Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τα νομικά της διαγραφής του χρέους. του Γιώργου Κατρούγκαλου

«Οι αλλοδαποί που δανείζουν χρήματα σε κάποιο κράτος δεν μπορούν (...) να περιμένουν από αυτό να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια, να διαλύσει την αστυνομία, να παραμελήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να εκθέσει το λαό του σε συνθήκες χάους και αναρχίας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δανειστές του». Δήλωση της Νότιας Αφρικής στην Επιτροπή της Συνθήκης της Χάγης για την Κωδικοποίηση του Διεθνούς Δικαίου (1930).

Θεσμοί υπεράνω κάθε αντιμνημονιακής υποψίας, όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, αλλά και το καθ' ημάς Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή βεβαιώνουν το αυτονόητο: ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, χωρίς γενναίο κούρεμα, δηλαδή διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματός του.
Προφανώς ο προτιμότερος τρόπος για κάτι τέτοιο είναι, όπως σε όλα τα πράγματα, ο συναινετικός: να αποφασιστεί από μια Διεθνή Διάσκεψη με συμμετοχή της Ελλάδας και των δανειστών, όμοια με αυτή του Λονδίνου που απομείωσε το 1953 το χρέος της Γερμανίας. Γιατί να δεχθούν όμως -διαμαρτύρονται τα παπαγαλάκια- παρόμοια προοπτική οι δανειστές; Μα, για να μη χάσουν όλα τα χρήματά τους, όπως θα συμβεί αν επιλέξουν το δρόμο συνέχισης των μνημονιακών εκβιασμών ή άλλων μονομερών ενεργειών.

Πέφτουν ψηφίζοντας νέο μνημόνιο. του Γιώργου Δελαστίκ

Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η βέβαιη εκλογική ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μετατραπεί σε συντριβή τέτοιας έκτασης που θα συνεπιφέρει την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. 

«Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της τρόικας» ομολογεί ως και το δεξιό οικονομικό περιοδικό Εκόνομιστ της Βρετανίας. «Ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα φωνάζουν “Φονιάδες!” στα μέλη της τρόικας που το επισκέπτονται» σημειώνει.

Αν όντως το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στις ευρωεκλογές γύρω στο 5% και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει τουλάχιστον 5, ίσως και 10 εκατοστιαίες μονάδες της ΝΔ, θεωρείται βέβαιο ότι το κάποτε κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο διέλυσε κυριολεκτικά ο γιος του Γιώργος Παπανδρέου με την πανάθλια μνημονιακή πολιτική του οδηγώντας το από το 44% στο 13% (!), θα αποσυντεθεί ενδεχομένως ταχύτατα, ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

ENA ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στη Real News:

*Η περίπτωση Βουδούρη μήνυμα και για άλλα πασοκογενή στελέχη που αναμένουν τη διεύρυνση ώστε να προσέλθουν ενόψει των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνη;
Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου για το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κλείσει τις πόρτες του γενικώς σε στελέχη και πολύ περισσότερο μέλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα μνημόνια και είχαν ουσιαστική ευθύνη για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών. Από κει και πέρα μετατοπίσεις προς τ’ αριστερά προερχόμενων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, που δεν γίνονται για παραγοντικές βλέψεις και ευκαιριακές ιδιοτελείς σκοπιμότητες και οι οποίες εκφράζονται στην πράξη και αγωνιστικά με κοινές αγωνιστικές και κινηματικές διαδρομές, είναι ευπρόσδεκτες.*Το καταλαβαίνω. Πιστεύετε, όμως, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις παρόμοιες με αυτήν του Ο. Βουδούρη;
Ελπίζω όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφέρομαι εδώ στον Ο. Βουδούρη ή κάποιον άλλο, χρειάζεται να οικοδομεί μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή ταυτότητα, να επεξεργάζεται συνεχώς το πρόγραμμά του και να το καθιστά όλο και πιο αξιόπιστο, πιο ριζοσπαστικό και συνεκτικό και να ασκεί μια πολύ πλατιά ενωτική εργατική λαϊκή πολιτική. Αυτός είναι ο δρόμος για να κατακτήσει η Αριστερά την κυβέρνηση και να διασφαλίσει, ταυτόχρονα, μια πετυχημένη κυβερνητική πορεία διεξόδου για τον τόπο.*Υπάρχει κατά τη γνώμη σας διολίσθηση του κόμματος από τις θέσεις του Συνεδρίου; Και με ποιον αντικειμενικό σκοπό;

Μανιτάκης: Οι εκβιασμοί,οι ιδεολοψίες και ο ρατσισμός της τρόικας

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ένας εφιάλτης, εξομολογείται ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Στέλιο Κούλογλου. Περιγράφει την εκβιαστική στάση των εκπροσώπων των δανειστών, την εμμονή τους να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, αλλά και την ρατσιστική και περιφρονητική συμπεριφορά τους στις συναντήσεις με τους Έλληνες υπουργούς.

Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σας με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από τη μια πλευρά και με την προσπάθειά αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα από την άλλη;

Εκνευρισμός και σκέψεις για πρόωρες εκλογές μετά το άδειασμα Eurostat

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο μετατρέπεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση του επικεφαλής της EurostatΒάλτερ Ραντερμάχερ, που χαρακτήρισε ως «καθαρές εικασίες» την πολυδιαφημισμένη κυβερνητική θέση για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Η ευθεία αμφισβήτηση του success story, πάνω στο οποίο σχεδίαζαν, η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν την προεκλογική τους εκστρατεία, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους κυβερνητικούς εταίρους και μια έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στην οποία κλήθηκε και ο Γ. Στουρνάρας. Την ίδια στιγμή, το νέο σκάνδαλο με τους τρεις βουλευτές της ΝΔ που φέρονται να έβγαλαν στο εξωτερικό αδήλωτα χρηματικά ποσά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ίσως επηρεάσει την τελική απόφαση για τις πρόωρες εκλογές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τουTvxs, η γραμμή που προκρίνεται είναι η επιμονή στην διανομή του όποιου πλεονάσματος παρουσιαστεί, ακόμη και με «δημιουργική λογιστική», και μάλιστα σε σύγκρουση με τους εταίρους. Στα πλαίσια της τακτικής «σκληρό ροκ με τους δανειστές γιατί δεν βγαίνει αλλιώς», οι πρόωρες εθνικές εκλογές ξαναβγήκαν από το συρτάρι και εξετάζονται ως μια πιθανή διέξοδος.