Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Αν η Αριστερά δεν προχωρήσει σε ρήξεις, είναι χαμένη από χέρι»

Συνέντευξη στον Νίκο Σβέρκο
Οι «εμπλοκές» στις διαβουλεύσεις των δανειστών με την κυβέρνηση είναι το άλλοθι για να εφαρμοστούν απρόσκοπτα οι πολιτικές λιτότητας, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

• Η κυβέρνηση θα πέσει την Κυριακή;

Η κυβέρνηση μπορεί να μην πέσει, αλλά δεν θα μείνει αλώβητη. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ούτε ο αυταρχισμός, ούτε η οικονομική της πολιτική απαντούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Θέλει να δει μια αντιπολίτευση με αυτοπεποίθηση, με κοινωνική γείωση και με έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Νομίζω ότι από τη συζήτηση στη Βουλή θα προκύψει η εικόνα ότι, πέρα από τη διατήρηση της στην εξουσία, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να προσφέρει πια στον κόσμο.

Προτείνει έξοδο στους πολιορκημένους, ερήμην των πολιορκητών….

Προτείνει έξοδο με δικαίωμα «επανεισόδου» στο ευρώ, για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, χωρίς όμως να λογαριάζει τον ξενοδόχο (Γερμανία) που βολεύεται από την όλη κατάσταση… Είναι ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος σε ένα πρόσφατο συνέδριο επενδυτών της Union-Investment στο Μάιντς , πρότεινε τρία σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης :
1) Μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, στην οποία θα διαγραφεί μέρος του χρέος των χωρών σε κρίση.
2) Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως και της Ισπανίας από την ευρωζώνη, με δικαίωμα όμως επανένταξης. Στόχος θα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το χρέος να μετατραπεί στο εθνικό νόμισμα και το κούρεμα να γίνει στο ύψος που θα προκύψει μετά την υποτίμηση έναντι του ευρώ.

Από την προλεταριακή επανάσταση στον εκφυλισμό

Παναγιώτης Μαυροειδής
Η ιστορική εμπειρία της ανόδου και της πτώσης των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» σημάδεψε καθοριστικά την ιστορία του αιώνα μας και τον ίδιο τον καπιταλισμό. Δεν είναι μια συζήτηση ιστορική και ακαδημαϊκή αλλά σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά και τα βασικά στοιχεία της επανασύνθεσης του κομμουνιστικού απελευθερωτικού οράματος της εποχής μας.

Δεν μας αρκεί μια περιορισμένη και αποσπασματική ερμηνεία της ιστορίας του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που βλέπει μονόπλευρα την αποφασιστική αιτία των εξελίξεων. Στη συλλογιστική των αντιπάλων του κομμουνισμού, στην πτώση των καθεστώτων του ‘’υπαρκτού’’, προσδίδεται ένας αναπόφευκτος χαρακτήρας με την νίκη των σιδερένιων νόμων της οικονομίας της αγοράς και της αστικής δημοκρατίας.

Μία στις τρεις γυναίκες

Της Μαργαρίτας Κουλεντιανού
Τρεις ξανθές στην τηλεόραση καυτηρίαζαν τη γυμνάστρια που συνόδεψε τους μαθητές της στην παρέλαση και που κατά τη γνώμη τους δεν ήταν ντυμένη κατά πώς πρέπει. Εκεί που κόλλησαν κυριολεκτικά ήταν στα μαλλιά της γυναίκας. «Καλά, το είδες το μαλλί; Φρίκη!». Ολόιδιο με το δικό τους ήταν το μαλλί, αλλά προφανώς οι ξανθές διεκδικούσαν την πλατινέ απόχρωση και το ανέμελο στιλ για τον εαυτό τους.
Δεν ήταν μόνο οι ξανθές όμως που έπεσαν να τη φάνε τη γυμνάστρια. Για πολλές μέρες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροβολούσαν, ξεθάβοντας όλα τα στερεότυπα που κάθε τρεις και λίγο δεν χάνουν ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια, θυμίζοντάς μας πως πάντα εκεί είναι, ίσως μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν. Τη φωτογράφισαν προφίλ και ανφάς, πήραν κοντινά πλάνα από τα παπούτσια, την μπλούζα, το παντελόνι της, την αναζήτησαν στη γειτονιά της και στον χώρο της δουλειάς της, την εξέθεσαν με κάθε δυνατό τρόπο. Ανθρωποφαγία;

Να καταδικάζεις την Αριστερά

ΑΜΕΊΛΙΚΤΟ ??? Έτσι είναι το σύστημα !!!

Θηρίο αχόρταγο και μοχθηρό που τρέφεται με ζωές, με όνειρα και ψυχές, που πίνει για να ξεδιψάσει αίμα εχθρών και φίλων,
πολέμιων καιυποστηριχτών του, που δεν διστάζει να θυσιάσει όσους το πετροβολούν μα και όσους το στηρίζουν.
Έτσι είναι το σύστημα. Για να συνεχίζει να υπάρχει και να λεηλατεί, χρειάζεται…θύματα και θύτες, χρειάζεται να δείχνει παντοδύναμο αλλά και σάπιο.
Δεν έχει πρόβλημα να διαφημίζει τη σαπίλα του και το αποκρουστικό του πρόσωπο τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη στέλνοντας το μήνυμα:
«Ναι, είμαι μέχρι τα μπούνια μες στη διαφθορά, τη σαπίλα και την εκμετάλλευση, αλλά πάρτε το απόφαση πως δεν μπορείτε να με κουνήσετε».

Πρόταση μομφής και διαδήλωση έξω από τη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε το Σάββατο, δεύτερη ημέρα, η συζήτηση για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Στις 18:00 έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για «την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».
Σημειώνεται πως την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και οι μη προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών» όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λοβέρδος και Αηδόνης (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπολοίπων εννέα βουλευτών.

Σκανδαλίδης: Υφαρπάζετε την ψήφο μου (Κώστα σοβαρέψου!!)

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν δίνει λευκή επιταγή» και πως «σήμερα παίρνετε την ψήφο μου με υφαρπαγή».
«Δεν σας ανήκει. Αλλά αναγκάζομαι να σας τη δώσω. Δεν είναι λευκή επιταγή, ούτε προδικάζει την αυριανή ημέρα», δήλωσε και τόνισε την ανάγκη για δημιουργία ενός τρίτου πόλου ο οποίος θα ανασυγκροτήσει τη δημοκρατική παράταξη.
Σε ότι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει το βράδυ της Κυριακής και πως δεν έχει νόημα μία εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση. Πρόσθεσε δε ότι είναι αντιπερισπασμός του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την πρόταση που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Για την κυβέρνηση γιατί θα την ενδυναμώσει και για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα.