Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/FosPhotos

Με την κατάθεση στεφάνων στο προαύλιο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με την πορεία που θα ξεκινήσει στις 15.00 από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι το βράδυ και την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.

Στις 11.00 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι.

Από τις 12.00 και για 9 ώρες εκμπέμπουν πρόγραμμα από το χώρο του Πολυτεχνείου πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Μαζί με τις βάρκες των προσφύγων, βουλιάζει κι ο πολιτισμός μας

Κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεσηκωθεί γενική κατακραυγή με όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο. Μια θάλασσα που από γέφυρα λαών και χωνευτήρι πολιτισμών έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου και σύνορο διαχωρισμού.
Το σημερινό ναυάγιο των προσφύγων στη Λευκάδα έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Τουλάχιστον δώδεκα οι πνιγμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά από τριών έως έξι ετών. Δώδεκα ζωές που χάθηκαν όχι γιατί έφταιγαν σε κάτι, αλλά γιατί έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή να επιχειρήσουν να ξεφύγουν από τις φλόγες του εμφυλίου στη Συρία. Και αν ισχύει ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στα παιδιά, το άγος του ναυαγίου γίνεται βαρύτερο.

Προς τιμήν του Ιακωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπουλου…

Η δολοφονία των δύο νέων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δεν ήρθε σε τυχαία χρονική συγκυρία. Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λεύκωμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το φθινόπωρο του 1980 η κυβέρνηση Ράλλη είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα μιας ιδιαίτερα φιλόδοξης ατζέντας την άρση όλων των εκκρεμοτήτων στις σχέσεις της Ελλάδας με το «δυτικό κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα έγινε ξανά δεκτή στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συμφωνιών παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε υπουργός άμυνας, συμμετείχε για πρώτη φορά μετά την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Τζάκρη: «Πολιτική στάση» η στήριξη της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
«Πολιτική στάση» χαρακτηρίζει η Θεοδώρα Τζάκρη την απόφασή της να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Παράλληλα δηλώνει πως είχε εκφράσει τον προβληματισμό της στα όργανα του ΠΑΣΟΚ ενώ υπερασπίζεται την κυβέρνηση Παπανδρέου, «παρά τα τεράστια λάθη».
Η κ. Τζάκρη μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαγράφηκε από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη Κυριακή.

«Ο κ. Σαμαράς θα παραδώσει τον Μάιο σε μια αριστερή κυβέρνηση τα κλειδιά μιας καμένης χώρας με στρογγυλεμένα νούμερα», σημειώνει με νόημα στο άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η ανεξάρτητη βουλευτής.

ευγνωμοσύνη

Μπαίνοντας σπίτι, τους ακούω να συνομιλούν στην είσοδο του φροντιστηρίου δίπλα. Αυτή κρατώντας το σκυλί της, λέει: «ε δηλαδή τί; Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε όχι, θα παλέψω». Αυτός απαντάει: «Να πολεμήσεις δηλαδή για τα δικαιώματα του υπάλληλου και του εργάτη; Πώς δηλαδή; Αφού δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχει τίποτα. Τί να δώσει;Δεν γίνεται.»
*
Το σκηνικό σε μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο. Βρήκε μια δουλειά, 350 ή 400 ευρώ, μαύρα. Στο ανακοινώνει. Είσαι αμήχανος, γιατί δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Είχε ζόρια, χρειαζόταν τα χρήματα. Πες μπράβο, πες ωραία, γιατί δεν λες; Δείξε τη χαρά σου ρε, γιατί δε τη δείχνεις; Τα χρήματα είναι λίγα, οι ώρες αρκετές ή πολλές, μένει στο νοίκι, τα έξοδα τρέχουν, να πάμε και για κανένα ποτό κάποια στιγμή. Τι να φτάσει; Πώς να χαρείς;