὥστε νὰ γίνει κανόνας τοῦ φυσικοῦκόσµου. Και ἕνας ἀπὸ τοὺς διδασκάλους µου, τῶν ἀρχῶν τοῦ περασµένου αἰώνα, γράφει : «... θὰ χαθοῦµε γιατί ἀδικήσαµε....». Αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος ἦταν ἀγράµµατος. Εἶχε µάθει νὰ γράφει συναπτὰ τριάντα πέντε χρόνια τῆς ἡλικίας του. Ἀλλὰ στὴν Ἑλλάδα τῶν ἡµερῶν µας, ἡ προφορικὴ παράδοση πηγαίνει µακριὰ στὰ περασµένα ὅσο καὶ ἡ γραπτή. Τὸ ἴδιο καὶ ἡ ποίηση.

Παραιτήθηκε ο προεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μετά το αίτημα Στουρνάρα


Την παραίτησή του από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε οΣτέλιος Σταυρίδης την Κυριακή, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στη δήλωση του ο κ. Σταυρίδης απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα που ανέκυψε μετά από δήμοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο είχε μεταβεί στην Κεφαλλονιά με το ιδιωτικό τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Η δήλωση παραίτησης του Στ. Σταυρίδη:

«Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων».
Σε δηλώσεις του πριν από την ανακοίνωση του κ. Στουρνάρα, ο κ. Σταυρίδης, σύμφωνα με το "Έθνος", αναφέρθηκε στο κοινό ταξίδι λέγοντας:

Το ατύχημα


Αν η Σαντορίνη είχε πάθει μπλακ άουτ μέσα Αυγούστου εξαιτίας της ΓΕΝΟΠ ή του ΠΑΜΕ, το γεγονός θα παρουσιαζόταν ως περίπου εσχάτη προδοσία και θα κατοικούσε στα στόματά τους τα επόμενα πέντε χρόνια σερί ως το πλέον καταλυτικό επιχείρημα: εκείνο το καλοκαίρι που χτυπήθηκε στη ρίζα του ο τουρισμός μας.

Τώρα δεν τρέχει μία. Όσο κερδίζουν τον επικοινωνιακό πόλεμο θα κερδίζουν γενικά, και ας έχει φτάσει η αληθινή ζωή στο σημείο που έχει φτάσει.
Και το σημείο που έχει φτάσει, είναι να χάνει ένα παιδί 18 - 19 ετών τη ζωή του επειδή δεν είχε εισιτήριο στο τρόλεϊ. Ατύχημα; Ναι, ατύχημα. Προφανώς και αν ήξερε ότι θα σκοτωνόταν δεν θα πήδαγε.
Αλλά ατύχημα που προκλήθηκε μέσα σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον, μέσα σε μια συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη οικονομική ιδεολογία και μέσα σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα ολοένα αυξανόμενης αυταρχικότητας.
Αποκτηνωνόμαστε. Οι ισχυρότεροι θα επιζήσουν. Χώρος για λαθρεπιβάτες δεν υπάρχει.

Old Boy

Δεν φταίει ο Σταυρίδης. Ο Στουρνάρας με τον Σαμαρά ήταν στο learjet. Του Σ. Κούλογλου


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/FosPhotos

Είναι από τις πληροφορίες που σου λένε αλλά στην αρχή δεν τις πιστεύεις. «Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα ρε παιδιά;» Είναι δυνατόν ο άνθρωπος ο οποίος υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, που παραχωρεί μέρος της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών σε έναν ιδιώτη, να υπογράφει τη συμφωνία πώλησης της πιο κερδοφόρας ελληνικής δημόσιας επιχείρησης κι ύστερα να ξαναγυρνάει στις διακοπές του με το jet του αγοραστή; Και να το παραδέχεται μάλιστα σε τοπική εφημερίδα της Κεφαλλονιάς, όπως έκανε ο Σταυρίδης του ΤΑΙΠΕΔ μόλις υπέγραψε την συμφωνία με τον Μελισσανίδη για τον ΟΠΑΠ; «Αυτά ούτε στην Αφρική δεν γίνονται», αμφιβάλλεις. Και όμως, τελικά, στη «νέα Ελλάδα» αυτά ακριβώς και καθημερινά γίνονται. Του Στέλιου Κούλογλου
Γιατί όπως έχουμε εξηγήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η πιο κυνική κυβέρνηση από την εποχή της χούντας, ακολουθεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική. Της δημιουργίας χάους για ναδιευκολυνθεί η μάσα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδιάζουν να πετάξουν οικογένειες στον δρόμο


