Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η εξέλιξη του χρέους: αντιφάσεις και ευκαιρίες

Του Πέτρου Σταύρου

Η νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους που διαφαίνεται στον ορίζοντα των συνομιλιών μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, και με χαρακτηριστικό στοιχείο την απουσία της ελληνικής πλευράς, έχει τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και όχι του κουρέματος. Στην ουσία, η λήξη των τίτλων της επόμενης 30ετίας πάει άλλα 20 χρόνια πίσω, με παράλληλη μικρή μείωση των επιτοκίων και με ένα νέο δάνειο 15 δις περίπου ως χρηματοδότηση του κενού της επόμενης διετίας.

Αρκετοί αναλυτές λένε ότι μια τέτοια ρύθμιση επαναλαμβάνει παλιότερες μεθόδους και μέτρα που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν, κατά την περίοδο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, οπότε έχουμε μια από τα ίδια αλλά σε άλλη ένταση και διάρκεια. Σύμφωνοι. Αλλά αυτή η άλλη ένταση είναι πολύ μεγαλύτερη και αλλάζει κάποια πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της κρίσης χρέους. Καταρχήν, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Γιάννης Αγγέλης (δες και «Πενταετές ομόλογο, με στόχο διεθνή συγκυρία και εκλογές», εφημ. «Κεφάλαιο» 8/2), το κριτήριο του όγκου του χρέους (χρέος προς ΑΕΠ) μεταμορφώνεται σε κριτήριο δυνατότητας εξυπηρέτησης του χρέους (ποσοστό του ΑΕΠ που αποπληρώνει το χρέος).

Αλέξανδρος Χρύσης: Κομβικός στόχος η έξοδος από ευρώ-ΕΕ

Συνέντευξη στον Γιάννη Ελαφρό

Ο Αλέξανδρος Χρύσης* μιλά στο Πριν για την ποιοτική αντιδραστική μετάλλαξη της αστικής δημοκρατίας. Υπογραμμίζει τη σημασία ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου πολιτικού πλαισίου προώθησης επιμέρους ρηγμάτων στο αστικό σύστημα εξουσίας με κομβικό στόχο την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ. Μια μετωπική ριζοσπαστική Αριστερά, με καθοριστικό το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε αναγκαία, τονίζει.
- Η κυβέρνηση Σαµαρά και Βενιζέλου εντείνει την καταστολή και διαµορφώνει ένα πυκνό αντιδηµοκρατικό πλέγµα. Ταυτόχρονα, η ίδια η ελληνική δηµοκρατία βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία και οι περισσότερες αποφάσεις λαµβάνονται από όργανα της ΕΕ κυρίως αλλά και του ΔΝΤ. Διαµορφώνεται µια νέα ποιότητα;

Ανάμεσα σε δυο θεούς μια εξουσιαστική κόλαση κατοικεί

Μέσα σ’ ένα επιβλητικό κτήριο από γυαλί και ατσάλι, στην καρδιά μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, αντηχούν σαν μια πνοή οι φωνές των ιερέων, που προσεύχονται: «Ορκίζομαι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσω και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Θεέ μου, βοήθα με».

Μόλις παύει η προσευχή, επικρατεί σιωπή λίγων λεπτών. Όλοι μένουν όρθιοι και σοβαροί. Το παράγγελμα δίνεται και η εκκωφαντική σιωπή παύει. Τηλέφωνα χτυπούν, φωνές ακούγονται, γραβάτες διορθώνονται. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν όπως το θερμόμετρο στα κινούμενα σχέδια, κατακόρυφα. Η δουλειά, σκληρή και αμείλικτη, ξεκινά.Οι τραπεζίτες έδωσαν τον όρκο τους και τώρα το μόνο που μένει είναι να τον τηρήσουν πιστά. Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνουν πίσω ούτε λεπτό. Ο όρκος γρήγορα καθιερώνεται σε όλες τις τράπεζες. Οι πιστοί των τραπεζών θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, οι ιερείς του χρήματος πήραν όρκο, πως δε θ’ αφήσουν δεκάρα τσακιστή να πάει χαμένη. In Gold we trust.

Στο δρόμο προς τις κάλπες με τρεις λαϊκές ρήσεις

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ Fosphotos

Στο δρόμο προς τις διπλές κάλπες (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) τα κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα, ήδη από την έναρξη των διαδικασιών, με εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστόφορος Βερναρδάκης αναλύει τις εξελίξεις και μιλάει για τους «γαλάζιους αντάρτες» που αντανακλούν τη διάσπαση στη ΝΔ, τις αντιδράσεις για τις υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει το «άλογο μπροστά από το άρμα», και τις διεργασίες για τον «τρίτο πόλο» που θυμίζει περισσότερο Κεντροδεξιά παρά Κεντροαριστερα. Το συμπέρασμα συμπυκνώνεται σε τρεις λαϊκές ρήσεις. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

ΝΔ: Από δυο χωριά...

«Τι ψηφίζει ο μπαμπάς σου;»

Η κυβέρνηση δεν γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω μόνο στον οικονομικό τομέα. Αναβιώνει το αστυνομικό κράτος στα σχολεία με ανακρίσεις μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις και έγγραφα της ΓΑΔΑ που ζητούν από διευθυντές να ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ. για τα «προβλήματα λειτουργίας τους»

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Μια νέα εποχή, νόμου, τάξης και εκφοβισμού, ξεκινά στα σχολεία της χώρας, τα οποία, όπως φαίνεται, θα υπάγονται εκτός του υπουργείου Παιδείας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς μέσα σε μια εβδομάδα τουλάχιστον 5 μαθητές Λυκείου οδηγούνται στην Ασφάλεια ερωτώμενοι για τις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς τους εξαιτίας συμμετοχής τους σε κατάληψη, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα περιστατικά «επισκέψεων» αστυνομικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Αττικής.

Έκθεση: Η τρόικα έδρασε ως χασάπης


Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινουβουλίου η έκθεση του σώματος για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου (Δεν πρόκειται για την έκθεση της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων). «Η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης», τόνισε ο εισηγητής της έκθεσης και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλαχάνδρο Σέρκας. Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Η έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ με 27 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Στρασβούργο.

Ολοι μαζί θα πληρώσουμε τα χρέη της ελίτ

Σκίτσο του Γ. Δερμεντζόγλου για τον Ελεύθερο Τύπο

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι διαγράφονται τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 230 εκ ευρώ με κυβερνητική απόφαση. Το επιχείρημα που προβάλλεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι το Δημόσιο ως εγγυητής των δανείων που έλαβε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών οφείλει να αναλάβει το κόστος της μη εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, λόγω οικονομικής αδυναμίας του δικαιούχου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κύβος ερρίφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του ΟΜΜΑ Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα.