Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πλούτος και εξουσία. Μαχαίρι και πεπόνι

Παναγιώτης Μαυροειδής
Η πρόσφατη έκθεση World Wealth Report του ινστιτούτου ερευνών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, μας έδινε μια είδηση εντυπωσιακή: Το 0,7% του πληθυσμού κατέχει το 41% του παγκόσμιου πλούτου. (Εφημερίδα των Συντακτών, 11/10/13)
Η αλήθεια είναι ότι μάλλον έχουμε εθιστεί με τέτοιες ειδήσεις, χωρίς κουράγιο περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Αν συμφωνήσουμε όμως ότι πρέπει να επιμείνουμε όχι μόνο στην ανάγκη γνώσης, αλλά και στη σύνδεση αποτελεσμάτων με τις αιτίες τους, πρέπει να σκαλίσουμε τα πράγματα περισσότερα.
Αρχικά, θα γίνουν ορισμένες αποσαφηνίσεις σε ότι αφορά τους ορισμούς ορισμένων μεγεθών, που συχνά προκαλούν σύγχυση.
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

ΣΑΡΩΘΗΚΑΝ Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Κλωτσηδόν έδιωξαν οι Τσέχοι ψηφοφόροι τη Δεξιά από την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη χώρα αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο. Τα δεξιά κόμματα, που κυβερνούσαν την Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο με πρωθυπουργό τονΠιότρ Νέτσας, πήραν μόλις... 42 (!) από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου. Το κύριο κόμμα της Δεξιάς, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS), από το οποίο προερχόταν ο πρωθυπουργός, βγήκε... πέμπτο (!), καθώς το ποσοστό του έπεσε από το 20,2% των προηγούμενων εκλογών στο 7,7%.

Μετά βίας ξεπέρασε δηλαδή το 7% που πήραν τα δύο τελευταία κόμματα που μπήκαν στο τσέχικο κοινοβούλιο - ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα που έφτιαξε ένας... γιαπωνέζικης (!) καταγωγής επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, με Ιάπωνα πατέρα και Τσέχα μάνα, ονόματι Τόμιο Οκαμούρα, και ένα εξωκοινοβουλευτικό για μία τετραετία κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς,που κατόρθωσε να ξαναμπεί στο κοινοβούλιο! Χειρότερα και από το... ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πήγε η τσέχικη Δεξιά!

Αναπόφευκτη μια νέα ρύθμιση του χρέους

http://www.dragasakis.gr

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Η Θεσσαλία”: “Αναπόφευκτη μια νέα ρύθμιση του χρέους”

1) Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την «Χρυσή Αυγή» παρέχουν την εγγύηση ότι αποκαθίσταται ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο κοινοβουλευτικό σύστημα; Ποια άλλα μέτρα, από νομοθετικής πλευράς, απομένει ακόμη να ληφθούν;
Η κινητοποίηση της κυβέρνησης για την εξάρθρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση. Ωστόσο, παρότι όψιμα, τα μέτρα που ελήφθησαν, υπό την πίεση τόσο της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης όσο και της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος, συνιστούν αναμφίβολα ένα θετικό βήμα.
Η αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου όμως δεν είναι θέμα µόνο διοικητικών και νομοθετικών μέτρων. Η ανάσχεση του νεοναζισμού είναι ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα, που απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα: στο θεσμικό, το πολιτικό, το ιδεολογικό και το κοινωνικό.

«ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ»!

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

«Θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τις γυναίκες»… Αυτό λεγότανε την εποχή που το κράτος δούλευε για τις «Ούλεν», για τις «Κούπερ» και για τις «Πάουερ». Ηταν η εποχή που όσοι διοικούσαν το κράτος έχτιζαν τους «Νέους Παρθενώνες». Στη Μακρόνησο. Βέβαια όσοι τα έλεγαν αυτά για τους «ανήθικους» κομμουνιστές, ήταν οι ίδιοι που επί των ημερών τους μεγαλούργησαν οι «Τρούμπες». Και στη συνέχεια, πάλι επί των ημερών τους, δοξάστηκαν τα κέντρα… αναψυχής με την ταμπέλα «προσεχώς Βουλγάρες». Σήμερα, δε, όλοι αυτοί οι κήνσορες του συστήματος «πνεύμα και ηθική», και ειδικά όσοι ελέγχουν την βιομηχανία του θεάματος, περιγράφουν την γυναικεία ύπαρξη και εν γένει τις ανθρώπινες σχέσεις με τον εξής τρόπο: «Από κορμί, φωνή κι από φωνή, κορμάρα» (ή κάπως έτσι τέλος πάντων). Όσο για τους κομμουνιστές, αυτοί συνέχισαν να είναι σαν τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τουτέστιν να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις δικές τους γυναίκες. Φανταστείτε τώρα να πηγαίνανε να φορτωθούνε και τις γυναίκες των άλλων…

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα


Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την στις 18:00 στα Προπύλαια η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. (Διαβάστε επίσης: Tvxs Ρεπορτάζ: Ποιος θέλει να διαλύσει τα δημόσια Πανεπιστήμια;)
«Με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις λέμε ''όχι'' στην πολιτική κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ που διαλύει το δημόσιο σχολείο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Δημόσια Δωρεάν Παιδεία
Κανένα Παιδί έξω από το Σχολείο

Ρομέν Γαβράς: «Η βία είναι παντού, είναι άποψη»

Συζήτηση για σινεμά και πολιτική με τον σκηνοθέτη Ρομέν Γαβρά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο Ρομέν Γαβράς (δεξιά) με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Εξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, χθες το βράδυ, λίγο πριν τις 7, είχε μαζευτεί ένα κοινό που ο μέσος όρος ηλικίας του δεν ήταν πολύ πάνω από τα 30. Ενδυματολογικά παρέπεμπαν στα μπαρ της οδού Κολοκοτρώνη και της ευρύτερης περιοχής. Εξάλλου, μετά την εκδήλωση, πολλοί από αυτούς μάλλον εκεί θα πήγαν για να συζητήσουν τα όσα ειπώθηκαν λίγο αργότερα στην Κεντρική Σκηνή από τον σκηνοθέτη Ρομέν Γαβρά.
Ο 32χρονος γιος του Κώστα Γαβρά μίλησε χθες (με ελεύθερη είσοδο) στη Στέγη, στα πλαίσια του προγράμματος «Ελεύθεροι σκοπευτές», με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη για το σινεμά, τη μουσική, το Διαδίκτυο, τη βία, τη διαφορετικότητα. Και ένα άλλον τρόπο προσέγγισης της πολιτικής. Υστερα από σχεδόν δυόμισι ώρες, ο Ρομέν έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι μόνο μια φορά πήγε να ψηφίσει, στα 18 του, κι αυτό γιατί του το επέβαλε η οικογένειά του. Και πάλι όμως, ζωγραφιές έκανε πάνω στο ψηφοδέλτιο. Αν κάποτε μια τέτοια δήλωση κρινόταν ως απολιτίκ, χθες το κοινό της Στέγης μάλλον ως πολιτική θέση την εξέλαβε.