Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ιπιστουλή στουν προυθιπουργο τς χώρας Αντόνι Σαμαρά

Δια χειρός Αλιθέρση

Αξιότιμι κ. Προθιπουργέ, ισθάνουμι τν ανάγκη να σι γράψω και να σι ικθέσω ούλα ούσα σιμβέν στου χουριό. Είμι η Κώτσιους απού χουριό του Όλυμπου, ξέρς ισί. Όταν ήρθις κι μίλτσις στα γραφεία τς πιριουχίς μας, ινουό τς Νιέας Διμουκρατίας, ίμαν κι ιγώ ικί. Θιμάσι τι ζηστί χιραψία πίραμι; Του έμαθαν τότι ούλι οι χουριανί κι ζήλιψαν.

Ξέρς ιδό στου χουριό έπιασι χιμόνας κι αρχίντσαμι να ανάβουμι τς σόμπες. Ιφτιχός η γναίκαμ, η Λέγκου, πρόβλιψι κι διεν πέταξι τ’ σόμπα που ίχαμι απου πουλί παλιά. Στου σπίτι, βέβια, έχουμι καλουριφέρ μι θιρμουστάτι κι λέβιτα πιτριλέου αλλά πιτρέλιου δεν έχουμι. Η Λέγκου κάθι βράδι ανάβι τ σόμπα απού λίγου, γιατί δεν έχουμι κι πουλά ξίλα.

Διεν φτάνι του κρύου που έχουμι στου σπίτι, πρόιδρε, έχου κι τ’ Λέγκου που μι γκρινιάζι. Η σύνταξι λέι διεν φτάνι για τίπουτα κι έχουμι κι του πιδί μας του Γίωρη άνιργου. Οι θκίς οι βουλιφτές, μι λέει, δεν φκιάν τίπουτα. Μόνι ιπουσχέσις ίνι. Ισί, μι λέι η Λέγκου, έτριχις μέρα νίχτα, για να τς βγάλις βουλιφτές, τώρα σι ξέχασαν κι λέν ότι θα διορίσν τουν Γιώρη άμα ξαναβγούν στς άλις στς ικλουγές. Μιγάλι ψέφτις ίνι να τς πις.

Κάτι ξεπροβάλλει πίσω από το νέφος

Κυριολεκτικά και μεταφορικά η χώρα ζει τυλιγμένη μέσα στο νέφος. Η απελπισία σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, η γκρίζα ζώνη της ανεργίας έχει απλωθεί στο 34,1% της κοινωνίας, εκατομμύρια πολίτες ξυλιάζουν, ενώ κάθε βράδυ ένα σπίτι πιάνει φωτιά από τα αυτοσχέδια μαγκάλια. Η αιθαλομίχλη τσούζει τα μάτια, βρομάει και δυσκολεύει την αναπνοή, κάνει ακόμη πιο αβίωτη τη ζωή στις μεγαλουπόλεις.
Απέναντι σ' αυτή την κόλαση της καθημερινότητας, το μνημονιακό κατεστημένο στέκει θρασύδειλο και ψοφοδεές. Διαπιστώνει ότι η προσήλωσή του στο δόγμα της υπερφορολόγησης των καυσίμων βυθίζει τη χώρα στην ασφυξία των διαφόρων νεφών, επιμένει όμως ότι αυτή είναι η οδός της "δημοσιονομικής σωτηρίας"!

Ο μ.. βρομάει απ' το κεφάλι. Του Στέλιου Κούλογλου

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos

Από τον Λιάπη και τον Κάντα μέχρι τον Τομπούλογλου, τα απανωτά επεισόδια αλαζονείας και διαφθοράς δεν υπογραμμίζουν απλώς πόσο βαθιά σαπισμένο είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ιδίως η περίπτωση του διοικητή του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», αποκαλύπτει αυτό που προσπαθούν να κρύψουν τα ΜΜΕ και οι όψιμες πρωθυπουργικές εντολές για κάθαρση σε κάθε νέο σκάνδαλο που ξεσπάει: ότι το βασικό έργο της σημερινής κυβέρνησης είναι το πλιάτσικο. Του Στέλιου Κούλογλου
Η περίπτωση Τομπούλογλου είναι χαρακτηριστική: κομματικοί ημέτεροι, τόσο ανίκανοι ώστε να μην μπορούν να εκλεγούν ούτε βουλευτές, διορίζονται σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας που τους διορίζει είναι να βολέψει την κομματική πελατεία, αν κάνουν και κανένα δωράκι στον εαυτό τους μικρό το κακό. Αν πάρουν καμιά πιο μεγάλη μίζα ώστε να βελτιωθούν και τα οικονομικά του κόμματος, ακόμη καλύτερα. 

Το σχέδιο Πούτιν για τη δική του οικονομική ένωση

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση είναι η απάντηση του προέδρου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας μέσω αυτής να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ου αιώνα, προβλέπει την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.
«Δημιουργούμε την Ευρασιατική Ένωση για να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας, να διασφαλίσουμε την αρμονική τους ανάπτυξη και την επαναπροσέγγισή τους, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους» δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Διάλογος δέντρων που φοράνε πουλόβερ

Στην υγειά μας, χρόνια πολλά (φύγε παλιογυφτάκι, δε θέλω χαρτομάντιλα), καλές γιορτές να έχετε, αγάπη σε όλους (όχι ρε κωλόμωρο, να μη μου τα πεις), να περάσετε αυτές τις τόσο όμορφες και ιερές μέρες με τους ανθρώπους που αγαπάτε και με το καλό να μπει ο χρόνος που έρχεται (δεν έχω ψιλά, φύγε).
Οι Ατενίστας και ο Καμινίστας θέλησαν να υποδεχτούν τον χειμώνα με τέχνη: «Έντυσαν» τα δέντρα της Αθήνας με πουλοβεράκια. 
Ναι. Εντάξει, αγαπάω την τέχνη, μ’αρέσει το καινούργιο και οτιδήποτε περνάει ένα όμορφο και σαφές μήνυμα, αλλά μεταξύ μας… λίγο μαλακία δεν ήταν αυτό;
Και άντε να κάνω λάθος, η υποκειμενικότητα κυριαρχεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτοί που το σκέφτηκαν, ήταν σίγουροι πως οι οπισθοδρομικοί και βουκολικοί Έλληνες θα το εκτιμήσουν; Τα ίδια τα δέντρα τα ρώτησαν; Ζήτησαν την άποψή τους; Ο «Νίντζα των αποκαλύψεων» το έκανε:

«Δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος όταν άλλοι κοιμούνται γύρω από ένα μαγκάλι»

ε αφορμή τον άδικο χαμό της 13χρονης Σάρα στη Θεσσαλονίκη και αφετηρία ένα σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου που δημοσιεύτηκε στα Νέα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δημιούργησε ένα video για αυτή τη ζοφερή πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας.


Πηγη:ertopen.com