Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Μόνο θλίψη σε όσους υπήρξαν ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει -και- ο εφετινός “εορτασμός” της 3ης Σεπτέμβρη από το Βενιζέλο, την ομάδα του και τους συνενόχους του μνημονίου, που κινούνται μεταξύ χάρτινων λεονταρισμών από τη μια και αναφανδόν προσχωρήσεων στη μνημονιακή γραμμή από την άλλη...



Η ταπεινωτική 3η Σεπτέμβρη του Βενιζέλου και οι φρούδες κεντροαριστερές ελπίδες
του Θ. Τζήμα
Μόνο θλίψη σε όσους υπήρξαν ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει -και- ο εφετινός “εορτασμός” της 3ης Σεπτέμβρη από το Βενιζέλο, την ομάδα του και τους συνενόχους του μνημονίου, που κινούνται μεταξύ χάρτινων λεονταρισμών από τη μια και αναφανδόν προσχωρήσεων στη μνημονιακή γραμμή από την άλλη.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, γεμάτες από κατεξοχήν “αντί- ΠΑΣΟΚ” στοιχεία και από ορισμένα στελέχη που έχουν ακυρωθεί προ πολλού, λόγω της υποστήριξής τους στα μνημόνια θυμίζουν μνημόσυνο στο οποίο συμμετέχουν μόνο οι εχθροί του “τεθνεώτος”. Ακόμα και οι πλέον αλλοτριωμένες εκδοχές ΠΑΣΟΚ φαντάζουν ονειρικές μπροστά στη χορεία των συνενόχων που συναποτελούν το κόμμα Βενιζέλου και που καπηλεύονται τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Αν είχαν το ελάχιστο συναισθηματικό δέσιμο με όσα το κόμμα αυτό σηματοδότησε και δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τις έστω λίγες ψήφους που ακόμα τους προσπορίζει το παρελθόν του ονόματος ΠΑΣΟΚ, χάρη στις... οποίες μπορούν να παίζουν κυβερνητικό ρόλο ως δεκανίκια της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά, θα είχαν διαλέξει ένα άλλο όνομα για το κόμμα τους.

El Empleo / The Employment

Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ζητά η τρόικα

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos
Λουκέτο σε ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και απόλυση των εργαζομένων φέρεται να ζητά η τρόικα μέσω email μπλοκάροντας τα σχέδια της κυβέρνησης για «εξυγίανση εν λειτουργία». Στις αμυντικές βιομηχανίες εργάζονται συνολικά 2.200 άτομα. Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.
 Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.


Το email, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστάλη το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Σαμαρά και Βενιζέλου. Η τρόικα, όπως μεταδίδει ο ANT1, φέρεται να ζητάει «μέθοδο ΕΡΤ» τονίζοντας πως δεν συναινεί με τη διάθεση των 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθωση των αμυντικών βιομηχανιών

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της ίδρυσής του, αναφέρθηκε στο ζήτημα, πως την προηγούμενη εβδομάδα η κυβερνητική πρόταση για αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών με έγκριση Σαμαρά και Στουρνάρα εστάλη στην τρόικα, η οποία την Κυριακή το βράδυ απάντησε αρνητικά κάνοντας λόγο για «μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες» προτάσεις.

Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής

Στον Ταύρο, στα Πετράλωνα, στην οδό Χαμοστέρνας, υπάρχει μνημείο για τους 11 τσιγγάνους που εκτέλεσαν οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 για την αντιστασιακή τους δράση.
Ο τσιγγάνος καπετάνιος του ΕΛΑΣ Βασίλης Μήτρου (“Καπετάν-Γύφτος“) από την Κύμη Εύβοιας, ήταν ηγετική μορφή στον ΕΛΑΣ της Εύβοιας, και μάλιστα ανατίναξε ένα γερμανικό αντιτορπιλικό πριν σκοτωθεί στις 3 Σεπτέμβρη 1944 στη μάχη της Λαμπούσας. Το άγαλμα του καπετάν-Γύφτου βρίσκεται στην οδό Χαμοστέρνας στα Πετράλωνα.
Η οικογένεια Βρυσάκη από τη Λειβαδιά, με την υπόνοια της κατασκοπίας στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Στον ΕΔΕΣ αναφέρονται Ρομά οπλίτες.
Οπως και, προηγουμένως, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην Αλβανία, μαρτυρούνται πολλές περιπτώσεις τσιγγάνων στρατιωτών.
Κατά την υποχώρηση των στρατευμάτων, μετά την κατάρρευση του μετώπου, τον Απρίλη του 1941, οι εξαθλιωμένοι στρατιώτες που προσπαθούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους, συχνά με τα πόδια, περιθάλπτονταν από τσιγγάνους σκηνίτες, που τους παρείχαν τροφή και κατάλυμα,
και έβραζαν τα ρούχα τους για να φύγουν οι ψείρες, σύμφωνα με τον Αυγουστίνο Καντιώτη, τότε αρχιμανδρίτη και αργότερα Μητροπολίτη Φλώρινας.
Στη Σίνδο το 1943-1944 υπήρχε στρατόπεδο συγκέντρωσης με μετακινούμενες οικογένειες τσιγγάνων.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

