Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο φόβος φυλάει τα έρμα


Pitsirikos
Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Research για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι Έλληνες φοβούνται πάρα πολύ -για την ακρίβεια τα έχουν κάνει πάνω τους- αλλά αυτό είναι περίεργο γιατί οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν πως είμαστε ένα έθνος ηρώων, είμαστε οι καλύτεροι και δεν μασάμε τον κώλο μας.

Το 91,7% των ερωτηθέντων εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης -αργήσατε να το πάρετε χαμπάρι παιδιά γιατί σας έφαγε ο φόβος μη χάσετε τα ευρώ που χάσατε-, οπότε καταλαβαίνουμε πως το υπόλοιπο 8,3% έχει λερωμένη την φωλιά του, και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή δεν τους έχει μπουζουριάσει ακόμα.
Είναι κάπως περίεργο αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες να είναι η έλλειψη δικαιοσύνης αλλά να μην έχει βρεθεί ένα κόμμα να κάνει την Δικαιοσύνη πρώτο θέμα στην πολιτική του ατζέντα.
Επίσης, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είπε πριν από μερικές ημέρες πως η χώρα χρειάζεται Δικαιοσύνη -ο βιαστής καταγγέλλει τον βιασμό-, και αντιλαμβανόμαστε πού οφείλεται η ερασιτεχνική και τσαπατσούλικη δίωξη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη μετά από κυβερνητική εντολή.

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα των ζώων...

«Ο πολιτισμός ενός έθνους κρίνεται από το πώς φέρεται στα ζώα του…» Μ. Γκάντι

1. Μας κουβαλούσαν όταν αρρωσταίναμε μα όταν αυτά αρρώσταιναν τα πετούσαμε και τα πετάμε σε γκρεμούς…
2. Κουβαλούσαν για μας προϊόντα για να χτίσουμε τα σπίτια μας μα τα’ αφήνουμε δίχως μια γωνιά για σπίτι…
3. Μας φυλούσαν γι’ ασφάλεια αλλά με την πρώτη δυσκολία τα πετούσαμε στον δρόμο...
4. Έκαναν φυσική απολύμανση από έντομα και τρωκτικά για μας, σώζοντας χιλιάδες ζωές (το 50% των Ευρωπαίων πέθανε όταν εξαφανίστηκε από την Ευρώπη η γάτα τον μεσαίωνα) μα εμείς τα δηλητηριάζουμε…
5. Μας έντυσαν στην βαρυχειμωνιά, μας τάισαν στην ανάγκη ή στην χαρά, μας προσέφεραν αγάπη και συντροφιά… μα εμείς τα σκοτώνουμε από ευχαρίστηση, τα κάνουμε πειραματόζωα δίχως πραγματική πια ανάγκη, κι εφαρμόσαμε πάνω τους το μοντέλο της εκμετάλλευσης που θα εφαρμόζαμε και μεταξύ μας…
6. Σήμερα η ανθρωπότητα έχει καθιερώσει μια συμβολική ημερομηνία τιμής και μνήμης, αλλά χρειάζεται ακόμη τόση πολύ δουλειά…

Της Ελένης Καρασαββίδου - Κάππα

Καμιά τιμωρία δεν έφερε πίσω ένα νεκρό

Του Χαϊνη Δ. Αποστολάκη
Φέτος το καλοκαίρι, παρεξηγήθηκα από μερίδα συντρόφων στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, όταν καταφέρθηκα εναντίον της έννοιας της φυλακής ακόμα κι αν πρόκειται για τον κολασμό ανθρώπων που διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις ή τις πράξεις τους. Θα ρωτήσετε εύλογα: Να μην τιμωρούνται δηλαδή οι εγκληματίες; Η απάντηση είναι ότι δε μ' ενδιαφέρει αν και πως θα τιμωρηθούν. Είναι δευτερεύον ζήτημα και ούτως ή άλλως, καμιά τιμωρία δεν έφερε πίσω ένα νεκρό. (Σημείωση: δηλώνω πως, αν κάποιος με σκοτώσει δεν επιθυμώ τη δίωξη του από την αστική δικαιοσύνη).
Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το πρωτεύον ζήτημα: να μην υπάρξουν νέα θύματα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και την εκδικητικότητα του όχλου, που με πρόσχημα την απονομή δικαιοσύνης απαιτεί νέο αίμα, νέες ανθρωποθυσίες στη ρωμαϊκή αρένα του φαντασιακού της μικροαστικής ευνομίας του.

Δύσκολη επιστροφή στην οικονομική πραγματικότητα

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος / FosPhotos
Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο τουπροϋπολογισμού 2014 και δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή σε τι ποσό θα προσδιορίζεται το δημοσιονομικό κενό και με ποιον τρόπο θα καλύπτεται. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρονται σε μέγεθος της τάξης του 1 με 2 δισ ευρώ και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν ιδέα για τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης επικαλούνται διαρκώς την πρωθυπουργική δέσμευση "νέα μέτρα αποκλείονται", χωρίς να πιστεύουν απαραίτητα ότι δεν θα πέσει πάνω μας κι άλλο κύμα λιτότητας. Της Αγγελικής Σπανού

Αυτό που όλοι γνωρίζουν στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης 1 δισ ευρώ ώστε να δοθεί πράσινο φως στο Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου. Η Τρόικα πιέζει και μετά την αποχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής του κλιμακίου της, ενώ το αδιέξοδο παραμένει σε μια σειρά από θέματα:

Μ.ΣΟΥΛΤΣ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ October 3rd, 2013 | Author: kartesios


Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Είμαστε και οι δύο πολιτικοί της Αριστεράς, αλλά ο κ.Τσίπρας «είναι κάπως πιο αριστερός», δήλωσε χαριτολογώντας ο κ.Σουλτς και πρόσθεσε ότι «αυτό διορθώνεται».

Τόνισε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

Αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι ο ναζισμός πάντοτε έφερνε και φέρνει τη δυστυχία και ότι όλοι οι δημοκράτες θα πρέπει να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εκφράζει την πλειοψηφία της ευρωβουλής που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και όχι την πολιτική ομάδα που θα έχει τις σχετικά περισσότερες έδρες.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ VPRC: ΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΤΩΣΗ 6% ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και πτώση της Χρυσής Αυγής κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για το «rizopoulospost.com».

Ειδικότερα στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δύο δόσεις, στις 25 Σεπτεμβρίου και 30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 8,5% από 14,5% που είχε τον Ιούλιο.
Αναλυτικά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακό προβάδισμα με ποσοστό 29,5% (28,5% τον Ιούλιο) έναντι 29% που συγκεντρώνει η ΝΔ (28% τον Ιούλιο). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5% (14,5%), το ΚΚΕ με 7,5% (7,5%), το ΠΑΣΟΚ με 7% (7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% (5,5%) και η ΔΗΜΑΡ με 4% (2,5%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 8,5% (6,5%) των ερωτηθέντων.