Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αλλαγές στα ΕΑΣ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έρθει, σύμφωνα με πληροφορίες στη Βουλή το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών. Αυτό φέρεται να συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να επιμένουν στην εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών σε αντίθεση με την πάγια θέση της τρόικας να κλείσουν άμεσα οι εταιρείες.
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, από την οποία προέκυψε ότι την ερχόμενη Τετάρτη εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ».

Μπέρτολτ Μπρεχτ: “Κουράστηκες”

Ακούμε: δε θέλεις πια να δουλέψεις μαζί μας.
Γονάτισες, δε μπορείς άλλο να τρέχεις.
Κουράστηκες, δε μπορείς πια να μαθαίνεις καινούργια.
Ξόφλησες: Κανείς δε μπορεί να σου ζητήσει να κάνεις πια τίποτα.
Μάθε λοιπόν: εμείς το ζητάμε.
Σαν κουραστείς κι αποκοιμηθείς κανείς δε θα σε ξυπνήσει πια να πει:
σήκω το φαΐ είναι έτοιμο.
Γιατί να υπάρχει έτοιμο φαΐ;
Σαν δεν μπορείς άλλο να τρέχεις,θα μείνεις ξαπλωμένος.
Κανείς δε θα σε ψάξει για να πει: “έγινε επανάσταση, τα εργοστάσια σε περιμένουν”.
Γιατί να ’χει γίνει επανάσταση;

Οι μυστικές «χρεοκοπίες» των ΗΠΑ


Οι άγνωστες «χρεοκοπίες» της αμερικανικής υπερδύναμης
Του Άρη Χατζηστεφάνου

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ μπορεί να ξεκλείδωσε προσωρινά το «λουκέτο» στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και να ανέβαλε το ενδεχόμενο της αποκαλούμενης «χρεοκοπίας», παράλληλα όμως αποκάλυψε και ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται τα τελευταία χρόνια και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Κυβερνήσεις επισείουν την απειλή της χρεοκοπίας προκειμένου να επιβάλλουν στον πληθυσμό πολιτικές που σε διαφορετική περίπτωση θα συναντούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
Αν και το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την πλευρά της οικονομικής υπερδύναμης θα είχε αναμφίβολα επιπτώσεις στη διεθνή αγορά, πίσω από την τρομολαγνία που επικράτησε σε αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κρύβεται και η προσπάθεια επιβολής σκληρών οικονομικών μέτρων που θα πλήξουν εκατομμύρια πολίτες. Για να στηριχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο μια στάση πληρωμών ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, τα media έπρεπε να αποκρύψουν επιμελώς το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει πολλές φορές σε αθέτηση πληρωμών χωρίς να τους πέσει… ο ουρανός στο κεφάλι.

Το 5% των Ελλήνων πάσχει από κατάθλιψη

http://www.matrix24.gr

Η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας-αναπηρίας διεθνώς, μετά τους πόνους στη μέση, είναι πλέον η κατάθλιψη, σύμφωνα έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εν λόγω ψυχική διαταραχή πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ζήτημα προτεραιότητας για την παγκόσμια δημόσια υγεία.
Ως κατάθλιψη ορίζεται ένα γενικευμένο αίσθημα λύπης, απογοήτευσης και εγκατάλειψης, το οποίο διαρκεί για μήνες ή χρόνια και κάνει τον άνθρωπο να νιώθει πως η ζωή είναι μάταιη και δεν αξίζει να τη ζει κανείς. Τα άτομα με κατάθλιψη χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που προηγουμένως τους ευχαριστούσαν και, παράλληλα, εμφανίζουν διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα (π.χ. διαταραχή του ύπνου).

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Τις βασικές προτεραιότητες και τους άξονες δράσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο πρόεδρός του, μιλώντας σε συζήτηση (στρογγυλό τραπέζι) με θέμα: “Advice to Governments to Come” (Συμβουλές σε μία Μελλοντική Κυβέρνηση).
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι άξονες του προγράμματος, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση με καταπολέμηση της υψηλής φοροδιαφυγής και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η συζήτηση ήταν στα πλαίσια του συνεδρίου που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ : Ωρα της απλής αναλογικής


Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ως προς το ποιος είναι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ, όταν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα και την εισαγωγή της απλής αναλογικής ως του συστήματος διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας: η ΔΗΜΑΡ θέλει να αποτρέψει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση είτε μόνος του (πράγμα αρχικά απίθανο) είτε με τη συνεργασία ενός μόνο κόμματος (π.χ. των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου). Η απλή αναλογική πιθανότατα θα οδηγήσει σε κατανομή των εδρών που θα απαιτεί τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δύο ή και τρία κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση που να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πολιτική ιδιοτέλεια της ΔΗΜΑΡ, η οποία δικαίως θεωρεί ότι σε περίπτωση κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών είναι πολύ πιθανόν να μπορέσει να προσκολληθεί και στην ενδεχόμενη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει ότι η πρότασή της είναι κακή. Κάθε άλλο. Κακή δεν είναι ούτε για τον λαό, αλλά ούτε και για το σύστημα! Πιο φιλολαϊκή, σίγουρα πολύ πιο φιλολαϊκή από τη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, θα είναι οπωσδήποτε μια υποτιθέμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία π.χ. των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ ή ενός ΠΑΣΟΚ με αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Αλλά και για το οικονομικό κατεστημένο της χώρας μας η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση του αδοκίμαστου ακόμη στην άσκηση της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εγγύηση ότι αποκλείεται να ασκήσει αυτή η κυβέρνηση αριστερή πολιτική, ακόμη και αν το ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι επιχειρηματίες υποχρεωθούν να ανεχθούν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα είναι απολύτως ήσυχοι αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο νοσοκομείο ο Μανώλης Γλέζος

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Μανώλης Γλέζος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής, απ” όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ωστόσο το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς υποβάλλεται σε εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα.
Έως το ασθενοφόρο συνόδευσαν τον κ. Γλέζο η γιατρός της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, o ο οποίος του φώναξε: «Μανώλη σε περιμένουμε αύριο στη συνεδρίαση».

Γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ FosPhotos

Γενική 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη (6 Νοεμβρίου) οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήριο, ένα στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, και ένα στις 10:.30 στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Διαβάστεαναλυτικά πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς, αλλά και ποιες πτήσεις ακυρώνονται.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές. Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι δικαστικοί, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών & Αρχιεργατών ΟΛΠ.

Πολιτικό σεισμό έφερε η ψηφοφορία για τις ψηφιακές άδειες

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Με 154 ψήφους εγκρίθηκε στην ονομαστική ψηφοφορία – μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – το άρθρο 18 του νομοσχεδίου για την υγεία που αφορά τις ψηφιακές άδειες. Πρόκειται για την ρύθμιση που χαρακτηρίστηκε «δώρο – σκάνδαλο προς τους καναλάρχες» και η οποία τελικά έφερε πολιτικό σεισμό αφού η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από ηχηρά «όχι» και αποχές αλλά και σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr

Το ηχηρότερο «όχι» ήταν αυτό του πρώην πρωθυπουργούΓιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαφώνησε και με την κυβέρνηση και αλλά και με το κόμμα του. Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός,Κώστας Καραμανλής επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.
Εκτιμάται ότι όταν δυο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες τότε δεν είναι απλώς το «τικ του ΣΥΡΙΖΑ» που έχει πυροδοτήσει έντονες αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.