3 του Σεπτέμβρη του 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και εκφράζει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τις ελπίδες των πιο ζωντανών λαϊκών δυνάμεων, ενσαρκώνοντας τους πόθους και τους αγώνες γενιών και γενιών.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά την πορεία του, μαζί με το λαό και για το λαό πυροδοτώντας την αυτοοργάνωση, τη λαογέννητη δημιουργική πρωτοβουλία, συμπυκνώνοντας μέσα από το ιδρυτικό του κείμενο τα συμφέροντα των μη προνομιούχων. Μια πορεία που καταλήγει στη μεγάλη λαϊκή νίκη του 1981 και σηματοδοτεί την έναρξη της δημιουργίας μιας άλλης Ελλάδας.

Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843

Η απολυταρχική διακυβέρνηση του Όθωνα, η πτώχευση του ελληνικού Δημοσίου το 1843 και η εκβιαστική τακτική των ξένων δανειστών, συνέτειναν στην επιδείνωση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Η στρατιωτική εξέγερση υπό τον συνταγματάρχη Καλλέργη με την προτροπή του Μακρυγιάννη, την ενθάρρυνση των ξένων πρεσβειών και τη συμπόρευση των πολιτικών ηγετών, ανάγκασαν τον Όθωνα να δεχτεί τη συγκρότηση συντακτικής εθνοσυνέλευσης η οποία ψήφισε το Σύνταγμα του 1844.


Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες ^ Πρωτοψάλτη-Καλογιάννης

Φθινοπωριάζει στην Μονόπολη

Του Γιάννη Μακριδάκη

Όσο περισσότερο συμβιώνει κάποιος με τη γη και το οικοσύστημα, τόσο πιο ευδιάκριτη γίνεται στα μάτια του και στην ψυχή του η άθλια πραγματικότητα της Μονόπολης που παίζουν με πιόνια τους εαυτούς τους όσοι “ζούνε” μέσα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Παιχνίδι ύβρης ανούσιο, μάταιο, ανθυγιεινό, καταστροφικό εν τέλει για όλους, και για τους παίκτες και για τους μη μετέχοντες σ’ αυτό, οι οποίοι δέχονται τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της κατανάλωσης στις ζωές και στους βιοτόπους τους.

Με την προσδοκία μιας υποτιθέμενης προόδου και εξέλιξης έφτιαξε ο σύγχρονος άνθρωπος αυτό το σύστημα κι εντάχθηκε εντός του, στρατός καταναλωτών που απομυζεί και αφανίζει μέρα με τη μέρα τον πλανήτη και ταυτόχρονα, δίχως να του καίγεται καρφί γι αυτό, φέρνει στον κόσμο παιδιά, για το μέλλον των οποίων δήθεν νοιάζεται, λέει.

Δημοκρατία: Σύντομη Βιογραφία.


Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, κόρη μιας των αριστοκρατικότερων οικογενειών.

Όχι μόνο δεν της έλειψε τίποτε από την ανατροφή της, αλλά μεγάλωσε μέσα στα προνόμια και την χλιδή, από κάθε άποψη - οι καλύτεροι δάσκαλοι, το πιο εκλεπτυσμένο περιβάλλον όπου επικρατούσε η τέχνη, η φιλοσοφία και το ευ ζειν, για να μην συζητήσουμε για τα λαχταριστά τεκνά που αθλούνταν γυμνά σε δημόσια θέα.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά σε καλομαθημένες κληρονόμους, κάπου στην εφηβεία της αισθάνθηκε υπαρξιακή ασφυξία από την έλλειψη επιλογών, μιας και δεν είχε λόγο να γκρινιάζει αφού όλα γύρω της ήταν όσο καλύτερα και ωραιότερα γίνεται.
Έτσι, εντελώς αντιδραστικά και χωρίς αιτία, ξεκίνησε μια επανάσταση για να αυτοπροσδιοριστεί κόντρα σε αυτό που αντιλαμβάνονταν ως κατεστημένο που την περιόριζε.