Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν το αίμα «γίνεται» πετρέλαιο…


Συνωστισμός «καρχαριών» στον Περσικό κόλπο. Όλα τα διαθέσιμα «σούπερ τάνκερ» της υφηλίου έχουν πάρει θέση και περιμένουν την πρώτη αμερικανική βόμβα που θα σκάσει στα κεφάλια του Συριακού λαού, για να φορτώσουν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν. Είναι ζήτημα χρόνου από τη στιγμή που οι γιάνκηδες (με ή χωρίς όλους του συμμάχους τους) επιτεθούν στη Συρία, να ανέβει η τιμή του «μαύρου χρυσού» και οι παγκόσμιοι ιδιοκτήτες τους (μεταξύ των οποίων και αρκετοί επιφανείς Έλληνες πατριώτες…) να κονομήσουν πολλά έξτρα ζεστά δισεκατομμύρια χωρίς καν να κουνηθεί μια τρίχα από την καλοχτενισμένη κώμη τους.
Το λένε άλλωστε κι αυτοί που «ξέρουν»: «Οι αναλυτές της Societe Generale δεν αποκλείουν μιαν άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού στα επίπεδα των 125 δολαρίων με το ξεκίνημα των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία. Στην περίπτωση δε που οι επιθέσεις αυτές οδηγήσουν έστω σε προσωρινή διακοπή της εξόρυξης και διανομής πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, οι ειδικοί της SocGen “βλέπουν” την τιμή στα 150 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις των αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch: 120 δολάρια το βαρέλι για το αργό στο ξεκίνημα της “πολεμικής κρίσης” και στα 130 δολάρια τις αμέσως επόμενες ημέρες.» εδώ

Μεντβέντεφ: Θα δούμε αν το ευρώ θα επιβιώσει


Το μέλλον του ευρώ είναι ακόμη αβέβαιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, ο οποίος σε δημόσια δήλωσή του, εμφανίστηκε σκεπτικός για το αν θα καταφέρει να επιβιώσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ή όχι, την ώρα μάλιστα που η Μόσχα προχώρησε για πρώτη φορά σε δανεισμό από τις αγορές σε ευρώ...
Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, εξηγούσε ότι προχώρησε σε έκδοση επταετών ομολόγων σε ευρώ, ο Ρώσος πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Αυτό δηλαδή πάει να πει πως είμαστε βέβαιοι ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται σε επτά χρόνια;». «Ελπίζουμε», απάντησε ο Σιλουάνοφ. «Θα το δούμε αυτό», έκλεισε τη συζήτηση ο πρωθυπουργός.
Συνολικά οι ρωσικές αρχές, κατά την πρώτη τους έξοδο στην αγορά ομολόγων από το Μάρτιο του 2012, δανείσθηκαν έξι δισεκατομμύρια δολάρια και 725 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία επέστρεψε το 2010 στην αγορά των ομολόγων για πρώτη φορά αφότου είχε κηρύξει στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους της, το 1998.

H Tίνα Μπιρμπίλη στον ΟΗΕ με πενταετή σύμβαση


Η Τίνα Μπιρμπίλη, όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μετά από διεθνή διαδικασία επιλογής, επιλέχθηκε ως Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης της Βιέννης για την προστασία της στιβάδας του όζοντος και του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος....
Η θητεία της Τίνας Μπιρμπίλη σε αυτή τη νευραλγική και ιδιαίτερα τιμητική για την Ελλάδα θέση είναι πενταετής. Πηγή Το Ποντίκι

