Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ*

Η κατάσταση στην Ιταλία σήμερα είναι αρκετά δύσκολη. Η οικονομική κρίση δεν κτυπά μόνο τα γνωστά κοινωνικά στρώματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των φτωχών εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, αλλά φτωχοποιεί και τα μεσαία στρώματα της ιταλικής κοινωνίας. Μετά την Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών και φυσικά των διαφορετικών οικονομικών μεγεθών, η Ιταλία βρίσκεται ίσως στη χειρότερη θέση.

Η ανεργία, το κτύπημα των εργασιακών σχέσεων, οι περικοπές κύρια στον ιδιωτικό τομέα των μισθών και ουσιαστικά η εξαθλίωση μεγάλης μερίδας της Ιταλικής κοινωνίας έχουν κάνει την κατάσταση εκρηκτική.

Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία (ISTAT) της Ιταλίας πάνω από το 30% του πληθυσμού βρίσκεται σήμερα στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο αριθμός αυτός αυξάνει κατά πολύ όταν γίνεται αναφορά στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 χρονών. Είναι ποσοστά πολύ υψηλότερα σε σχέση με άλλες μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ευρώπης.

Tζουμακας: Αυτό-βαπτίζονται Κεντροαριστερά

“Παρθενοραφή” 58
Δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα, για τη πρωτοβουλία ίδρυσης Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μετά τη Χρυσή Αυγή και τη Νέα Δημοκρατία ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ, ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ,που θα αυτό-βαπτίζεται κεντροαριστερά.

Σήμερα 9 Δεκέμβρη του 2013 , συνέρχεται στην Αθήναο κόσμος της νέας Κεντροδεξιάς . Οι παράγοντες του συστήματος της διαπλοκής και των μεταλλαγμένων πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων τρέφουν αυταπάτες και λογαριάζουν χωρίς τη θέληση του προοδευτικού κόσμου.Θεωρούν δε ορισμένοι εξ αυτών ότι ένα νέο πλυντήριο θα τους διασώσει ..Η παρασιτική ολιγαρχία τρίβει τα χέρια της ,οι καναλάρχες επίσης. Το ίδιο και η στρατευμένη δημοσιογραφία καθώς επίσης και οι ελάχιστες, ευτυχώς, διατεταγμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων. Όλοι οι προαναφερθέντες χορηγοί με το αζημίωτο ,έχουν ήδη τεθεί στην υπηρεσία των μ α ν δ α ρ ί ν ω ν του σ υ σ τ ή μ α τ ο ς.

Τσόμσκυ: Κάποιοι στη Γερμανία θέλουν να θέσουν την Ελλάδα υπό καθεστώς σκλαβιάς

Ο Νόαμ Τσόσκι σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ τονίζει :
Η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της υποχρεώνουν τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν πολιτικές που είναι καταστροφικές.

Ερώτηση της ΑΥΓΗΣ :
Σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, η κυβέρνηση συνιστά πρόβλημα, κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει και οι ιδιώτες είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι βασίζονται περισσότερο παρά ποτέ στην κρατική παρέμβαση, ώστε να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο της οικονομίας και να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής πίτας. Είναι τελικά μύθος ο νεοφιλελευθερισμός; Πρόκειται απλά για ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα;
O όρος «νεοφιλελεύθερος» είναι λιγάκι παραπλανητικός. Δεν είναι ούτε νέος, ούτε φιλελεύθερος. Όπως είπατε, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που ο οικονομολόγος Ντιν Μπέικερ αποκαλεί «το συντηρητικό κράτος γκουβερνάντα», το οποίο και εκτρέφουν.

Βαθαίνει το χάσμα Μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Διεύρυνση τωνεισοδηματικών ανισοτήτων στην Ελλάδα
και η ψαλίδα ανάμεσα στο πιο πλούσιο και το πιο φτωχό πληθυσμό της χώρας ,γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Οπως έδειξαν και τα στοιχεία του 2012 (εισοδήματα 2011), που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την «οικονομική ανισότητα» στην Ελλάδα, το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.Το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2010 (εισοδήματα 2009) ήταν 5,6.

Σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών το 2012, με βάση τα εισοδήματα του 2011:

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑ…

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Τι είναι χειρότερο; Να σου κόβουν το ρεύμα μέσα στο χειμώνα ή μετά να το παίζουν και «φιλάνθρωποι», πρόθυμοι να στο επανασυνδέσουν; Τη ΔΕΗ βάζουν να χαρατσώνει και να κόβει το ηλεκτρικό, αλλά εκείνοι που θα ψάξουν σε ποιους η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα θα είναι οι Δήμοι! Ξεπαγιάζουν και πεθαίνουν άνθρωποι κι αυτοί σε ένα ρεσιτάλ «ευαισθησίας» απαντούν ότι για να επανασυνδεθεί το ρεύμα που σου έκοψαν (αφού πρώτα σε χρεοκόπησαν) θα πρέπει πρώτα να έχεις περιπέσει (και να είναι καταγεγραμμένο ότι έχεις περιπέσει) στα «κοινωνικά συσσίτια»! Στην Ελλάδα του 2013 προϋπόθεση για να έχεις ρεύμα είναι να μην έχεις να φας! Η ιστορία με τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό έχει πολλές διαστάσεις. Ας δούμε ορισμένες.

