Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Δύστυχα πρόβατα - Χόρχε Μπουκάι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια οικογένεια βοσκών. Είχαν όλα τα πρόβατά τους μαζί σ’ ένα μαντρί. Τα τάιζαν, τα φρόντιζαν και τα βοσκούσαν. Κάπου κάπου, τα πρόβατα προσπαθούσαν να το σκάσουν. Ερχόταν τότε ο πιο γέρος βοσκός και τους έλεγε: «Α, πρόβατα ασυνείδητα και αλαζονικά, δεν ξέρετε ότι εκεί έξω ο κάμπος είναι γεμάτος κινδύνους; Μονάχα εδώ βρίσκετε άφθονο νερό, φαγητό και προπαντός, προστασία από τους λύκους». Γενικά, αυτό αρκούσε για να φρενάρει τις τάσεις «ελευθερίας» των προβάτων.

Μια μέρα γεννήθηκε ένα διαφορετικό πρόβατο. Ας πούμε πως ήταν ένα μαύρο πρόβατο. Είχε επαναστατικές διαθέσεις και ξεσήκωνε τους συντρόφους του να το σκάσουν προς την ελευθερία των λιβαδιών. Πύκνωσαν οι επισκέψεις του γέρου βοσκού που πάσχιζε να πείσει τα πρόβατα για τους εξωτερικούς κινδύνους. Ωστόσο, τα πρόβατα ήταν ανήσυχα, και κάθε φορά που τα έβγαζαν από το μαντρί όλο και πιο δύσκολα τα μάζευαν.

Εγώ θα ψηφίσω τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Pitsirikos

Ο Γιάννης Κατσιματίδης δεν κατάφερε να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αφού δεν μπόρεσε να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη δημαρχία. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας στις εκλογές του Μαΐου.
Το κοινό που έχουν ο Κατσιματίδης με τον Σακελλαρίδη είναι ότι κατάγονται και οι δυο από την Νίσυρο.

Δεν γνώρισα ποτέ ούτε έναν κακό άνθρωπο που να είναι από τη Νίσυρο.
Δεν ξέρω αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα εκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας αλλά εγώ θα τον ψηφίσω.

Θα ψηφίσω τον Σακελλαρίδη γιατί είναι 34 χρονών και είναι κοσμοπολίτης. Επίσης, θα τον ψηφίσω επειδή όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι μου προκαλούν αναγούλα.

1.382.062 θύματα του πρωτογενούς πλεονάσματος

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Τα καλά νέα του πρωτογενούς πλεονάσματος περιμέναμε, τα κακά νέα της ανεργίας κατέφθασαν. Κάκιστα τα νέα της ανεργίας: στο 28% έφτασε τον Νοέμβριο, στα 1.382.062 άτομα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι, 78.000 περισσότεροι από πέρυσι. Μια ολόκληρη πόλη έχασε τη δουλειά της μέσα σε ένα χρόνο, το χρόνο του success story. Στο 61,4% η ανεργία στις ηλικίες 15-24, στο 38,4% στις ηλικίες 25-34, στο 32,2% στις γυναίκες, στο 28,9% στην Αττική, το οικονομικό κέντρο της χώρας. Πλεόνασμα περιμέναμε, ανεργία μας προέκυψε. Ανεργία εξαιτίας του πλεονάσματος, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επιτεύχθηκε το πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά και του Βενιζέλου προϋποθέτει την ανεργία. Επιτυγχάνεται χάρη στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το κλείσιμο οργανισμών, νοσοκομείων, σχολείων, τις απευθείας απολύσεις, τους χιλιάδες νέους ανέργους στη χώρα του ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων. Κι όσοι γλιτώνουν, μένουν στο Δημόσιο με μισθούς γλίσχρους, χωρίς τη δυνατότητα να καταναλώσουν επαρκώς προϊόντα και υπηρεσίες. Θα το γράφουμε σε κάθε ευκαιρία: Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα φέρνει ανεργία στον ιδιωτικό κι ας λένε ό,τι θέλουν οι Μπάμπηδες, οι Άρηδες και τα λοιπά παπαγαλάκια του καθεστώτος.

Έλληνες και ξένοι

Με τον ίδιο εξουσιαστικό φανατισμό που φυλακίζει πρόσφυγες, που δεν κατηγορούνται για κανένα έγκλημα, η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κρυμμένες τροπολογίες.

Με τον ίδιο εξουσιαστικό φανατισμό που βασανίζει κρατουμένους στα κρατητήρια-κολαστήρια, η ελληνική κυβέρνηση αποσυναρμολογεί κάθε προστασία στην εργασία, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη δημόσια συνάθροιση και διαμαρτυρία.

Με τον ίδιο εξουσιαστικό φανατισμό που ανέχθηκε την σύμπραξη της Ελληνικής Αστυνομίας με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα μιας οικονομικής ελίτ που διαγκωνίζεται για τα λάφυρα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.