«Η κυνική προαναγγελία του ΥΠ.ΟΙΚ ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί έρχεται τελικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί μήνες η κυβέρνηση διέψευδε. Αφού/εφόσον όταν σχεδιάζουν ακόμα και να πετάξουν οικογένειες στο δρόμο, γίνεται παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά για να υλοποιήσουν στο ακέραιο τις μνημονιακές τους δεσμεύσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τιςδηλώσεις Στουρνάρα ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί.
«Δεν θα σκεφτούν ούτε στιγμή τα αποτελέσματα των ακραίων μέτρων τους και θα συνεχίσουν να βαφτίζουν σωτηρία μια πολιτική που στο πέρασμά της αφήνει μόνο συντρίμμια», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη μιας νέας «σεισάχθειας» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: «Σήμερα που τα νοικοκυριά στενάζουν από την πολιτική λιτότητας, όχι μόνο είναι αδιανόητη η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας ‘σεισάχθειας’, όπως έχει περιγραφεί και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτά τα μέτρα στήριξης δεν συνιστούν μόνο απάντηση στις ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Σταυρίδης πούλησε τον ΟΠΑΠ στον Μελισσανίδη και έφυγε για διακοπές με το τζετ του


Με το learjet του Δημήτρη Μελισσανίδη -ο οποίος υπέγραψε για λογαριασμό της Emma Delta τη σύμβαση πώλησης ποσοστού του ΟΠΑΠστην εταιρεία- έφτασε στην Αθήνα και επέστρεψε στην Κεφαλλονιά, μετά την υπογραφή της πώλησης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σταυρίδη, οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια του κοινού τους ταξιδιού είχαν μια μακρά συζήτηση για.. τον ΟΠΑΠ. Σημειώνεται ότι την Κυριακή το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την παραίτηση του κ. Σταυρίδη, στην ανακοίνωση της οποίας προχώρησε λίγο αργότερα ο ίδιος ο (απερχόμενος πλέον) πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Σε δηλώσεις του στον Σκάϊ, ανέφερε ότι "ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα πέταγε για τη Γαλλία, προσφέρθηκε να με αφήσει στην Κεφαλλονιά".

Υπενθυμίζεται ότι εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε τη σύμβαση ο Στέλιος Σταυρίδης. Σύμφωνα με το σημερινό Πρώτο Θέμα το ταξίδι έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στις 15.30, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Σταυρίδης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ O OΛΙ

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες, πρέπει να γίνουν περισσότερα από τα κράτη μέλη, ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις ότι η κρίση τελείωσε, η ανεργία στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι απαράδεκτα υψηλή. Τέτοιες κι άλλες παρόμοιες κοινοτυπίες γράφει ο γνωστός μας Όλι Ρεν στο ιστολόγιό του. Μεγάλες ιδέες, μεγάλων ανδρών, ή γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Όλι δηλαδή.
Η κοινοτυπία, η επανάληψη δίκην χρηστομάθειας, η μπούρδα τελικώς, συνοδεύουν την επίθεση λιτότητας στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα οι διάφοροι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το μέλλον, ο μισθός και τα προνόμιά τους εξαρτώνται από την υποταγή στα κελεύσματα του Βερολίνου, έχουν ειδικευτεί σε κάποιο είδος δημιουργικού παπαγαλισμού. Να επαναλαμβάνουν με ευρωπαϊκή τρυφερότητα όσα εντέλλονται η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με γερμανική αυστηρότητα.

Τώρα ο επίτροπος μας λέει ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι απαράδεκτα υψηλή.Τι λέτε κύριε, σοβαρά; Την ίδια όμως στιγμή επαναλαμβάνει άκρως δημιουργικά -μην αυτοσυγχαίρεστε!- την εντολή των εντολών του Βερολίνου: Τα κεφάλια μέσα, η ίδια πολιτική συνεχίζεται, μπροστά μας υπάρχει ακόμα "πολύ μακρύς δρόμος". Έτσι ακριβώς -πολύ μακρύς δρόμος. Για τον ίδιο, για τη Γερμανία, για τη Ζήμενς , για την Audi; Όχι βέβαια. Ο μακρύς δρόμος είναι για μας. Λες και μας χρειαζόταν ο Ρεν για να το καταλάβουμε.

