Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Γιαγιά γιατί μας παίρνουν τα σπίτια; Ήρθαν οι κομμουνιστές;

Όταν η πραγματικότητα καταρρίπτει τους μύθους
Με αρκετή δόση σπαραξικάρδιας χροιάς στον τόνο της φωνής και μπόλικη υποκρισία, η πασίγνωστη εκφωνήτρια ΜΕΓΑλου καναλιού εκφωνεί την είδηση, στο δελτίο των 8: «Σε ένα «κυνηγητό» άνευ προηγουμένου έχει επιδοθεί η εφορία, με άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου ως το τέλος του Οκτωβρίου, η εφορία άνοιξε και πήρε χρήματα από 93.330 λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, ενώ στο «σφυρί» έβγαζε 56 σπίτια την ημέρα!

Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν σε πλειστηριασμό 1.553 κατοικίες και οικόπεδα και 14.197 ακίνητα συνολικά στο δεκάμηνο του έτους.

Μέρες αποστασίας


Του Άγγελου Μανταδάκη

Αθήνα, 9 Αυγούστου 1965. Μια μεγάλη διαδήλωση έχει ξεκινήσει και πάλι από την οδό Ιπποκράτους και κατευθύνεται στη Χρ. Λαδά. Ο λόγος είναι ένας. Εκεί βρίσκεται η αίθουσα της Λέσχης των Φιλελευθέρων όπου πρόκειται να συνεδριάσει η Κ.Ο. της Ένωσης Κέντρου. Οι βουλευτές της θα αποφανθούν σε λίγες ώρες αν θα κάνουν δεκτή τη βασιλική πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Στ. Στεφανόπουλο.
Έξω από τη λέσχη στις οκτώ το βράδυ συγκεντρώνεται μέγα πλήθος δημοκρατικών πολιτών, κυρίως οπαδών του Κέντρου, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις έντονες φήμες των τελευταίων εβδομάδων ότι “Τα Νέα” και η “Ελευθερία” προσανατολίζονται να στηρίξουν τη λύση Στεφανόπουλου.
Οι φήμες επιβεβαιώνονται όταν στην αίθουσα παίρνει τον λόγο ο ίδιος και δεν κρύβει την επιθυμία του να ηγηθεί κυβέρνησης.

Μαρίνα Ναυπλίου: Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει;

Μπάμπης Αντωνιάδης (της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ και όχι της επιτροπής)
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε το θρίαμβο της επένδυσης που αφορά την κατασκευή της μαρίνας Ναυπλίου. Ποτέ δεν ήμουν λάτρης αυτής της ιδέας. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έβλεπα και εξακολουθώ να μη βλέπω την αναπτυξιακή διάσταση αυτού του έργου.
Κατά τη γνώμη μου, σημαντικότερη θα ήταν η κατασκευή ενός αγκυροβολίου σκαφών με μικρότερο κόστος και άμεση τουριστική απόδοση. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα κερδίζαμε σε τουριστική υποδομή χωρίς να απαιτούνται κτηριακές εγκαταστάσεις δεκάδων τετραγωνικών μέτρων. Θέλουμε τον τουρισμό που προκύπτει από τα σκάφη, δεν ξέρω όμως αν θέλουμε ένα μόνιμο χώρο ελλιμενισμού που εκ των πραγμάτων απαιτεί και κτηριακές εγκαταστάσεις.
Τι προβλέπει σήμερα η κατασκευή της μαρίνας:

ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ , ΤΟ ΦΤΩΧΟΚΑΛΥΒΑΚΙ... ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Виктор Перякин
Οπως έλεγε ο Χαξλευ, η ουσία είναι να κατορθώσει κάποιος να μην είναι μέρος αυτού του κόσμου αλλά να ζει μέσα σ΄αυτό το κόσμο. Ενας καλός παρατηρητής δηλαδή που δεν χρειάζεται να πάει σε κάποιο ερημωμένο βουνό για να πει πως δεν συμμετέχει σ΄αυτό που δεν τον εκπροσωπεί. Μπορείς να είσαι εδώ, να συναναστρέφεσαι, να μιλάς, να δουλεύεις, να διασκεδάζεις, να κάνεις οικογένεια, να προχωράς δίπλα σε όλους, αλλά αυτό δεν σε υποχρεώνει να τους μοιάζεις. Να τους αντιγράφεις....
Να χειάζεσαι την αποδοχή τους. Το πρώτο βήμα στην ελευθερία ίσως είναι να μπορεί κάποιος να σπάσει τις μέγιστες εμμονές του ανθρώπου, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη να ζήσει πέρα από αυτές.
Στα άγνωστα μονοπάτια που είναι κρυμμένα στα ντουλάπια της ανθρώπινης ιστορίας. Εκείνα τα ντουλάπια που κρατιούνται κλειστά, όχι γιατί τα φυλάει κάποιο φοβερό τέρας, αλλά γιατί οι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν να μην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ να τα ανοίξουν.

Η κυβέρνηση μας καλεί να γίνουμε ρουφιάνοι

Tου Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Ευχαριστώ πολύ το υπουργείο Οικονομικών που μου δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο. Από μικρός έβλεπα τη μαμά μου να πλέκει πουλόβερ, ζακέτες, καζάκες για κάθε νέο μωρό που ερχόταν στην οικογένεια και να τους τα δίνει, αν είναι δυνατόν, δωρεάν. Για όνομα του θεού, κυρία μου! Συστήστε μια ατομική επιχείρηση, βγάλτε ΑΦΜ, κόψτε μια απόδειξη, πληρώστε επιτέλους τους φόρους σας. Οι πολυεθνικές των μωρουδιακών που τους πληρώνουν τι είναι δηλαδή, κορόιδα είναι;
Από μικρός ήθελα να καταγγείλω τη μαμά μου για φοροδιαφυγή, το συνιστά άλλωστε και ο Φρόιντ στο μνημειώδες έργο του «Δεν με χέζετε ρε με τις μανάδες σας, μου έχετε πρήξει τα μπιιιπ», αλλά δεν είχα τρόπο. Ώσπου μου τον έδωσε τον τρόπο το Μνημόνιο, που προέβλεψε ήδη από το 2011 την καταγγελία, οι δικοί μας όμως καθυστέρησαν και πάλι, αναγκάζοντας τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να τους καταγγείλει δημοσίως:

ΤΟΚΟΓΛΥΦΕ, ΖΗΣΕ ΤΟ «ΜΥΘΟ» ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως «χρεοστάσιο» (σ.σ. χρεοκοπία, δηλαδή...) τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του «χρεοστασίου».
 Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο. Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός. Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος. Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά...

Από το όχι και τόσο... μακρινό 1932 ας έρθουμε στο τώρα. Ας έρθουμε στο 2014: Με τον προϋπολογισμό για το 2014 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή (και θα δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια), το ποσοστό των ετήσιων συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που προορίζεται να πάει την ερχόμενη χρονιά στους τοκογλύφους ανέρχεται στο 64%!!! Επαναλαμβάνουμε: Το 64% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού για το 2014 πηγαίνει σε τόκους και χρεολύσια!