Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων


Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επισκεφτεί τις πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων και διερευνήσει τον τρόπο και τα προβλήματα υποδοχής τους.

Στην επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, προκειμένου να εξισορροπήσει τις απώλειες που υφίσταται εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής, ενισχύοντας τον φόβο, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η κυβερνητική πολιτική διαχειρίζεται το μεταναστευτικό κυρίως με την καταστολή και την κράτηση. Αυτή η πολιτική, πέραν του ότι είναι απάνθρωπη και παράνομη, είναι και εντελώς παράλογη και ακολουθείται κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ως αριστερά προτάσσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης και συγχρόνως έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Δεκτή από την Ολομέλεια του Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, που λειτούργησε ως δευτεροβαθμιο δικαστήριο, έγινε σήμερα η αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατέθεσαν εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη απόφαση αναστέλλεται για εύλογο χρονικό διάστημα η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς το Διοικητικό Εφετείο αναγνώρισε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να αξιολογηθούν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών διαφαίνεται το ημίμετρο του μέτρου της διαθεσιμότητας, το οποίο θα έπρεπε να εφαρμοστεί βάσει αξιολόγησης και όχι με οριζόντια κριτήρια» σημειώνει στο Capital.gr η πληρεξούσια δικηγόρος των εργαζομένων Κωνσταντίνα Φουντέα.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PULSE ΓΙΑ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»


Πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων και λευκών και «καμπανάκι» για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse RC«Δείκτες» για τον Σεπτέμβριο, την οποία δημοσιεύει αύριο, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, «Το Ποντίκι».

● Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπαμε, προηγείται με ποσοστό 20,5% στην πρόθεση ψήφου (και 23% στην αναγωγή επί των εγκύρων)
● Η Ν.Δ. είναι δεύτερη με 19% (21,5% στην αναγωγή).
● Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 7% (8% στην αναγωγή).
● Η ΔΗΜΑΡ στο 3% (3,5% στην αναγωγή).
● Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει νέα άνοδο και φτάνει στο 13,5% (15% με την αναγωγή).
● Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5% (6% στην αναγωγή).
● Οι ΑΝ.ΕΛΛ. στο 4% (4,5% στην αναγωγή).
● Το Άλλο Κόμμα στο 6% (7% στην αναγωγή).
● Το Λευκό – Αποχή στο 12%.
● Οι Αναποφάσιστοι – «Δεν Απαντώ» στο 10% (11,5% στην αναγωγή).

Η δημοσκόπηση της Pulse RC παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εξής λόγους:

● Αποτυπώνει τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς που μεγεθύνουν τα ερωτήματα για την επόμενη περίοδο.

● Μετρά τη γνώμη των πολιτών για την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

● Αποτυπώνει την εκτίμηση των πολιτών για την πορεία της χώρας και της οικονομίας.

πηγή: topontiki.gr

ΣΕ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΚΑΙ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΔΕΔΥ


Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013, κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών που «απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων».

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε αγώνα διαρκείας σε όλο το δημόσιο τονίζοντας ότι:
- τις επόμενες μέρες ακόμη 9.000 συνάδελφοι μας μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, το Δεκέμβριο άλλες 12.500, ενώ 15.000 οδηγούνται απευθείας για απόλυση από το Δημόσιο Τομέα.
- Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και της Τρόικας θέλουν τον περιορισμό και τη μείωση των υπηρεσιών, των υπαλλήλων κατά 1/3 δηλαδή την αύξηση του κόστους στους πολίτες για την εξασφάλιση των υπηρεσιών που έως χθες παρείχε το Δημόσιο. Άρχισαν με την εφεδρεία, την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με τους ΔΕ ιδιωτικού δικαίου ΚΑΙ ΤΩΡΑ προχωρούν με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις.

ΝΙΜΙΤΣ: «Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ FYROM ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ


«Η ονομασία (σ.σ. της FYROM) πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, διότι η χώρα βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας» δήλωσε την Τετάρτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, ο αμερικανός διαμεσολαβητής κατέστησε σαφές ότι η FYROM «δεν είναι ολόκληρη η Μακεδονία». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Μακεδονία είναι μεγάλη περιοχή η οποία οριοθετήθηκε (σ.σ. με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου) πριν από 100 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, συνεπώς πρέπει να υπάρχει ένας προσδιορισμός ώστε να γίνεται σαφής διάκριση».

Ο 74χρονος Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα της ονομασίας», προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και στα Σκόπια εξετάστηκε η τελευταία πρόταση που είχε υποβάλει για το θέμα.
«Ελαβα τις παρατηρήσεις των δύο μερών για την πρόταση του Απριλίου. Η Αθήνα έθεσε δύο ζητήματα σχετικά με την πρόταση, ενώ εδώ στα Σκόπια είχα μία αναλυτική συζήτηση και ενημερώθηκα για τη θέση της χώρας, η οποία δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο μερών. Λύση, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει. Συζητούμε μερικές πτυχές μιας λύσης και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Για τα παιδιά του πίσω θρανίου..


Της Παναγιώτας Δριτσέλη*

Αν στοχοποιεί κατάφορα κάποιον το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου, αυτός δεν είναι άλλος από τα παιδιά του πίσω θρανίου. Τους μαθητές δηλαδή εκείνους, οι οποίοι για κοινωνικούς, οικονομικούς, μαθησιακούς ή άλλους λόγους, παρουσιάζουν μέτριες σχολικές επιδόσεις, ως προς τα ποσοτικά σημεία αναφοράς του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή τις εξετάσεις και τους βαθμούς. Εφαρμόζοντας έναν άγριο εκπαιδευτικό αυτοματισμό, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο, να στοχοποιήσει αυτά τα παιδιά ως «άχθος» του εκπαιδευτικού συστήματος και να τα καταδικάσει στην μαθητεία – καταναγκαστική εργασία και στον οργανικό αναλφαβητισμό μέσω της κατάρτισης, απο τα δεκαπέντε τους χρόνια.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό αλλάζει καταρχήν το σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Το νέο σύστημα είναι ένα ιβρύδιο που συνδιάζει τα δύο χειρότερα συστήματα εισαγωγής που υπήρξαν ποτέ στην εκπαιδευτική ιστορία της χώρας. Από την μια, αποτελεί την χειρότερη έκδοση του συστήματος Αρσένη, καθώς καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις σε 43 μαθήματα και στις τρεις τάξεις του λυκείου με ταυτόχρονη προσμέτρηση των προφορικών βαθμών κάθε τάξης.

Αποκλειστικό: Το e-mail της τρόικας με το οποίο ζητά απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών


Του Βαγγέλη Τριάντη

Μείζον θέμα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγείρει το email της τρόικας το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το www.koutipandoras.gr. Πρόκειται για την αλληλογραφία μεταξύ του στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Niko Hobdari και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Παιδείας Αθηνάς Πλέσσας Παπαδάκη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, ζητά από την ελληνική πλευρά ούτε λίγο ούτε πολύ να άρει το προστατευτικό πλέγμα για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής το καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα βρισκόταν κάτω από την προστασία του νομοθετικού πλαισίου με ένα νόμο του 1977. Σύμφωνα με αυτόν, ένας εκπαιδευτικός δεν μπορούσε να απολυθεί στη μέση της σχολικής χρονιάς παρά μόνο εάν συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι όπως για παράδειγμα πειθαρχικά παραπτώματα. Η λογική του νομοθέτη είχε να κάνει με το γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και επομένως το ίδιο το Σύνταγμα προστάτευε την ιδιωτική εκπαίδευση.