Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Πανστρατιά ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας


 ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση για την Παιδεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 18.30 στο Σύνταγμα, την ώρα που η κυβέρνηση θα φέρνει στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο.
«Η πολιτική της κυβέρνησης διαλύει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά κατεδαφίζει τη δημόσια παιδεία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Νέα μέτρα και νέες πολιτικές σχεδιάζονται πυρετωδώς σε βάρος των εργαζομένων. Όσο ο λαός καταδικάζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όσο η οικονομία οδηγείται στην κατάρρευση και η νεολαία στην ανεργία, άλλο τόσο και η μόρφωση της νέας γενιάς γίνεται έρμαιο στις ορέξεις τυχάρπαστων πολιτικών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά. Μαζί και την παιδεία. Το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοσχέδιο για το λύκειο που η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση αύριο, Τρίτη, στη Βουλή:

Θετική σε παράδοση χημικών για διεθνή έλεγχο η Συρία


Θετική στην πρόταση της Ρωσίας για παράδοση του χημικού της οπλοστασίου ώστε να γίνει ένας έλεγχος από τη διεθνή κοινότητα με στόχο να αποτραπεί μια στρατιωτική επέμβαση εμφανίζεται το Συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει νωρίτερα πως «ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική δράση εναντίον του αν παρέδιδε κάθε κομμάτι των χημικών του όπλων στη διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα [...] χωρίς καθυστέρηση, και να επιτρέψει την πλήρη και ολοκληρωτική καταμέτρησή τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δαμασκού Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ χαιρέτισε την έκκληση της Ρωσίας να παραδώσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο στον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, εφόσον αυτό αποτρέψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ συναντήθηκε τη Δευτέρα με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Κλείνουν Καποδιστριακό και ΕΜΠ - Συνεδριάζει η ΟΛΜΕ

Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/FosPhotos
Θα ανοίξουν για να ξανακλείσουν ως φαίνεται τα σχολεία. Το πρώτο κουδούνι μετά τον αγιασμό της Τετάρτης θα φέρει μαζί του ένα «μέτωπο» για την κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας. Σήμερα ο κλάδος των εκπαιδευτικών αποφασίζει την ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων στις οποίες θα προχωρήσει, σε κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τα αποτελέσματα που έχουν βγει από τις ψηφοφορίες στις ΕΛΜΕ ήταν συντριπτικά υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας. Εν τω μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι διοικητικοί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. ΤοΠανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας του μέχρι την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Από αύριο ξεκινούν δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας(ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας αποκλείει το ενδεχόμενο επιστράτευσης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου κάνει έκκληση τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε απεργία.

“Για να τους δείξω εγώ !!!...”



του Νίκου Κορμπά

"Αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αιτία τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ' ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ' τ' αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι. Δεν είναι κατά των σχέσεων ιδιοκτησίας, που προκαλούν τη βαρβαρότητα, παρά μονάχα κατά της βαρβαρότητας, υψώνουν τη φωνή εναντίον της, κι αυτό το κάνουν από χώρες όπου κυριαρχούν οι ίδιες σχέσεις ιδιοκτησίας, όπου όμως οι χασάπηδες πλένουν ακόμα τα χέρια τους προτού φέρουν το κρέας στο τραπέζι." Μπερτολντ Μπρεχτ

Ας παραδεχτούμε, λοιπόν, επιτέλους ...

Σε μια χώρα όπου δεν υπήρξε ποτέ εθνική αστική τάξη [με την έννοια της καπιταλιστικής – παραγωγικής δυτικοευρωπαϊκής εξέλιξης] παρά μόνο ένα αστικό μόρφωμα ή κατά κόσμον «κομπραδόρικη αστική τάξη»
Σε μια χώρα που ένα δήθεν σοσιαλιστικό «κίνημα» κατέληξε να κυβερνά κάτω από το τραπεζικό καθεστώς, το Μάαστριχτ, το διεθνές ληστρικό χρηματιστικό σύστημα και με πελατειακές σχέσεις σε κάθε, μα κάθε τομέα εργασίας και της όποιας παραγωγικής διαδικασίας,

Στήνουν «νέα» εταιρεία με εκατοντάδες απολύσεις


Wind και Vodafone ετοιμάζουν κοινό σχήμα με 150 εργαζομένους από την κάθε πλευρά, με χαμηλούς μισθούς και ψαλιδισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών ετοιμάζουν και ενημερωτικές εξορμήσεις στις γειτονιές σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κινήματα αλληλεγγύης

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

«Ανθρακες» φαίνεται πως αποδείχθηκαν οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας που είχαν ανακοινώσει οι επικεφαλής της Vodafone και της Wind, μετά την επικοινωνιακού χαρακτήρα συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του… success story. Αυτό έγινε σαφές κατά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων των εργαζομένων στις δύο εταιρείες με εκπρόσωπο του μεγάρου Μαξίμου.

«Ανύπαρκτες» επενδύσεις

Ψάχνοντας για πατριωτισμό στα σκουπίδια


Τα παραμύθια του μνημονίου, οι τύψεις που πρέπει να νιώθει όποιος αντιστέκεται και ο πατριωτισμός του πλούσιου, που ζει σε μια άλλη Ελλάδα.
Απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα, την εξαφάνιση θέσεων εργασίας και τη θυσία μιας ολόκληρης γενιάς, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, είχαν ανάγκη τα μικρά παραμύθια για να αντιπαρατίθενται στη δημόσια σφαίρα και για να έχουν επιχειρήματα οι υπερασπιστές της πολιτικής της σκληρής λιτότητας.
Η συνταγή ήταν λάθος, την πλήρωναν κυρίως όσοι δεν έφταιξαν, αλλά έπρεπε «όλοι να σφίξουν το ζωνάρι, για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία».

Τρεις μήνες αυτοδιαχείριση στην Ε.Ρ.Τ.: ένας απολογισμός

Μαριλένα Κατσίμη
http://www.chronosmag.eu

Τα λάθη των εργαζομένων στην Ε.Ρ.Τ., ο αναπροσδιορισμός των στόχων τους και οι διαφαινόμενες προοπτικές, με τα μάτια μιας δημοσιογράφου και γενικής γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Η.Ε.Α., που απολύθηκε από την Ε.Ρ.Τ. και συνεχίζει να παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων από το Ραδιομέγαρο

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες από το βίαιο και παράνομο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης. Αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους που παραμένουμε στην Ε.Ρ.Τ. να αναλογιστούμε τα λάθη που έχουμε κάνει και να αναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ως αντίδραση σε αυτή την άνευ προηγουμένου σε καιρούς δημοκρατίας ή ειρήνης επίθεση που μαύρισε τις οθόνες και προσέβαλε την αξιοπρέπεια πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών και δευτερευόντως ημών των εργαζομένων, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ε.Ρ.Τ. απαντήσαμε μένοντας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και σε άλλες εγκαταστάσεις στην επαρχία εκπέμποντας ραδιοτηλεοπτικό σήμα.