Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

«Χυδαία προσβολή της μνήμης»


Μεγάλες αντιδράσεις στο δημοσιογραφικό κόσμο και στα κοινωνικά δίκτυα έχει προκαλέσει η δημοσίευση, από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, της φωτογραφίας του Παύλου Φύσσα, λίγο πριν ξεψυχύσει, ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά της συντρόφου του. Η εφημερίδα εμφανίζει τη φωτογραφία ολοσέλιδη, με μήνυμα κατά του φασισμού, ενώ από πάνω δημοσιεύονται οι γνωστές προσφορές, τα κουπόνια του σούπερ μάρκετ και το DVD. Η δημοσίευση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας Φύσσα που επιφυλάσσεται για μέτρα κατά της εφημερίδας, ενώ και η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τη δημοσίευση. Παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανοίξει έντονες συζητήσεις, επικριτικές στην πλειοψηφία τους, ενώ αρκετοί υπενθυμίζουν την προνομιακή προβολή που είχε η Χρυσή Αυγή από τη συγκεκριμένη εφημερίδα
Η ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα:
«Κατ’ ασφαλείς πληροφορίες μας, στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» πρόκειται να δημοσιευτούν φωτογραφίες του δολοφονημένου παιδιού μας που ελήφθησαν από άγνωστο φωτογράφο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013.

GUARDIAN: Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ


Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τέσσερα χρόνια λιτότητας και το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία εστιάζει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

“Είναι σαφές πως οι Έλληνες έχουν περάσει σε μια άλλη φάση, πέρα από τον φόβο, την κόπωση και την οργή που συνοδεύουν τα επίπεδα ρεκόρ σε φτώχεια και ανεργία”, σημειώνει η αρθρογράφος Helena Smith.
H Helena Smith εκτιμά πως μια νέα δυσοίωνη αίσθηση πλανάται πάνω από την Ελλάδα, τονίζοντας πως μαζί με τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως δε θα “σωθούν” ποτέ και ότι ακόμα χειρότερα, μπορεί να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου”.
Σημειώνει μάλιστα ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής υπογράμμισε αυτό τον φόβο.

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΙΣ 24-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας την Τρίτη και την Τέταρτη, 24 και 25 Σεπτεμβρίου, μέσα σε μια εβδομάδα κατά την οποία θα βρίσκεται στη χώρα μας η τρόικα, προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, κατά τη προγραμματισμένη συνεδρίασή του το Σάββατο.

Στην σχετική ανακοίνωσή του, το συμβούλιο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των εργαζομένων στο «στενό» δημόσιο τομία κάνει λόγο για «συνέχιση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές κυβέρνησης και τρόικα, που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους».
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται σε «απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και καταδίκη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και απόλυση.

Σαν Σημερα... ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε στις 20 Σεπτέμβρη του 1971 ,

«Σ᾿ αὐτὸ τὸν κόσμο, πού ὁλοένα στενεύει, ὁ καθένας μας χρειάζεται ὅλους τοὺς ἄλλους. Πρέπει ν᾿ ἀναζητήσουμε τὸν ἄνθρωπο, ὅπου και νὰ βρίσκεται.»  Γ.Σεφέρης.

Εμετικό πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος – Οι υμνητές των ναζί τώρα “πουλάνε” τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα


Έκαναν lifestyle επιλογή το ναζισμό, έχτισαν το προφίλ των δολοφόνων, τώρα εμπορεύονται τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το “Πρώτο Θέμα” του Θ. Αναστασιάδη, γνωστού κομιστή DVD, κατάφερε να τερματίσει τον κανιβαλισμό: Προφανώς αγόρασε φωτογραφία τραβηγμένη από κινητό, που δείχνει τον Παύλο Φύσσα να ξεψυχά στα χερια της κοπέλας του. Και την έκανε πρωτοσέλιδο (κάτω από τα κουπόνια και τις προσφορές του) με λεζάντα: Δεν ξεχνώ το φασισμό. Φυσικά, αρνούμαστε να αναδημοσιεύσουμε το εξώφυλλο.

Το ξέρουμε πολύ καλά, το “Πρώτο Θέμα” δεν ξεχνά το φασισμό. Τον αναπαράγει, τον απενοχοποιεί, τον κάνει lifestyle επιλογή. Όταν στέλνει συντάκτες του να καλύψουν γάμους βουλευτών της Χρυσής Αβγής. Όταν ασχολείται με τις ερωτικές συντρόφους του Κασιδιάρη. Όταν παίζει τη θεωρία των δύο άκρων με τρόπο χυδαίο, όταν παίρνει συνεντεύξεις, όταν φιλοξενεί αρθογραφία. Αυτό έκανε τόσο καιρό και η “εφημερίδα” και ο ίδιο ο Θέμος Αναστασιάδης από την εκπομπή του. Έβαζαν στο πλυντήριο τους ναζί και τους έβγαζαν άσπιλους. Τους έχτισαν το προφίλ του μάτσο άντρα, του καλού παλικαριού που μοιράζει τρόφιμα, που θα καθαρίσει τον τρόπο.

