Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δικαίωση κατοίκων στο Αυλάκι Βάλτου απέναντι στην ισοπεδωτική επέλαση της ΤΕΡΝΑ

Οι πολίτες μπορούν ακόμη να μιλούν
Μετά από εξοντωτική διαδικασία έντεκα ωρών, από τις 9.00 μέχρι τις 20.00 τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, το 5ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών απάλλαξε τους τέσσερεις κατοίκους του Αυλακίου Αιτωλοακαρνανίας από τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μήνυση της ΤΕΡΝΑ.

Η περιοχή του φράγματος με το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ

Ως γνωστόν, η ΤΕΡΝΑ έχει κατασκευάσει φράγμα στον Αχελώο στο ύψος του χωριού Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, στο απώτατο βορειοανατολικό άκρο της Δυτικής Ελλάδας, στα σύνορα με Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, η μόνιμα πλημμυρισμένη κοιλάδα έχει αλλάξει εντελώς τις συνθήκες στην περιοχή, επηρεάζει τις παραποτάμιες περιουσίες, σκεπάζοντας χωράφια με φερτά υλικά και απειλεί το ιστορικό πέτρινο γεφύρι των αρχών του 20ου αιώνα. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων σχετίζονται με τις επιπτώσεις από το έργο και τις υποχρεώσεις της εταιρίας για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις. Η παράσταση των κατοίκων σε μια εκδήλωση παρουσία ευρωβουλευτών προ διετίας έδωσε την αφορμή για τη μήνυση από την πλευρά της εταιρίας.

Νάνος Βαλαωρίτης: Η μόνη ελευθερία που μας μένει είναι να μιλάμε;

[...] Ελπίζω πλέον να μας φωτίσει η γλώσσα να μιλάμε και να γράφουμε καθαρά, αλλιώς θα δούμε κι άλλα «κράματα ενιαυτών», όπως λέει ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Μέχρι τότε, η μόνη ελευθερία που μας μένει είναι να μιλάμε, να γράφουμε και να φωνάζουμε στα παράθυρα; [...] Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο της έρευνας για την κρίση.
Οι σημερινές περιστάσεις που επικρατούν στην Ελλάδα λόγω της γενικής κρίσης, σε όλα τα επίπεδα, δικαίου, οικονομική κατάρρευση της χώρας, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, υποβαθμίσεις, καταδιώξεις, κλπ., δημιουργούν μια τρομακτική ανασφάλεια στα άτομα, που καταφεύγουν σε πολύ ακραία μορφώματα - συνήθως έναςσυνδυασμός θρησκευτικών - μυστικιστικών ιδεολογιών, που αποκτούν δύο μορφές: πολιτική και θρησκευτική συνάμα.

Καθαρές κουβέντες από τον Γ Κατρούγκαλο

76χρονη σε απολογία για παράνομη βία!

Ηλικιωμένη καλείται από την Αστυνομία να απολογηθεί ως ύποπτη για άσκηση παράνομης βίας. Πρόκειται για μία 76χρονη, κάτοικο της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, που έχει λάβει κλήση από την Αστυνομία για να προσέλθει και να δώσει ανωμοτί κατάθεση για άσκηση παράνομης βίας.

Ολοι σχεδόν οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την εξόρυξη χρυσού, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο σκαμνί Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση αφορά σε διαμαρτυρία κατοίκων που έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο των Σκουριών, στις 12 Ιουνίου 2013.
Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, η ηλικιωμένη μαζί με άλλους κατοίκους της Μ. Παναγιάς, που επίσης έχουν δεχτεί κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση για την ίδια κατηγορία, έκλεισαν το δρόμο και παρεμπόδισαν λεωφορείο με εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός» να πάνε στο χώρο εργασίας τους.

Τσίπρας: Το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται ολομέτωπη επίθεση


Για ολομέτωπη επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του σε εκδήλωση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι συνέπειές του για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία».
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν βουλευτές και αρκετά στελέχη, ενώ η πανεπιστημιακός και βουλευτής Α' Πειραιά, Μαρία Ρεπούση παραβρέθηκε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, από το ΚΚΕ ο βουλευτής Αχαΐας, Ν. Καραθανασόπουλος και ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σημειώνεται πως η Μαρία Ρεπούση αποδοκιμάστηκε από τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο στόχαστρο του μνημονίου ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «το αν θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο, είναι υπόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας - δασκάλων, φοιτητών και εργαζομένων – αλλά και υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι το δημόσιο αγαθό της παιδείας». «Η υπόθεση της διαθεσιμότητας είναι χαρακτηριστική. Με συνοπτικές διαδικασίες, τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας οδηγούνται σε ολοκληρωτική διοικητική αποδιάρθρωση. Πρόκειται για μια εξέλιξη εξοργιστική από κάθε άποψη», ανέφερε και συνέχισε: