Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πρεμιέρα για την «Πρωτοβουλία των 58»

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos

Πραγματοποιήθεκε το βράδυ της Δευτέρας η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58στο θέατρο Ακροπόλ,για τον ενιαίο πολιτικό φορέα για την Κεντροαριστερά, με θέμα «Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης». Το παρών έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης, καθώς και ο δήμαρχος ΑθηναίωνΓιώργος Καμίνης. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρη Ψαριανού, παρά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει για το εγχείρημα ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντακαι του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Και οι δύο έστειλαν μήνυμα ενότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Δεν υπάρχει νόµος που να απαγορεύει να εκµεταλλευτείς τον µ...» (*)…


(*) Θα φανεί στη συνέχεια του κειμένου, αλλά το διευκρινίζουμε και εξ’ αρχής: Η δήλωση αυτή ανήκει σε χρηματιστή. Αντιθέτως, ο κ.Σαμαράς απευθυνώμενος στον ελληνικό λαό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, του είπε το εξής: Ο προϋπολογισμός – δήλωσε – είναι ένας «προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας».

Και τώρα στο θέμα μας: 

Μέσα στο 2014 έρχονται να προστεθούν φόροι ύψους 45,7 δισ. ευρώ που ως συνήθως στη συντριπτική τους πλειοψηφία βαραίνουν τα λαϊκά στρώματα. Από το σύνολο των φορολογικών εσόδων της επόμενης χρονιάς, τα 42 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μισθωτούς, από συνταξιούχους, από μικρομεσαία στρώματα και από την έμμεση φορολογία. Από τα Νομικά Πρόσωπα, δηλαδή από τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια και από τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχτεί με τη μορφή φόρων δεν ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ… Αυτό στη γλώσσα του κ.Στουρνάρα και όλων των προκατόχων του λέγεται «φορολογική δικαιοσύνη» απέναντι σε ένα λαό που «υποφορολογείται»!

«ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ Ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ;»

Με μια χιουμοριστική ματιά που σπάει κόκαλα, μαθητές του 5ου λυκείου Αθηνών, που βρίσκεται στα Εξάρχεια, παρουσιάζουν τα δικά τους… Εξάρχεια. Που απέχουν πολύ μακριά από την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για αυτή την περιοχή της Αθήνας.
«Μήπως τα Εξάρχεια δεν είναι αυτό που φαντάζεστε ή αυτό που σας αφήνουν να φανταστείτε;», είναι ο τίτλος της κινηματογραφικής προσπάθειας των μαθητών. Το μικρού μήκους φιλμάκι αποτυπώνει όλα τα στερεότυπα που έχουν όλοι στο μυαλό τους για το τι σημαίνει Εξάρχεια. Και στη συνέχεια οι μαθητές, παραγωγοί και πρωταγωνιστές στο φιλμάκι, τα παρουσιάζουν με τη δική τους ματιά…
Η μικρού μήκους ταινία που γύρισαν οι μαθητές του 5ου λυκείου Αθηνών γυρίστηκε για το 6ο «Πάμε Σινεμά», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο.
πηγή: topontiki.gr
http://kartesios.com/?p=147708

Εποχή ριζικών ανατροπών

Του Γιώργου Δελαστίκ

Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο τους μήνες και τα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης! Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων και ανατροπών. Ο σύγχρονος καπιταλισμός έχει γίνει πιο αρπακτικός και πιο ληστρικός παρά ποτέ, αδιαφορώντας πλέον για την ενσωμάτωση στο σύστημα του κοινωνικών τάξεων, στρωμάτων και ομάδων. Οι ζάμπλουτοι είναι πιο πλούσιοι παρά ποτέ την ίδια ώρα που η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες υποβαθμίζεται....
Εκατομμύρια λαού έχουν ξεχυθεί με ορμή στους δρόμους.
Προς τα πού θα πάει η κατάσταση είναι αδύνατο να το προβλέψει κανείς αυτή τη στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι το παλιό – δηλαδή η σημερινή κατάσταση – θα καταρρεύσει οπωσδήποτε. Με τι θα αντικατασταθεί είναι άγνωστο. Για την ώρα, το πάνω χέρι το έχουν οι αστικές δυνάμεις. Αυτό είναι φυσικά αρνητικό, αλλά σε τέτοιες εποχές γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης μπορεί να αλλάξει αστραπιαία. Το 1941, για παράδειγμα, το ΚΚΕ ήταν ανύπαρκτο, με την Κεντρική Επιτροπή του χαφιεδωμένη από τους ασφαλίτες του Μανιαδάκη.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Ελβετία;

Ο πιο συγκινητικός λόγος που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και πιθανότατα στην Ευρώπη. Τα υπέροχα αυτά λόγια είπε ο Μίκης Θεοδωράκης από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του για την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Μέλους της Ακαδημίας (έστω και καθυστερημένα):

"Ασφαλώς πολλοί θα έχουν διερωτηθεί για τη σημερινή παρουσία μου στο βήμα της Ακαδημίας Αθηνών. Συνήθως για τα εξαιρετικά γεγονότα χρησιμοποιούμε μία εύκολη λέξη, τη λέξη "σύμπτωση".Όμως εγώ βαθιά μέσα μου γνωρίζω ότι διάφορες χθόνιες και ουράνιες δυνάμεις συνωμότησαν ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να διαλαλήσω μία και μόνη λέξη που θα ακουστεί στη συνέχεια, λέξη-κλειδί, που οδηγεί από το Χάος στην Αρμονία.