Μπιζίμ ΠΑΟΚ! Του Θανάση Καρτερού


Μπιζίμ ΠΑΟΚ - ο δικός μας ΠΑΟΚ. Γιατί πολύ τον ευχαριστηθήκαμε τον κόκκινο από τις σφαλιάρες σβέρκο της Χρυσής Αυγής. Φιρί-φιρί το πάει πολύ καιρό ο Φύρερ κι ο γνωστός συρφετός που φορά μπλούζες Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ και χαιρετά ναζιστικά μέσα σε κάτι λαγκάδια και τραχανοπλαγιές - η φράση είναι από ανακοίνωση συνδέσμου οπαδών τoυ ΠΑΟΚ. Και δεν αφήνει περίπτωση μετανάστη που κατηγορείται για οτιδήποτε χωρίς να λάβει τη θέση βασιλικού επιτρόπου για να ζητήσει όχι μόνο τη δική του θανατική καταδίκη, αλλά την καταδίκη όλων των μεταναστών.
Ε, πήγε να τις κάνει τις χιτλερικές φιγούρες της και με τον νεαρό Αλβανό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, που εμφανίστηκε με μπλούζα του UCK σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Την έχωσε τη μούρη της κι εκεί, μπας και αρπάξει κανένα κομματάκι, καμιά ψήφο ή καμιά ψυχή. Οπαδοί, σου λέει, είναι, νεαροί οι περισσότεροι, μαύρες μπλούζες φοράνε, τα μυαλά στα κάγκελα τα έχουν, θυμωμένοι είναι με τους πάντες, όλο και κάτι θα τσιμπολογήσουμε κι εμείς. Σε τέτοιες αναμπουμπούλες οι λύκοι χαίρονται ή σε τέτοια πανηγύρια κονομάνε οι Κασιδιάρηδες πολιτική χαρτούρα.

Η ανεργία καλπάζει και η κυβέρνηση «επιβεβαιώνει θετικές τάσεις»


Την ώρα που η ανεργία καταγράφει νέο ρεκόρ αγγίζοντας το 27,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν πως επιβεβαιώνονται οι θετικές τάσεις στο πεδίο της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εν λόγω πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως η αναφορά από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ότι «τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες)», συνιστά αποδοχή των αποτελεσμάτων του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σύμφωνα με τα οποία κατά τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, με αποτέλεσμα την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος, οι προσλήψεις να είναι κατά 102.580 περισσότερες από τις αποχωρήσεις.
Επιπλέον επισημαίνουν την αναφορά στο Δελτίο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ότι «η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί ένα ικανό αριθμό ''παρατηρήσεων'' (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους».

Πολιτικό τοπίο στην ομίχλη

Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/ FosPhotos
Στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου που δίνουν οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το μυστικό της απόφασης της κυβέρνησης να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές με κάθε τρόπο. Τόσο το βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΙ όσο και η μέτρηση της Pulse για το «Ποντίκι» δείχνουν ότι η ΝΔ χάνει την πολιτική κυριαρχία, χωρίς ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση να αποκτά δυναμική τέτοια που να καθιστά αναπόφευκτο τον σχηματισμό κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.Γράφει η Αγγελική Σπανού

Με βάση και αυτές τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η ΧΑκαθιερώνεται ως τρίτος πόλος, με ανοδική τάση, και γίνεται εκ των πραγμάτων ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, χάρη στην αδράνεια των θεσμών, την απάθεια των κομμάτων και την απουσία κινηματικής κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στην ενίσχυση του νεοναζισμού.
Το ερώτημα «ποια κυβέρνηση;» δεν απαντιέται εύκολα με βάση τα ευρήματα των μετρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από την αυτοδυναμία και ο δυνητικός κυβερνητικός του εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, καρκινοβατεί. Όσο σκληραίνει ο διπολισμός, τόσο θα συρρικνώνεται ο ενδιάμεσος χώρος και αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα τουΕυ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη θα δοκιμαστούν σκληρά όταν πλησιάσει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ" !...


"Νυν υπέρ πάντων το πρωτογενές πλεόνασμα !
Τρία δισεκατομμύρια ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση του "Πάρτα Όλα" για το πρώτο 8μηνο του 2013, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο".

Προτείνω να δοθεί με συνοπτικές διαδικασίες το Νομπέλ Οικονομίας στον θαυματοποιό Υπουργό των Οικονομικών μας Γιάννη Στουρνάρα, στον ευφάνταστο Πρωθυπουργό μας Αντώνη Σαμαρά -να μην ξεχάσω και τον παρατρεχάμενό του, τον “Μίστερ Χαράτσι” Βαγγέλη Βενιζέλο - και στους δημιουργικότατους εκπροσώπους της Τρόικας για το εκπληκτικό τους επίτευγμα. Κύριοι... κατορθώσατε κάτι το μοναδικό και είστε άξιοι να γραφτείτε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Μόνον που σας έχουν ξεφύγει κάποιες “επουσιώδεις” λεπτομέρειες...

