Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Λύση υπάρχει μόνο μία για το χρέος και είναι πολιτική

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Σοκ προκάλεσε σε πολλούς αναγνώστες η συνειδητοποίηση της υπερχρέωσης της Ελλάδας μέσω των δανείων «σωτηρίας» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, στην οποία αναφερθήκαμε στο προχθεσινό μας άρθρο.
Αναυδους, όμως, τους άφησε χθες η επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια της «δεκαπενταετίας της ευημερίας» 1994-2008 (ύστερη διετία Ανδρέα Παπανδρέου, οκταετία Κώστα Σημίτη και πενταετία Κώστα Καραμανλή) το δημόσιο χρέος της χώρας μας δεν... αυξήθηκε καθόλου! Ηταν 111,6% του ΑΕΠ το 1993 και 110,6% του ΑΕΠ το 2008!
Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο ανατρέπει εκ βάθρων τηνκυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν «τρώγαμε δανεικά λεφτά»! Το γεγονός ότι δεν αυξανόταν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαίνει απλούστατα ότι ξοδεύαμε όσα ακριβώς μπορούσαμε να πληρώνουμε! Φυσικά και τη δεκαπενταετία αυτή το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε απόλυτο ποσό, αλλά με τον ίδιο ρυθμό αυξήθηκε και το ΑΕΠ της χώρας και γι' αυτό το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠπαρέμεινε σταθερό γύρω στο 110%.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;


Toυ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΑ*

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο στην Ευρωζώνη. Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup (14/11/2013) ανακοινώνει ότι ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα ενεργοποιείται ως δανειστής τελευταίας καταφυγής για τη διάσωση των τραπεζών, αφού πρώτα έχουν κουρευτεί διαδοχικά οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης, οι μέτοχοι και οι καταθέτες. Πρόκειται για την απάντηση -στην πράξη- του πλεονασματικού Βορά στην παράκληση του ελλειμματικού Νότου να ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες από τον ESM.

Το σοκαριστικό κούρεμα των καταθέσεων στην περίπτωση της Κύπρου,το ίδιο κούρεμα που οι αξιωματούχοι της ΕΕ επαναλάμβαναν ότι δεν επαναλαμβάνεται, σήμερα η Ευρωζώνη το υιοθετεί ρητά και κατηγορηματικά. Οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, αποτελούν βαρέλι χωρίς πάτο, μαύρη τρύπα που καταπίνει δανεικά τα οποία με τη σειρά τους χρεώνουν τα κράτη και χρεοκοπούν τους λαούς.