Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΥΧΩΝ !...

Αυτές τις άγιες μέρες καλό είναι να διευκρινίσουμε για ποιο λόγο χτυπάνε οι καμπάνες. Για ποιο λόγο φωταγωγούνται δέντρα σε πλατείες. Για ποιον λόγο οι ουρανοί αγάλλονται και χαίρεται η φύσις όλη.
Όχι, δεν είναι για τον Υιό του Κυρίου που εγεννήθη ημίν. Δεν είναι για το άστρο της ελπίδας που ανέτειλε από τη Βηθλεέμ. Ούτε για τον Άγιο Βασίλειο από την Καισαρεία, ούτε καν για τον Σάντα Κλάους από τη Φιλανδία. Δεν είναι για το γύρισμα του χρόνου, ευτυχές του 2014 και τα τοιαύτα.

Είναι γιατί η χώρα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα !

Το πόσο είναι αυτό το πλεόνασμα είναι αλήθεια ότι δεν το ξέρουμε επακριβώς. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να μας το πουν, να χαρούμε κι εμείς λίγο, είναι γιατί τα νούμερα έχουν κάποιον τζόγο και ανεβοκατεβαίνουν κατά περίσταση, και ως γνωστόν έχει λείψει και η εμπιστοσύνη -η πίστις, καλό χρόνο να ’χουμε-, οπότε είναι καλύτερα να κάνουμε λίγο κράτει και να περιμένουμε να μας έρθουν τα καλά μαντάτα εκεί κατά τον Απρίλιο από τη Eurostat, η οποία, βλέπεις, είναι αξιόπιστη, αποστρέφεται τη δημιουργική λογιστική και τα σχετικά παιχνίδια, αυτά τα κάνουν οι επιμέρους χώρες – η Eurostat ποτέ. 

Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα.

Πού να φανεί η αισιοδοξία μέσα στην αιθαλομίχλη της βρώμικης πολιτικής; Πού να επιβιώσει το χαμόγελο μέσα στους μορφασμούς του πόνου; Ποιός θα το έλεγε πριν από μερικά χρόνια πως το 2013 θα ήταν μια χρονιά που θα ζεσταινόμασταν με τζάκια και μαγκάλια, που θα μιλούσαμε για απολύσεις ανθρώπων σαν να μιλάγαμε για τη σωτηρία του κόσμου, που θα μετράγαμε νεκρούς με την ευκολία στατιστικής αναισθησίας;
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και από τα ψέματα του Βενιζέλου,πιο εμφανή από τα αδιέξοδα του Σαμαρά,πιο απλά από τον πολιτικό τυχωδιοκτισμό του Μπίστη. Αφήστε τις δικαιολογίες που ακούτε για ό,τι συμβαίνει και δείτε απλώς αυτό που συμβαίνει. Η χώρα καταστρέφεται.Άδειασαν τις τσέπες και τώρα ετοιμάζονται να πάρουν και τη γη. Φτιάχνουν μια Ελλάδα φτωχών που δουλεύει για μια ομάδα πολύ πλούσιων. Κυβερνά μια ομάδα μαφιόζων, όχι πολιτικά μαφιόζων, αλλά μαφιόζων με την έννοια που το λένε στα ποινικά διαστήρια της Ιταλίας. Κάνουν νόμους για τη φάρα τους, για τους χρηματοδότες τους οι οποίοι πληρώνονται με ζεστό κρατικό χρήμα. Είτε αυτό είναι οι δουλειές που παίρνουν από το μισητό κατά τα άλλα Δημόσια, είτε είναι η Δημόσια περιουσία που θα αγοράσουν σε τιμές που εντυπωσιάζουν ακόμη και αυτή τη φτωχή μάνα του Στουρνάρα. 

Ο γλάρος και το ποντίκι

Ένας γλάρος πετούσε πάνω από μια παραλία στη Μαύρη Θάλασσα, όταν είδε ένα ποντίκι. Πέταξε γρήγορα προς το τρωκτικό, και όταν πλησίασε κοντά το ρώτησε «Πού είναι τα φτερά σου;"

Ο γλάρος και το ποντίκι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, οπότε το ποντίκι δεν κατάλαβε τι είπε ο γλάρος. Όμως παρατήρησε ότι το ζώο που στεκόταν κοντά του, είχε δύο μεγάλα παράξενα πράγματα που ξεπρόβαλαν από το σώμα του.
"Θα πρέπει να υποφέρει από κάποια σοβαρή ασθένεια" σκέφτηκε το ποντίκι.
Ο γλάρος παρατήρησε ότι το ποντίκι κοίταζε με έκπληξη τα φτερά του και ψιθύρισε:
«Το καημένο! Μάλλον του επιτέθηκαν τέρατα, το άφησαν κουφό και επιπλέον λήστεψαν τα φτερά του.
Αισθανόμενος οίκτο ο γλάρος, πήρε το ποντίκι στο ράμφος του και πέταξε για μια βόλτα στον ουρανό.
"Σίγουρα θα χαρεί αφού θα ξυπνήσουν αναμνήσεις από τα παλιότερα χρόνια όταν μπορούσε να πετάξει" σκέφτηκε ο γλάρος ενώ πετούσε όλο και ψηλότερα.