Να αλλάξουν όλα, για να μην αλλάξει τίποτε


Κώστας Λαπαβίτσας

Ο Γατόπαρδος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα είναι έργο που ανάγλυφα αποδίδει την κοινωνική αναταραχή στην Ιταλία του δέκατου ένατου αιώνα. Σε μια από πιο χαρακτηριστικές του σκηνές ο νεαρός Τανκρέντι λέει στο θείο του Ντον Φαμπρίτσιο, πρίγκιπα Σαλίνας: αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν’ αλλάξουν. Η φωνή του απηχεί τη βαθιά υπεροψία της σικελικής αριστοκρατίας, την καταφρόνια της για τους νέους ισχυρούς του χρήματος και τον ταξικό της κυνισμό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας υπεροχή, θα πρέπει να δεχτούμε αλλαγές σε όλα, ακόμη και γάμους εξ ανάγκης.

Η επίσημη φιλολογία για την ελληνική κρίση αποδίδει την ευθύνη της κυρίως σε δύο κοινωνικές ομάδες: τους δημόσιους υπάλληλους και τους μικρομεσαίους φοροφυγάδες. Δηλαδή στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας, όπως υποδηλώνει κι εκείνο το θρασύτατο ‘μαζί τα φάγαμε’. Παράλληλα απαιτεί ‘μεταρρυθμίσεις’, αλλαγές σε όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των ‘μεταρρυθμίσεων’ είναι άνθρωποι που κατείχαν καίριες θέσεις όταν η χώρα έτρεχε με ορμή προς την καταστροφή. Όλα πρέπει ν’ αλλάξουν, για να μην αλλάξει τίποτε.

Περήφανοι για τους συντρόφους μας και τους συναδέλφους μας


Ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων θα στελεχώσουν τη ΔΤ (ΔΝΤ TV) και σε επίπεδο Αθήνας - ΕΣΗΕΑ, βλέπουμε από τα ονόματα των δημοσιογράφων ότι συμμετέχουν υποψήφιοι (αναφερόμαστε στις πρόσφατες εκλογές της ΕΣΗΕΑ) από όλα τα ψηφοδέλτια (μνημονιακά και αντιμνημονιακά που είχαν καταδικάσει το λουκέτο και τις δίμηνες συμβάσεις της ντροπής, ανάμεσά τους και οι εκδοχές της αριστεράς του ρεζιλικιού) εκτός από το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (ΑΡΜΜΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Ανένταχτοι, Financial Crimes), όπου ούτε ένας από τους εντός, αλλά και τους εκτός ΕΡΤ δεν έκανε "δήλωση".
Περήφανοι για τους συντρόφους μας, περήφανοι για όλο τον υπόλοιπο κόσμο των συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων, που δίνει τη μάχη του, χωρίς κανείς να έχει από το παρελθόν ή από το παρόν, καβάτζες από golden συμβάσεις και πολλαπλές απασχολήσεις, περήφανοι για τον εκτός ΜΜΕ κόσμο που μας δίνει απλόχερα την αλληλεγγύη του, συνεχίζουμε τον αγώνα για να φύγει η τρόικα, τα μνημόνια και οι εγχώριοι υποστηρικτές της.
αναδημοσίευση από financialcrimesnews.blogspot.gr