Ο κ.Βενιζέλος, στις 23/6/2011, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωνε τα εξής: «Σε σχέση με τα ακίνητα, η εκτίμησή μας είναι ότι (...) δε χρειάζεται να γίνει άλλη παρέμβαση και κυρίως δε χρειάζεται να γίνει άλλη παρέμβαση μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες και δεν μπορείς να συνδέεις την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων, πέραν των δημοτικών εν πάση περιπτώσει των συνδεδεμένων απόλυτα με τον τόπο κατοικίας ή εγκατάστασης, με τους μηχανισμούς αυτούς οι οποίοι έχουν άλλο σκοπό και γιατί εν πάση περιπτώσει πρέπει να αναζητήσουμε κίνητρα για την οικοδομή και γιατί είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο το ακίνητο».

Η μεγάλη απάτη της λιτότητας

Οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις στη Βρετανία και στη Γερμανία το κάνουν. Το ίδιο κάνουν και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και στην Ιταλία. Το κάνουν, επίσης, ο Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικανοί. Ολοι τους επιβάλλουν «προγράμματα λιτότητας» στις οικονομίες τους ως αναγκαίο μέτρο για να βγουν από την κρίση που τους έπληξε από το 2007. Οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι επιβάλλουν τώρα τη λιτότητα περισσότερο ως γιατροί, καθώς τα «επιθέματα σιναπόσπορου» έχουν κολλήσει για τα καλά στο δέρμα του ασθενούς.

Οι πολιτικές της λιτότητας παίρνουν ως δεδομένο ότι τα κύρια οικονομικά προβλήματα σήμερα είναι τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, τα οποία αυξάνουν τα εθνικά χρέη. Οι πολιτικές αυτές επιλύουν τα παραπάνω προβλήματα με την περικοπή των κρατικών δαπανών και, δευτερευόντως, με περιορισμένες αυξήσεις φόρων. Με τη μείωση των δαπανών και την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, όντως ελαττώνονται τα ελλείμματα και η ανάγκη για νέο δανεισμό.

Συρία: Αντάρτες προτιμούν τον Άσαντ από τους ισλαμιστές

Όλα ξεκίνησαν όταν η Σουάντ Ναουφάλ ήθελε να φορέσει παντελόνια. Κάθε μέρα η 40χρονη δασκάλα, που έχει συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς αντάρτες στην Συρία, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά κτίρια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Ευρύτερης Συρίας (ISIS) στην κρατούμενη από τους αντάρτες πόλη της Ράκα. Διαμαρτυρόταν για τις τακτικές που χρησιμοποιούν μαχητές σχετιζόμενοι με την Αλ Κάιντα στην πόλη της.
Κρατούσε ένα πλακάτ που καλεί να τερματιστεί η αδικία και η καταπίεση. Στην αρχή την αγνοούσαν. Κατόπιν έλεγαν σε όλους τους υπόλοιπους να την αγνοούν. Στην συνέχεια της επιτέθηκαν. Εκείνη παραμένει στην θέση της. «Ένα κορίτσι ολομόναχο αντιμετωπίζει το ισλαμικό κράτος», αναφέρει σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Vimeo. «Μιλάτε για κράτος. Είναι περισσότερο μια συμμορία που εκμεταλλεύεται τον τρόμο του κόσμου παρά κράτος», προσθέτει. Παρόλα αυτά η συμμορία έχει κερδίσει δύναμη και όταν το ISIS άρχισε να απειλεί την ζωή της, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ, αναγκάστηκε να φύγει στην Τουρκία, όπου κρύφτηκε διερωτώμενη τι θα απογίνει με την συριακή επανάσταση.

ΕΛΣΤΑΤ: Δραματικές οι ανισότητες στην Ελλάδα των μνημονίων

Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα του μνημονιακού «success story»με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει τη δεύτερη χειρότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την «οικονομική ανισότητα» των πολιτών. Η μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων αποτελεί απόδειξη ότι οι «θυσίες» για τις οποίες περηφανεύονται οι υποστηρικτές της σκληρής λιτότητας δεν αφορούν «το σύνολο του ελληνικού λαού».Με βάση τα στοιχεία του 2012 (εισοδήματα 2011), που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την «οικονομική ανισότητα» στην Ελλάδα, το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2010 (εισοδήματα 2009) ήταν 5,6. Επίσης, το 25% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα κατέχει το 8,7% του συνολικού εθνικού εισοδήματος (το 2011 κατείχε το 9,4%), ενώ τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα κατέχουν το 47% του συνολικού εθνικού εισοδήματος.