Το πολυδιαφημιζόμενο πρωτογενές πλέονασμά σας έγινε εφικτό χάρη σε μια τερατώδη οικονομική πολιτική αυστηρής λιτότητας που εκτόξευσε την ανεργία στο 30%, τη σωρρευτική ύφεση στο - 26% του ΑΕΠ, εξαθλίωσε εκατομμύρια Έλληνες, ξεζούμισε φορολογικά τους μικρομεσαίους, έκλεισε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ποινικοποίησε τη φτώχεια και την οικονομική αδυναμία, απειλώντας με φυλακίσεις και με κατασχέσεις α' κατοικίας τους φτωχοποιημένους, εξαιτίας σας, Έλληνες. Τα καταφέρατε στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ως νεομετανάστες - ειδικευμένοι και επιστήμονες οι περισσότεροι - για να ενισχύσουν τις οικονομίες της Γερμανίας κ.α.

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η διεθνής συνομοσπονδία Oxfam.

Με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να κλιμακώνεται, η ΕΕ έχει χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας, όπως παραχωρώντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους, αναφέρεται στην έκθεση.

Ωστόσο η Oxfam επιζητεί να γίνουν περισσότερα. «Τα επιθετικά μέτρα για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία, τα λιγότερα δικαιώματα των εργαζομένων και η άδικη φορολογία παγιδεύουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε ένα κύκλο φτώχειας, που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενιές», δήλωσε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Oxfam, Νατάλια Αλόνσο.

WASHINGTON POST: H CIA ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ


Η Washington Post αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα ότι η CIA ξεκίνησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες την παράδοση οπλισμού στους σύρους αντικαθεστωτικούς, ανεβάζοντας σε υψηλότερη βαθμίδα την εμπλοκή των ΗΠΑ.
Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για ελαφριά όπλα και πυρομαχικά η πορεία των οποίων μπορεί να παρακολουθηθεί και συμπληρώνουν τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών με «μη θανάσιμα μέσα», όπως οχήματα και μέσα τηλεπικοινωνιών.
Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να γείρει η πλάστιγγα στους συσχετισμούς επί του συριακού εδάφους, με τους συσχετισμούς στην παρούσα φάση να ευνοούν τον Άσαντ.
Αποδέκτες του οπλισμού είναι, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι δυνάμεις υπό τον στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, του «Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου» των οργανωμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Οι ΗΠΑ είχαν προαναγγείλει προ μηνών πως θα εξόπλιζαν με ελαφριά όπλα ομάδες των αντικαθεστωτικών, αλλά η παράδοση καθυστέρησε λόγω δυσκολιών στο να βρεθεί δίαυλος για τα φορτία.
Η προσπάθεια, αναφέρει το δημοσίευμα, συνοδεύεται με κινήσεις αμερικανών αξιωματούχων κυρίως στη νότια Τουρκία για να ενισχυθούν οι μετριοπαθείς στις τάξεις των σύρων αντικαθεστωτικών έναντι των ισλαμιστών.

πηγή: tovima.gr

Μαρία, Γιάννη, Πέτρο, Ελένη, Ανίσα, Βλαντισλάβ…

Γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους μαθητές
Αγαπητή μας μαθήτρια, αγαπητέ μας μαθητή,

Έχει περάσει πια αρκετός καιρός από τότε που αυτές οι μέρες του Σεπτέμβρη ήταν για όλους μας μια γλυκιά επιστροφή στο σχολείο, με τις ανταλλαγές των καλοκαιρινών εμπειριών, με το σχεδιασμό και τις αποφάσεις για την καινούργια σχολική χρονιά, με την ανανέωση της υπόσχεσης πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ζήσουμε όμορφα. Έχει περάσει πια αρκετός καιρός, από τότε που οι κυβερνήσεις των μνημονίων και όσοι τις υπηρετούν, αποφάσισαν να διαλύσουν το Δημόσιο Σχολείο, να το μετατρέψουν σε μια άχρωμη και σκληρή επιχείρηση, που θα χωράει μόνο τα παιδιά των λίγων. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για κάτι φυσικό και λογικό. Περιμένουν από μας να «συνηθίσουμε» την καταστροφή. Όμως κι οι δυο μας ξέρουμε, ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι. Αλλά και γιατί σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε- κι εμείς κι εσύ- από το να είμαστε άνθρωποι. Από έναν καλύτερο κόσμο. Από τη δύναμη της νεανικής σου ορμής και δημιουργικότητας ,από την έντονη επιθυμία ν΄ αλλάζεις τα πράγματα γύρω σου κόντρα στις συνήθειες και τον εφησυχασμό των μεγάλων.