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
Ο Γατόπαρδος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα είναι έργο πουανάγλυφα αποδίδει την κοινωνική αναταραχή στην Ιταλία του δέκατου ένατου αιώνα. Σε μια από πιο χαρακτηριστικές του σκηνές ο νεαρόςΤανκρέντι λέει στο θείο του Ντον Φαμπρίτσιο, πρίγκιπα Σαλίνας: αν θέλουμε να μην αλλάξει τίποτε, πρέπει όλα ν’ αλλάξουν. Η φωνή του απηχεί τη βαθιά υπεροψία της σικελικής αριστοκρατίας, την καταφρόνια της για τους νέους ισχυρούς του χρήματος και τον ταξικό της κυνισμό. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας υπεροχή, θα πρέπει να δεχτούμε αλλαγές σε όλα, ακόμη και γάμους εξ ανάγκης.
Η επίσημη φιλολογία για την ελληνική κρίση αποδίδει την ευθύνη της κυρίως σε δύο κοινωνικές ομάδες: τους δημόσιους υπάλληλους και τους μικρομεσαίους φοροφυγάδες. Δηλαδή στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας, όπως υποδηλώνει κι εκείνο το θρασύτατο ‘μαζί τα φάγαμε’. Παράλληλα απαιτεί ‘μεταρρυθμίσεις’, αλλαγές σε όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πλέον ένθερμοι οπαδοί των ‘μεταρρυθμίσεων’ είναι άνθρωποι που κατείχαν καίριες θέσεις όταν η χώρα έτρεχε με ορμή προς την καταστροφή. Όλα πρέπει ν’ αλλάξουν, για να μην αλλάξει τίποτε.Την ευθύνη για την κρίση δεν την έχουν φυσικά ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε οι μικρομεσαίοι φοροφυγάδες.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 30% ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΑΜΕΙΟΥ


Μειώσεις στο εφάπαξ που μπορεί να ξεπερνούν και το 30% ανάλογα με το συντελεστή βιωσιμότητας του κάθε Tαμείου, δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα, την περιουσία, τον αριθμό των εν αναμονή συνταξιούχων και άλλα κριτήρια, “δείχνει” το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στα τέλη Ιουνίου με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με στόχο να εξετάσει το μαθηματικό τύπο σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ από το 2014 θα υπολογίζεται με βάση τις ατομικές “μερίδες” εισφορών που έχουν πληρώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι.

Το πόρισμα της επιτροπής, παραδόθηκε στο υπουργείο στις αρχές Αυγούστου και το αποκαλύπτει ο Τύπος της Κυριακής.
Καταλήγει στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να βρεθούν και να μπουν σε ατομικές μερίδες οι εισφορές που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Πρόνοιας πριν από 30 και 35 χρόνια, αλλά προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αυτή από το 2014. Μάλιστα, για πολλά Ταμεία και κυρίως για το Δημόσιο αυτή η ασφαλιστική περίοδος μπορεί να καταγραφεί ηλεκτρονικά σε ατομικές μερίδες από το 2003 και μετά.
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού τού εφάπαξ θα γίνεται από το 2014 ατομικά, με κριτήρια που θα βγάζουν κάθε χρονιά και διαφορετικά ποσά.

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ»


Η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς τους πλειστηριασμούς κατοικιών προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Γ. Στουρνάρα, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας διαμάχης που ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν έλλειψη ρευστότητας, απαγορεύεται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς των περισσοτέρων πρώτων κατοικιών που ανήκουν σε δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, στο πλαίσιο προσωρινού μέτρου που εφαρμόζεται από το 2010 προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την λιτότητα.
Το πάγωμα στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς, που έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές και αναμένεται να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα πρέπει να παραταθεί περισσότερο, δήλωσε ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών.
«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της Realnews.

Τατσόπουλος και Χωμενίδης έσπευσαν να υπερασπιστούν την Διβάνη



Μετά τον σάλο που προκάλεσε η συγγραφέας Λένα Διβάνη με το σχόλιο της για τον 19χρονο, έσπευσαν να την υπερασπιστούν οι συνάδελφοί της Πέτρος Τατσόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων για το θέμα

Η σιωπή είναι χρυσός καμιά φορά, ίσως ακόμα και σοφία...

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το ασπάζονται και οι σύγχρονοι αυτοαποκαλούμενοι «πνευματικοί» του τόπου, πόσο μάλλον όταν βρίσκουν γόνιμο ως πεδίο παράθεσης και αντιπαράθεσης... τον θάνατο ενός 19χρονου ανθρώπου για ένα «κω@@εισιτήριο» και δεν θεωρούν αυτό το γεγονός άξιο σχολιασμού αλλά... το ότι μία κυρία που έγραψε το σχόλιο που εξόργισε τους περισσότερους δέχτηκε ...ανθρωποφαγία!
Ειδικά, ο Πέτρος Τατσόπουλος φαίνεται να λησμόνησε ότι εκτός από την ιδιότητα του συγγραφέα διατηρεί και εκείνη του βουλευτή και όταν μιλάει εκπροσωπεί και ένα κόμμα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

H τσαμπατζού Λένα Διβάνη...



