Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Θέλουν αριστερούς στη φυλακή!

 Του Γιώργου Δελαστίκ
Υπέρτατος πολιτικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η παραμονή του στην πρωθυπουργία με κάθε μέσο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο – να παραμείνει υπουργός του Σαμαρά πάση θυσία. Η ΝΔ του Σαμαρά έχει πετύχει τα δύο χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου βρίσκεται επίσης στο απόλυτο εκλογικό ναδίρ. Το 12,28% που πήρε στις εκλογές πέρυσι τον Ιούνιο είναι χειρότερο ακόμη και από το 13,58% που πήρε το ΠΑΣΟΚ πριν από… σαράντα χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Του Γιώργου Δελαστίκ
Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι δηλαδή η κυβέρνηση των ερειπίων του παλιού πολιτικού συστήματος, το οποίο διέλυσε ο λαός στις περυσινές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου. Συγκροτήθηκε όπως όπως με στόχο να δώσει το χρόνο στο σύστημα να ανασυγκροτήσει το πολιτικό του προσωπικό και να αναδιατάξει προς όφελός του το πολιτικό σκηνικό, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

The Great Dictator (Greek Subs) - Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (η τελευταία ομιλία)

Κι όμως το παιδί είχε εισιτήριο


Θανάσης Καρτερός

Άφετε τα παιδία ελθείν προς με -είπε σύμφωνα με τον ευαγγελιστή ο Χριστός, όταν εμπόδιζαν τα παιδιά να τον πλησιάσουν. Αφήστε τα παιδιά να έλθουν σε μένα. Των γαρ τοιούτων εστί ἡ Βασιλεία των Ουρανών Γιατί είναι δική τους η βασιλεία των ουρανών.
Αν όμως για τον Ιησού τα παιδιά έχουν εξασφαλισμένη τη βασιλεία των ουρανών αυτό δεν πάει να πει ότι έχουν εξασφαλισμένα άλλα πιο πεζά πράγματα στη βασιλεία των μνημονίων. Διότι στη σημερινή Ελλάδα χιλιάδες παιδιά δεν έχουν ψωμί, γάλα, βιβλία. Και δεν έχουν, δεν μπορούν να έχουν, εισιτήρια του τρόλεϊ, του μετρό, ή του λεωφορείου.
Πράγματα λίγο πολύ γνωστά σε όλους:
Τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν πολλά λεφτά δεν ξέρουν πώς είναι από μέσα το μετρό, το τρόλεϊ ή το λεωφορείο.
Τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν κάποια λεφτά πληρώνουν το εισιτήριό τους και πηγαίνουν όπου θέλουν με το μετρό, το τρόλεϊ, ή το λεωφορείο.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ


Του ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΒΑΝΕΛΛΟΥ*

Η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε μια (όπως ήλπιζε) ελεγχόμενη αποκαθήλωση της Χ.Α., για δύο βασικούς λόγους: Αφενός, υποχρεωτικά, για να αποφύγει το «πάντρεμα» του αντιφασιστικού κινήματος με το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο ανατρεπτικό ρεύμα. Αφετέρου, κατά επιλογή, ελπίζοντας να «κοντύνει» εκλογικά το ρεύμα της Χ.Α., για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της ΝΔ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αν και όταν στηθούν οι κάλπες.

Κανείς δεν δικαιούται σήμερα να ξεχάσει ότι η διόγκωση της Χρυσής Αυγής ήταν τμήμα του «σχεδίου» αυταρχικής-αντιδημοκρατικής μετατόπισης τηςμεγάλης αντιμνημονιακής κοινωνικής πλειοψηφίας, μέσα από τη γενικότερη στροφή προς τα δεξιά του κράτους και της δημόσιας ζωής, μέσα από την επιδίωξη της κυβέρνησης, της τρόικας και των ΜΜΕ να συγκροτήσουν ένα μαζικό αντεργατικό, αντικινηματικό, αντιαριστερό πολιτικό ρεύμα.

Ακριβώς γι’ αυτό, η επιτυχία των σημερινών σχεδιασμών του Σαμαρά έχει κρίσιμες προϋποθέσεις:

“Η οικονομική κρίση έχει αφήσει 43 εκατ. Ευρωπαίους χωρίς επαρκή τροφή...”

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη άφησε 43 εκατομμύρια ευρωπαίους χωρίς επαρκή ποσότητα φαγητού για να τραφούν, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).
“Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εδώ κι έξι δεκαετίες”, τόνισε ο Μπεκέλε Γκελέτα, γενικός γραμματέας της ΔΕΕΣ.
Περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κινδυνεύουν να περιπέσουν σε κατάσταση ένδειας και πολλοί συνεχίζουν να υποφέρουν στις χώρες που πασχίζουν να ανακάμψουν οικονομικά, ανέφερε η οργάνωση αυτή ανθρωπιστικής βοήθειας σε έκθεσή της.
Ο Ερυθρός Σταυρός, με βάση στοιχεία τα οποία του υπέβαλαν 22 από τις εθνικές επιτροπές του στην Ευρώπη, κατέγραψε ότι χορηγείται επισιτιστική βοήθεια σε 3,5 εκατ. ανθρώπους, έναν αριθμό ο οποίος είναι κατά 75% αυξημένος σε σύγκριση με την περίοδο τρία χρόνια πριν.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ «ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ»

Φωτογραφία
Η ΚΕΔΔΕ εκτιμά ως εξαιρετικό κίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα τα παρακάτω:
Την αστυνομική και δικαστική δίωξη πολιτών που συμμετέχουν στο δίκαιο κοινωνικό αγώνα στη Β. Χαλκιδική εναντίον της περιβαλλοντικής καταστροφής που προξενεί η επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», ως «εγκληματιών» και «τρομοκρατών».
Την οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών σε όλη την Ελλάδα από αστυνομία, εισαγγελείς, παρακρατικούς. Τις πρόσφατες συλλήψεις νέων αγωνιστών σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις και συναυλίες και την κατασκευή ψευδών κατηγοριών εναντίον τους.
Τη στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών χώρων, τις καταγγελίες για σχεδιασμένες «προβοκάτσιες» της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών εναντίον κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων και μαζικών οργανώσεων που στηρίζουν τους κοινωνικούς αγώνες, συνδεόντάς τες με διάφορες εγκληματικές πράξεις, όπως της Μαρφίν, εμπρησμών σε καταστήματα κ.α.