Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Θανάσιμη απάτη στο Κυπριακό

του Γιώργου Δελαστίκ

Τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήµατος που διαπράττεται εναντίον της Κύπρου από τον δεξιό πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη και συνένοχο το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο επιχειρείται µε προκλητικό τρόπο να εξαπατηθούν οι Ελληνοκύπριοι από τον πολιτικά ορκισµένο «ανανιστή», που εν πλήρει επιγνώσει εξέλεξαν πανηγυρικά ως πρόεδρο – αλλά τουλάχιστον εκεί αντιδρούν όλα τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πλην φυσικά της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, η στάση της οποίας ήταν ανέκαθεν απαράδεκτα ενδοτική στο Κυπριακό. Αντιδρά ακόµα και το ∆ΗΚΟ που συµµετέχει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, την οποία ετοιµάζεται να εγκαταλείψει.

Καρτερός Θανάσης.Για ένα αριστερό ISΟ


Θα ήταν ίσως χρήσιμο για την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μια τυποποίηση των προϋποθέσεων που απαιτούνται, για να πιστοποιηθεί κάποιος ως υποψήφιος συνεργαζόμενος. Κάτι σαν αριστερό ISO. Έτσι που να ελέγχεται διαφανώς και χωρίς καυγάδες το πολιτικό μητρώο και η συνέπειά του. Διότι, τι να τον κάνει σήμερα η Αριστερά έναΝ σύμμαχο ασταθή, προσωρινό, ταλαντευόμενο, συμβατικό;
Στοιχεία του σχετικού ερωτηματολογίου μπορεί να είναι:
* Πρώτον, πόσα κόμματα έχει αλλάξει; Αν, ας πούμε, ήταν κατά σειρά στο ΚΚΕ, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ, στον Συνασπισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε ένα, δύο, τρία τροτσκιστικά κόμματα και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εντάξει; Ή θεωρείται γυρολόγος;
* Δεύτερον, τι υποστήριξε κατά καιρούς; Αν συμπάθησε τον Στάλιν ή τον Τρότσκι, αν επαγγέλθηκε τη δικτατορία του προλεταριάτου, αν σήκωσε το χέρι σε διαγραφές, είναι εντάξει; Έχει υπάρξει παραγραφή ή όχι;

 ΠΑΜΕ: Γενικός ξεσηκωμός για την Υγεία - Συγκέντρωση την Τρίτη στην Ομόνοια

Συγκεντρώσεις έξω από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ τη Δευτέρα

Σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και διοργανώνει την Τρίτη 18 Φλεβάρη στην Αθήνα συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη το πρωί να βρεθούν έξω από τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Συγκυβέρνηση και ΕΕ κλείνουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Τώρα Ξεσηκωμός! Για να μην το επιτρέψουμε.

Διεκδικούμε:

-Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας

Βοσνία: plenum σημαίνει ολομέλεια του λαού

Βοσνία: plenum σημαίνει ολομέλεια του λαού

Ανταπόκριση από Σαράγεβο: Βασίλης Ρόγγας, Δημήτρης Παπανικολόπουλος

Όταν ρωτάμε τους Βόσνιους διαδηλωτές γιατί διαμαρτύρονται ξεσπούν αμέσως ενάντια στη διαφθορά που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Και μάλλον δεν έχουν άδικο. Η διοικητική δομή της χώρας, σπάταλη, αναποτελεσματική και διεφθαρμένη, μοιάζει με ένα πολυπλόκαμο τέρας: δύο διοικητικές ενότητες, βοσνιακή και σερβική, 10 καντόνια στη βοσνιακή περιοχή και άρα 10 κυβερνήσεις, μία ακόμα κυβέρνηση στον σερβικό τομέα και πάνω από αυτές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τρεις συμπροέδρους από κάθε κυρίαρχη εθνοτική ομάδα (σέρβοι, κροάτες και βόσνιοι). Η οικονομική αναπαραγωγή αυτής της γραφειοκρατίας αποτελεί ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος για τους πολίτες, ωστόσο αναπαράγεται με καλά οργανωμένο τρόπο. Η νομιμοποίηση του τεράστιου αυτού κράτους εδράζεται στα εκτεταμένα πελατειακά δίκτυα με τη βοήθεια των οποίων οι κρατικοί φορείς οργανώνουν τα πάντα σε όλες τις σφαίρες της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Οι ηγέτες των κυβερνητικών πολιτικών κομμάτων κατέχουν το σύνολο σχεδόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη βοήθεια των οποίων οργανώνουν την κρατική προπαγάνδα.

Στρατηγική της έντασης. Ο Μίκης Μάντακας ως επικαιρότητα;

Στην Ιταλία, όπου έζησα δύο χρόνια, το σημειολογικό φορτίο του έλληνα αριστερού, ανάμεσα σε ομοϊδεάτες του, έχει παράδοξες συχνά αναφορές. Οι περισσότερες είναι από την περίοδο της επταετίας – η χούντα υπήρξε σημειολογική κορυφή για την Ιταλία, κυρίως μέσα από το πηγαινέλα ανθρώπων ανάμεσα στην Αδριατική, στη ζέση και τη ζύμωση των ιταλικών Πανεπιστημίων κι όχι μόνο.

Του Θοδωρή Ρακόπουλου

Οι ιταλοί αριστεροί φροντίζουν να υπενθυμίζουν στον επισκέπτη τέτοιες μικροϊστορίες. Η κορυφαία αναφορά είναι βέβαια ο (πάντως όχι αριστερός) Αλέκος Παναγούλης – εθνικός ήρωας στην Ιταλία σχεδόν όσο και στην Ελλάδα, μέσα από το λατρεμένο και στις δύο χώρες βιβλίο Un Uomo (Ένας Άντρας) της σπουδαίας Oriana Fallaci, τον ριζοσπαστικό φεμινισμό της οποίας η αριστερά ένθεν κακείθεν δεν μπόρεσε να σώσει από όψιμες αντι-ισλαμικές κορώνες. Μία άλλη σημειολογική αναφορά είναι ο Κώστας Γεωργάκης, ο Κερκυραίος φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα το ΄68, ως άλλος Jan Palach (Γιαν Πάλαχ), στη δραματικότερη και αποτελεσματικότερη (αλλ΄ ίσως κι άγνωστη σήμερα) διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα. Μία ακόμη είναι ο Κύπριος Γιώργος Τσικουρής κι η φίλη του Maria Angeloni, τραγικά θύματα κι εκείνοι, της ίδιας της βόμβας που τοποθέτησαν στην αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας το 1970.