Η περίπτωση της Λένας Διβανη, που κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του πανελλήνιου όχι με το λεγόμενο συγγραφικό της έργο, αλλα με ένα εξυπνακιδιστικο, κυνικό, καθωσπερικο και άκρως γλυφτικό προς την εξουσία σχόλιο στο twitter, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε, δυστυχώς η μοναδική στη χώρα αυτή.

Αυθεντική προφανώς εκπρόσωπος ενός μετριου, παρακμιακού, εξαρτημένου και δουλικού σε κάθε είδους εξουσία "πνευματικού κόσμου"' η κυρία Διβάνη έκανε αυτό ακριβώς που συνηθίζουν οι περισσότεροι του είδους:
Κρίνουν την κοινωνία απο το σαλόνι τους, με την αυταρεσκεια και την αλαζονεία του "ευφυούς"έχοντας κανά νου μόνο την ιδιοτέλειά τους. Το πώς δηλαδή θα τα έχουν καλά με την κυρίαρχη άποψη, το συστημικό πλαίσιο ιδεών. Το πως θα εμφανιστούν δήθεν άτεγκτοι και αντιλαϊκιστές, υπεύθυνοι και μεταρρυθμιστές. Απλώς και μόνο για να έχουν να λένε στους ελιτίστικους κύκλους, στους οποίους κυκλοφορούν ότι είπαν κάτι αρεστό στους κυβερνώντες.
Φυσικα για να το εξαργυρωσουν στη συνεχεια ποικιλοτρόπως. Μαθημένοι στο απυρόβλητο και στις δημόσιες σχέσεις, που τους εξασφαλίζουν προνομιακες θέσεις, επιχορηγήσεις και προβολή. Γι' αυτούς δεν υπάρχει κρίση, παρά μόνο ευκαιρίες. Δεν υπάρχουν προβλήματα, παρά μόνο εμπνεύσεις για το, τρομάρα τους, καλλιτεχνικό έργο τους.

Ο... πνευματικός άνθρωπος, Λένα Διβάνη έκραξε ως... τζαμπατζή τον 19χρονο νεκρό από αγωνία μη σταματήσουν οι... έλεγχοι



Τί ελπίδα μπορεί να έχει στα αλήθεια αυτή η χώρα όταν λίγο μετά τον θάνατο ενός πιτσιρικά για να αποφύγει τον έλεγχο ενός εισιτηρίου στο τρόλεϊ, βγαίνει καθηγήτρια πανεπιστημίου και τον αποκαλεί "τζαμπατζή";
Κι ενώ η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από το άκουσμα της τραγικής είδησης της απώλειας ενός νεαρού παιδιού στην προσπάθεια του να αποφύγει τον ελεγκτή στο τρόλεϊ, η κυρία Λένα Διβάνη θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γράψει στο twitter πως:
"Συμπέρασμα. Οι ελεγχτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα. Λογικό".
Δηλαδή, κυρία Διβάνη μας, πριν θάψουμε τον έρμο τον πιτσιρικά είναι η κατάλληλη στιγμή να τον εγκαλούμε δημοσίως ως τζαμπατζή; Το γνωρίζατε το παιδί; Ξέρατε αν είχε τα λεφτά για το κωλοεισιτήριο; Ξέρετε τί έγινε μέσα στο τρόλεϊ;
Και η αγωνία σας ποια είναι; Μη και δε γίνονται οι έλεγχοι και χάσει το κράτος τα έσοδα από τα εισιτήρια; Μη σκας Διβάνη μου. Θα τα πάρει τα λεφτά το κράτος. Έχει τους τρόπους. Και έτσι για να μαθαίνεις: τα μέσα μαζικής μεταφοράς δε τα έκαναν ελλειμματικά οι 19χρονοι τζαμπατζήδες. Αλλά οι Μαυρογυαλούροι αυτού του έρμου του τόπου.