Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πραξικόπημα στην Ουκρανία: Ελεύθερη η Τιμοσένκο - Έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς

Nα κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων κάλεσε τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου η πρώην πρωθυπυργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο. Έκπτωτο και συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του κήρυξε το κοινοβούλιο τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ενώ όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μαίου. Ο Γιανουκόβιτς, που βρίσκεται εκτός Κιέβου, χαρακτήρισε πραξικόπημα τα πρόσφατα γεγονότα αρνούμενος να παραιτηθεί. Την παραίτησή του έχει υποβάλει ο πρόεδρος κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, ενώ τη θέση του πήρε ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, «δεξί χέρι» της Τιμοσένκο. Ο Τουρτσίνοφ φέρεται να είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε. Οργή της Ρωσίας, που κατηγορεί την αντιπολίτευση πως υποτάσσεται σε ένοπλους εξτρεμιστές που αποτελούν απειλή για την εθνική ακεραιότητα της χώρας.

Σάκης Μπουλάς: «Την τελευταία μου μέρα στη γη θα έκανα…»

Μια διαφορετική συνέντευξη είχε δώσει πριν από τέσσερα χρόνια ο Σάκης Μπουλάς στην Lifo, η οποία αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι ο τραγουδιστής έκανε πάντα πλάκα με τη ζωή, χωρίς να τον ρίχνουν οι δυσκολίες.

Μάλιστα στη συνέντευξη αυτή αποκαλύπτει και τι θα ήθελε να κάνει την τελευταία του μέρα στη γη.
Διαβάστε την και θα καταλάβετε πολλά για τον αιώνιο έφηβο Σάκη Μπουλά.

Από τι θα προτιμούσατε να «πάτε»;
- Από φυσικά αίτια: Κάνοντας σeξ.

o ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ για τα προβλήματα της ΓΓΑ

Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Μητρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής της σχετικής επερώτησης των 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΓΓΑ και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτήν (διαθεσιμότητες, οργανισμός, στελέχωση, λειτουργία κλπ).


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως δημόσια υπηρεσία έχει δεχτεί στο μέγιστο βαθμό τη βιαιότητα της μνημονιακής πολιτικής και της σχεδιασμένης αποσάθρωσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης: Διοικητική προχειρότητα, οργανωτικές αλχημείες, πρόχειρες θεσμικές παρεμβάσεις, υποχρηματοδότηση του αθλητισμού. Κανένα μέτρο, καμία παρέμβαση που να στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού. Μόνο μία τυφλή εφαρμογή των μνημονιακών κατευθύνσεων με αποτέλεσμα -αν όχι στόχο- τη συρρίκνωση της υπηρεσίας και του αθλητισμού γενικότερα.

Ουκρανία: Η 2η φάση της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» είναι εδώ.

«Σε κρίσιμες περιόδους, το παρελθόν έχει τόση σημασία, ώστε γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης και πρέπει να κατακτηθεί με αγώνα, όπως ακριβώς και το παρόν»

J. Plumb: «Ο θάνατος του παρελθόντος», Αθήνα, εκδ. Μεταίχμιο, 2007.
_______________________________

Αν κάποιος προσπαθήσει να προσεγγίσει τα γεγονότα της Ουκρανίας με όρους...Ευαγγελάτου και Μάρας Ζαχαρέα, είναι σίγουρο ότι θα προβεί σε λάθος συμπεράσματα. Καλό είναι, λοιπόν να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά ιστορικά δεδομένα.

Κατ’ αρχάς, αυτό, που αποκαλούμε Ουκρανία δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ ως κράτος. Κρατική υπόσταση της έδωσαν οι Σοβιετικοί το 1919, όταν και τους αναγνώρισαν, ως αυτόνομη Δημοκρατία. Εκτός όμως, της κρατικής υπόστασης, οι μπολσεβίκοι έδωσαν στους Ουκρανούς και το λιμάνι της Σεβαστούπολης, το οποίο παραδοσιακά ανήκε στη Ρωσία, αφού αποτελεί τη βάση του Ρωσικού Στόλου για έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Ένα δεύτερο σημαντικό δεδομένο είναι ότι στην Ουκρανία, το ρωσικό (κατά κύριο λόγο) στοιχείο είναι πληθυσμιακά κυρίαρχο και πλειοψηφόν, ενώ οι «καθαροί» Ουκρανοί αποτελούν μειοψηφία.