Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Βεβαιότητα Κουτσούμπα για λήψη νέων μέτρων

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Τη βεβαιότητά του για τη λήψη νέων μέτρων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο Mega.
Ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, ο Δημήτρης Κουτσούπας τόνισε πως ανεξαρτήτως ονομασίας η ουσία θα παραμείνει και θα είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα ακόμα και αν η Ελλάδα βγει στις αγορές.
Όπως σημείωσε, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και παραμονή ταυτόχρονα στο καπιταλιστικό σύστημα θα σημαίνει και πάλι φτώχεια για τον λαό. «Προϋπόθεση για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από τη λαϊκή εξουσία, ώστε αυτή να έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας», πρόσθεσε.

«ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΥΦΟΣ» (*)



Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

«Δεν ξέρω πόσο μακριά θα πάει αυτή η αγωνία. Πόσο θα κοστίσουν όλες αυτές οι τελευταίες πληγές, για να κλειστούν και να μην αιμορροούν πια! Να στεγνώσουν οι ιδρωμένες παλάμες που παραμένουν αμήχανες πίσω από μισόκλειστες πόρτες, από τότε που κάναμε την τελευταία χειραψία και πήρε ο καθένας το δικό του δρόμο! Ειλικρινά, σύντροφοι, δεν ξέρω πότε θα ξανακοιταχτούμε στα μάτια, χωρίς ενοχές ή ανώριμες και ξεπερασμένες υπεροψίες. Εκείνο όμως που ξέρω πολύ καλά είναι πως δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους ικανοποιημένους ή τους σχεδόν ευτυχείς. Δεν μπορούμε να διαβάζουμε με τον ίδιο τόνο τις συγκυρίες αδιαφορώντας για τα λάθη του τονισμού μας. Τώρα μάλιστα, που τα πλαστικά οράματα της «ενωμένης» Ευρώπης υπονομεύονται από τους ίδιους τους κατασκευαστές τους και όλες εκείνες οι πομπώδεις περιγραφές του λαμπρού ευρωπαϊκού μέλλοντος αναλύονται σε τριμμένες λέξεις και φτηνές βωμολοχίες.
Τώρα που κάθε μέρα αποκαλύπτεται όλο και πιο καθαρά πως στα μυστικά υπόγεια του ευρωπαϊκού σπιτιού οι φεουδάρχες ενός νέου μεσαίωνα κατασκευάζουν τα καλούπια όπου θα χυθούν οι νέες ευρωπαϊκές κοινωνίες, κοινωνίες πλαδαρές,χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιεραρχημένες με βάση το εθνικό τους κομπόδεμα, τυλιγμένες σε συμβατικές σημαίες με απροσδιόριστα χρώματα παγιδευμένες μέσα σε καμένα ή κομμένα δάση, παραπαίουσες ανάμεσα σε πλαστικοποιημένα άνθη νεκρών παραδόσεων.

H Κρίση του Αυτοείδωλου

Του Θεόδωρου Ζιάκα

Πρόλογος 2013

Οι αναλύσεις για την εξελισσόμενη εθνική κρίση είναι πλέον αναρίθμητες. Πολιτικές, οικονομικές και ηθικολογικές. Κοινός παρονομαστής τους το παραδοσιακό ερώτημα: «τις πταίει;». -Φταίει η πολιτική ηγεσία, λένε οι μεν. Φταίει ο λαός που τους ψηφίζει, συμπληρώνουν οι δε. Φταίει κι ο καθένας μας χωριστά, λένε όλοι, επειδή είμαστε καλοπερασάκηδες και απερίσκεπτοι αμοραλιστές. Ή αλλιώς: φταίτε και σεις οι δήθεν ανεύθυνοι, αφού «μαζί τα φάγαμε»... Πριν απ’ όλα βέβαια φταίει ο Ιμπεριαλισμός. Αλλά μαζί του φταίει κι ο λαός, που παρά τις εκκλήσεις δεν ξεσηκώνεται εναντίον του. Που αρνείται να δεχτεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι δεδομένη: ο σοσιαλισμός και ο εν συνεχεία κομμουνισμός...

«Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Συγνώμη»

 Ενα συγκλονιστικό ρεπορτάζ πιο επίκαιρο από ποτέ
Το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε καταγράφει την συγκλονιστική καθημερινότητα που ζουν τόσο οι άνθρωποι στα χωριά SOS, όσο και ένα μεγάλο ποσοστό γονέων, άνθρωποι που αφήνουν τα παιδιά τους στο χωριά SOS γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Κι όμως! Τα αγαπούν. Τα αφήνουν για να μεγαλώσουν σε μία ασφαλέστερη αγκαλιά. Εστω κι αν είναι μακριά τους. Το τίμημα μεγάλο, το συναισθήματα πολλά και τα παιδάκια καρτερούν.
Το ρεπορτάζ έκανε η δημοσιογράφος Μαρίλη Μαργωμένου και δημοσιεύθηκε το 2011 στην Καθημερινή. Κι όμως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!
"Η Αννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ωσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ' την τσέπη του. Ηταν ένα σημείωμα: «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγνώμη. Η μαμά της».