Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η «μεγάλη αποκάλυψη» της Α. Μέρκελ

 Του Στέφανου Τζουμάκα
«Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε [την ΟΝΕ] σε μεταγενέστερο χρόνο», αυτό φέρεται να δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με «σύνθεση» των συνομιλιών κορυφής που έχει στη διάθεσή της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Του Στέφανου Τζουμάκα

Η δήθεν μεγάλη αποκάλυψη της Α. Μέρκελ, που διοχετεύθηκε στο γαλλικό τύπο, δεν έγινε τυχαία. Αποτελεί μια θεατρική και προσχηματική πολιτική πρόκληση στα πλαίσια διαμόρφωσης των πολιτικών όρων για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Και αυτοί που δεν έχουν τζάκι;

Photo: Μαρία Μαράκη

Ο κόσμος πια σταμάτησε να καίει πετρέλαιο για να ζεσταθεί και έχει στραφεί στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε διάφορα άλλα καύσιμα που σνομπάραμε για δεκαετίες, αλλά και στα ξύλα, όσοι βέβαια έχουν σπίτι με τζάκι... Αλήθεια, ποιοι έχουν σπίτι με τζάκι στην Αθήνα;

Πριν από 40 και 50 χρόνια όταν έφταναν στην πρωτεύουσα οι ορδές των μετοίκων από την περιφέρεια για να κυνηγήσουν το όνειρό τους, η πρωτεύουσα δεν μπορούσε να τους φιλοξενήσει, έτσι η πολιτική της αντιπαροχής έλυσε το πρόβλημά τους και διέλυσε την πόλη.
Χιλιάδες πολυκατοικίες ξεπηδούσαν στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά διαμερίσματα, δύο δωμάτια με ένα μπάνιο και μία κουζίνα, ήταν έτοιμα να φιλοξενήσουν το αστικό όνειρο κάθε Έλληνα που επιτέλους ήθελε να απαλλαχθεί από τη λάσπη και την εξωτερική τουαλέτα του χωριού του και να ζήσει τις πολυτέλειες της αστικής ζωής.

Η αποκάλυψη του γαλλικού Monde που εκθέτει media και δημοσιογράφους


Η αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Le Monde” για τη μπλόφα της Άνγκελα Μέρκελ δεν αναδείχθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ και κυρίως τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε αντίθεση με όσα έλεγαν σε όλους τους τόνους τα καθεστωτικά ΜΜΕ τον Απρίλιο και το Μάιο του 2010, η Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχθηκε πως ”αν η Ελλάδα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ, τότε όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα ακολουθούσαν την ίδια πορεία σε «μεταγενέστερο χρόνο» Η δημοσιογραφική αποκαλύψει αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που σε όλους τους τόνους, από κοινού με τους πολιτικούς, επαναλάμβαναν το δήθεν δίλημμα: “Μνημόνιο ή χρεοκοπία”, μιλώντας για την Ελλάδα, ζητώντας την στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου. Προσέθεταν πως αν δεν αποδεχθούμε το μνημόνιο, ”σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε γάλα για τα παιδιά μας και πετρέλαιο για τα σπίτια μας…”