Προεδρία: όχι στον «υποτελή» Βενιζέλο από τον Μ. Θεοδωράκη

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος / FosPhotos

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε αρνητικά στην πρόταση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με μια υποψηφιότητα του μουσικοσυνθέτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Την σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. 

Όπως επισημαίνει ο Μ. Θεοδωράκης, «στο επίκεντρο της εθνικής μας κρίσης βρίσκεται και η διαρκώς οξυνόμενη κρίση του προσωπικού της υποτέλειας λόγω της φθοράς που υφίστανται τα μέλη του, καθώς είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα των ξένων καγκελαριών που από το 2011 κατέχουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων μέτρων ήταν και το να καταδικάσουν σε σιγή όσους και όποιους συνεχίζουν να σκέφτονται και να μάχονται αντιμνημονιακά και αντισυστημικά».

«Καλή Χρονιά»!!!!

365 μέρες ….αγωνίας, φτώχειας, δόσεων, χαρατσιών, απόγνωσης, θυμού, μελαγχολίας, θλίψης, εγκατάλειψης, άστεγης μοναξιάς, κρύου και αναθυμιάσεων, ξενιτεμού, εκκωφαντικής σιωπής και δολοφονιών , ……… αντίστασης, διαδηλώσεων, αντιφασιστικών αγώνων, φτάνουν σ’ ένα τέλος; Το μόνο τέλος που θα μπορούσε να αξίζει σ’ όλα τούτα που τράβηξε αυτός ο λαός …
είναι ένα «2014» με… 365 μέρες ορμής, τόλμης, αλληλεγγύης, επιμονής, και αποφασιστικότητας …. Ο σωστός χρόνος είναι αυτός που εμείς θα ορίσουμε και είναι πάντα το τώρα….. Εύχομαι σ’ όλους όσους πάσχισαν και πασχίζουν να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στη δυστυχία, τη μιζέρια και την καταπίεση!!! 

«ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος»

Παιδιά από διαφορετικές χώρες υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συνομίλησε μαζί τους κατά τη διάρκεια γεύματος τη Δευτέρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλατζή και τον γενικό διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» Κωνσταντίνο Δήμτσα, άκουσε τις προσωπικές ιστορίες που του είπαν οι ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες του ξενώνα «Εστία» της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ζήτησε να μάθει για τα όνειρα τους και τους στόχους τους.

«Σκοπός της Εκκλησίας και σήμερα είναι να στηρίζει τον άνθρωπο» είπε ο κ. Ιερώνυμος. «Και ο Χριστός βεβαίως δεν κάνει διακρίσεις. Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα».

Ποιες θα είναι οι μεγάλες οικονομίες σε 15 χρόνια; Κανείς δεν ξέρει! Tου Ουιλ Χάτον

Ιδού ο γρίφος που απασχολεί τους μελλοντολόγους, επενδυτές, οικονομολόγους και υπουργεία εξωτερικών. Ποια από τις σημερινές δέκα μεγαλύτερες οικονομίες θα τα πάει καλύτερα την επόμενη δεκαπενταετία; To 2013 οι ΗΠΑ κέρδισαν άνετα την πρώτη θέση: η οικονομία τους είναι διπλάσια εκείνης της Κίνας και δυόμισι φορές όσο εκείνη της 3ης Ιαπωνίας. Μετά την 4η Γερμανία ακολουθεί μια ομάδα κρατών που τις χωρίζουν λιγότερο από 1 τρις δολάρια: η Γαλλία μόλις ξεπερνάει τη Βρετανία που είναι 6η. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ινδία, που λόγω της κατάρρευσης της ρουπίας δεν ανήκει πια στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Το τι αναμένεται να συμβεί στη συνέχεια -σύμφωνα τουλάχιστο με τη συμβατική οικονομική σκέψη- αποτυπώνεται με αξιοπιστία στην ετήσια οικονομική κατάταξη που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες το συντηρητικής απόχρωσης «κέντρο οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών» (CEBR). Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδίως η Γαλλία και η Ιταλία θα χάσουν πολλές θέσεις υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, της κοινωνικής πρόνοιας και της γήρανσης του πληθυσμού.