Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Δήλωση Νότη Μαριά για την 40ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Τιμούμε την εξέγερση του ελληνικού λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973 ενάντια στο φασισμό και συνεχίζουμε τον αγώνα για... ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία, προκειμένου να καταργήσουμε το μνημόνιο, να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα».

Φοβάμαι

Μανώλης Αναγνωστάκης
Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια
έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–
βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας
«Δώστε τη χούντα στο λαό».
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που σου 'κλειναν την πόρτα
μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια
και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο
να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Πόσοι ήταν πραγματικά οι νεκροί του Πολυτεχνείου;


Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο ερώτημα. Το καθεστώς τότε αναγνώριζε επίσημα 15 νεκρούς. Όμως φήμες και μαρτυρίες όσων είχαν καταθέσει μεταγενέστερα για αυτή την υπόθεση στον εισαγγελέα,Δημήτριο Τσεβά, έκαναν λόγο για 400 ή και 500 νεκρούς στο Πολυτεχνείο και ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο του Ζωγράφου. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το 2002, με διευθυντή τον Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, υπό την σκιά αυτών των πληροφοριών διεξήγαγε έρευνα με σκοπό να διασαφηνίσει ανάμεσα σε άλλα τον πραγματικό αριθμό και την ταυτότητα των νεκρών. Του Νίκου Μίχου

Το καθεστώς και οι φήμες

Αμέσως μετά την επίθεση του στρατού και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, η Χούντα είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ήταν τέσσερις. Αργότερα αναγνώρισε τον αριθμό των δεκαπέντε.

Γιωργος Παναγιωτακοπουλος:Ο αγώνας συνεχίζεται…



Η Δήλωση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Ο αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση συνεχίζεται...
Ο αγώνας για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων συνεχίζεται...
Ο αγώνας για μια άλλη κοινωνία, ισότητας και αλληλεγγύης συνεχίζεται...
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ δεν χρειάζονται πολλά λόγια αλλά συγκεκριμένες πράξεις. Δεν αρκούμαστε στις ιστορικές αναφορές, αλλά απαιτούμε σαν ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού στους αγώνες της νεολαίας και μια ολόκληρης γενιάς, αλλαγή της καταστροφικής πορείας που ακολουθεί η χώρα, εγκλωβισμένη ανάμεσα στις συμπληγάδες των Τροικανών και των κυβερνητικών τους εκπροσώπων.
Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» σηματοδοτεί και σήμερα τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φτώχεια και την κοινωνική διάλυση που αποφασίζουν οι θλιβεροί Κυβερνώντες, ενάντια στην κατάρρευση της Δημόσιας Παιδείας, που προσφέρεται με τον πιο άθλιο τρόπο, τρόπαιο στα συμφέροντα των ιδιωτών, ενάντια στην προσπάθεια δημιουργίας του πιο αυταρχικού κράτους που ζήσαμε μετά τη μεταπολίτευση.
Ταυτόχρονα, η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να θυμιθούμε την καταστροφική για τη χώρα Χούντα, αλλά και να σκεφτούμε πως πίσω από τον άκριτο λαϊκισμό κρύβονται οι νοσταλγοί της, φορώντας δυστυχώς και κοινοβουλευτικό μανδύα.

Αν υπήρχε MEGA το ’73…

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973 , ώρα 20:15
Μα για ποιο ψωμί, ποια παιδεία και κυρίως ποια ελευθερία μιλούν...

 Όλγα , είναι φανερό ότι οι καταληψίες του Πολυτεχνείου-όπως κι αυτοί της Νομικής πριν λίγο καιρό- είναι αργόσχολοι , αιώνιοι φοιτητές , αναρχικοί και μπαχαλάκηδες που δεν αφήνουν τους σωστούς φοιτητές και νοικοκυραίους να σπουδάσουν.

-Γιάννη , μην ξεχνάμε επίσης ότι ...
αν συνεχιστεί για λίγες ακόμα μέρες αυτή η θλιβερή κατάσταση , υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.
-Και εκτός αυτού Όλγα , είναι πραγματικά κρίμα η τεράστια προσπάθεια της κυβερνήσεως εδώ και τόσα χρόνια , για να μπει η χώρα στο σωστό δρόμο , να βγει επιτέλους από το γύψο που έπρεπε να μπει , να πάρει το δρόμο μιας ακόμα εντονότερης ανάπτυξης , να δυσφημείται στο εξωτερικό από ενέργειες θλιβερών μειοψηφιών.