Αυτή η «ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ» κρατά μία ολόκληρη ζώη

Το πρωί κλωτσάνε 5χρονα, το μεσημέρια δολοφονούν ανθρώπους πετώντας τους από το λεωφορείο επειδή δεν είχαν εισιτήριο, τα βράδια κάνουν πρόβες σε μαχαιρώματα πάνω σε κομμουνιστές, σφάζουν αντιφασίστες, σκοτώνουν τις φίλες τους, σαπίζουν στο ξύλο μετανάστες.

Όλα μια «κακιά στιγμή». Ας το δούμε ψύχραιμα και πολιτισμένα. Λοιπόν, όταν σε κλωτσάνε τι θα κάνεις; Θα ρωτήσεις αυτόν που σε κλώτσησε «τώρα γιατί γίνεσαι τέτοιος;». Όταν σε μαχαιρώνουν, τι θα κάνεις; Θα πεις «κάτσε να το συζητήσουμε ρε φιλαράκι»; Όταν σφάζουν όποιον δεν γουστάρουν, τι θα κάνεις; Εδώ είναι το δύσκολο. Έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη λέει ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσεις… δρώντας. Να πολεμήσεις στον πόλεμο που σ’ έχωσαν. Η δεύτερη είναι να πεις «άσε μη μπλέξουμε».

Η ομιλία του Γ. Γράψα στο 15ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή (16.9.1989)


Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη του 1989 ξεσπά οργανωτική κρίση στην ΚΝΕ, μετά τη δημόσια διαφοροποίηση της μειοψηφίας των 5 μελών του Γραφείου του ΚΣ με δήλωση στο «Ριζοσπάστη», ενέργεια που είχε την κάλυψη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Αφορμή ήταν οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Φυσικά η αιτία δεν ήταν ένα δευτερεύον οργανωτικό ζήτημα, αλλά οι ισχυρές διαφωνίες στους κόλπους της ΚΝΕ για τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ, τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, καθώς και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, αλλά και την στήριξη και μάλιστα χωρίς επιφυλάξεις της Περεστρόικα του Γκορμπατσώφ στην ΕΣΣΔ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Γιώργος Γράψας, γραμματέας τότε του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε όπως ήταν προγραμματισμένο στο 15ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα. Δίνοντας δημόσια με την ομιλία του το στίγμα των αναζητήσεων στην ΚΝΕ και των διαφωνιών με την ηγεσία, ο Γ. Γράψας σηματοδότησε την απαρχή της ανταρσίας της ΚΝΕ. Σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Γράψα, ο σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος είχε δηλώσει: «Εύχομαι οι δονήσεις στο εσωτερικό της ΚΝΕ να γίνουν γόνιμος διάλογος και να μη σταματήσουν με παρεμβάσεις».

Ο Μάνος Χατζιδάκις για τον Νεοναζισμό



Στις 22 Φεβρουαρίου 1993, ο Μάνος Χατζιδάκις διηύθυνε για τελευταία φορά την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το μουσικό σύνολο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει στις 23 Νοεμβρίου 1989. Δύο ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και από τότε η ζωή του κύλησε με πολλά προβλήματα υγείας, μέχρι την αποδημία του στις 15 Ιουνίου 1994.

Η συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Διαμαρτυρία κατά του Νεοναζισμού» και περιλάμβανε έργα Κουρτ Βάιλ (Συμφωνία αρ. 2), Φραντς Λιστ (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1) και Μπέλα Μπάρτοκ (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3) με σολίστ τον ούγγρο πιανίστα Γκιόργκι Σάντορ. Ήταν μία εποχή που τα νεοναζιστικά πολιτικά μορφώματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Ευρώπη, λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Συνελήφθη πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών για χρηματισμό από την Siemens


Συνελήφθη, μετά από ένταλμα του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κάντας, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και άμεση συνέργεια σε απιστία, σχετικά με σύμβαση με τη Siemens για τηλεπικοινωνίες του στρατού. Η επίμαχη σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1999, με αντικείμενο την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΕΡΜΗΣ 2.
Το έργο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΕΡΜΗΣ είχε ανατεθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ με απευθείας ανάθεση στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια τη Siemens. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι η σύμβαση, ύψους 216 εκατομμύρια ευρώ, ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25%.