Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Καζαντζάκης: Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες

ΔΥΟ ΦΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ. O νους: «Γιατί να χανόμαστε κυνηγώντας το αδύνατο;». Μέσα στον ιερό περίβολο των πέντε αιστήσεων χρέος μας ν’ αναγνωρίσουμε τα σύνορα του ανθρώπου. Μα μια άλλη μέσα μου φωνή, ας την πούμε έχτη δύναμη, ας την πούμε καρδιά, αντιστέκεται και φωνάζει: «Όχι! Όχι! Ποτέ μην αναγνωρίσεις τα σύνορα του ανθρώπου! Να σπας τα σύνορα! Ν’ αρνιέσαι ό,τι θωρούν τα μάτια σου! Να πεθαίνεις και να λες: Θάνατος δεν υπάρχει!»

ΔΕ ΖΥΓΙΑΖΩ, ΔΕ ΜΕΤΡΩ, ΔΕ ΒΟΛΕΥΟΜΑΙ! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι. Ρωτώ, ξαναρωτώ χτυπώντας το χάος: Ποιος μας φυτεύει στη γης ετούτη χωρίς να μας ζητήσει την άδεια; Ποιος μας ξεριζώνει από τη γης ετούτη χωρίς να μας ζητήσει την άδεια;
ΝΑΙ, ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ, δεν είναι ο άνθρωπος. Έζησε χωρίς αυτά, θα ζήσει χωρίς αυτά. Είναι σπίθες εφήμερες της βίαιης περιστροφής της.

Τσίπρας: κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos
Εντός του 2014 και μετά τις Ευρωεκλογές «ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πάρει το ρίσκο να κυβερνά μέχρι τη προεδρική εκλογή χωρίς λαϊκή στήριξη και με διαρκή τη διακινδύνευση να τον αντικαταστήσουν ένα πρωί οι ίδιοι οι βουλευτές του ή να πάει σε εθνική κάλπη», δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Αναφέρεται στο «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνοντας βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει την αυτοδυναμία υπογραμμίζει ότι «δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει» κυβερνητική αλλαγή μέσα στο 2014 καθώς «η κυβέρνηση έχει ως χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως χρονικό σημείο – κλειδί τις Ευρωεκλογές.

Ουκρανία: Μεταβατικός πρόεδρος o σύμμαχος της Τιμοσένκο

Τον σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο και πρόεδρο της Βουλής Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ εξέλεξε ως μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας το ουκρανικό κοινοβούλιο. Ο Τουρτσίνοφ έδωσε προθεσμία μέχρι την Τρίτη στα μέλη του Σώματος για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης νέα. Παράλληλα, ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του Βίκτορ Πσόνκα και του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο. Άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερη η Τιμοσένκο - Έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό μεταβατικό πρωθυπουργό.