Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Για να κατανοήσουμε την Ουκρανία, πρέπει να ξαναβάλουμε μέσα τον παράγοντα “τάξη”

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ξεκίνησε την καριέρα του ως κακοποιός και παρέμεινε κακοποιός και ως πολιτικός ηγέτης. Το καθεστώς του ήταν διεφθαρμένο, πατριαρχικό, αυταρχικό, ανεπαρκές και ταξικά προκατειλημμένο. Σίγουρα έπρεπε να φύγει.

Αλλά όποιος ζητωκραυγάζει για την αποπομπή του μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου στο ουκρανικό κοινοβούλιο είναι πλήρως λανθασμένος. Αποπέμφθηκε όχι ως αποτέλεσμα ενός λαϊκού ξεσηκωμού αλλά μετά από μηχανορραφίες των παρασκηνίων και κρυφές πολιτικές ίντριγκες. Ο ουκρανικός λαός γενικά και όσοι διαδήλωαν επί εβδομάδες στην πλατεία Maidan εξαιρέθηκαν από τις πολιτικές μανούβρες και συμφωνίες αν και ήταν οι πρώτοι που δέχτηκαν τις σφαίρες του φονικού τρόπου με τον οποίο ο Πρόεδρος αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις. Επομένως, τα γεγονότα στην Ουκρανία προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με ένα πραξικόπημα και όχι σε μια δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας περνάει από τους νέους και τις νεες

Αποσπάσματα της Ρένας Δούρου, υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, στην εκπομπή “Γιάφκα” και τον δημοσιογράφο Σπ. Χαριτάτο.


Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όσο κι εγώ δεν κατεβήκαμε για πρώτη φορά χθες στην Αργυρούπολη, ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Από τότε που σπουδαίοι άνθρωποι, όπως ο Χρήστος Κορτζίδης αλλα και άλλοι που δεν είναι σήμερα μαζί μας, όπως ο Γιάννης ο Μπανιάς, που αποτελούν για μας χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως αντιλαμβανόμαστε τους αιρετούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοξεκινούσαν τον αγώνα κατά της περιβόητης αξιοποίησης του Ελληνικού. Ανάμεσα στα πολλά που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι ότι έχει κακοποιήσει τις λέξεις, τους έχει δώσει αλλο νόημα. Γιατί εδώ δεν πρόκειται για την ανάπτυξη του Ελληνικού, αλλά για το ξεπούλημα του Ελληνικού.
Για μας το Ελληνικό είναι μια σπουδαία ιστορία που είναι ενδεικτική για το τι μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το τι θα όφειλε να κάνει μια κυβέρνηση αν ήθελε να ξανασταθεί η πατρίδα στα πόδια της με αξιοπρέπεια. Δεν είμαστε γενικά και αόριστα εναντίον των επενδύσεων, πως θα μπορούσαμε άλλωστε. Δεν είμαστε γενικά και αόριστα εναντίον της αξιοποίησης.

Ο ΡΑΓΙΑΣ ΚΙ Ο ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ


Του ΣΤΑΘΗ*

Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Κασιδιάρης. Δύο ραγιάδες (ή δύο γενίτσαροι) στην ίδια πόλη!

Βεβαίως, στην «πόλη», στο κράτος, στην επικράτεια των Ελλήνων ενδημούν χιλιάδες ραγιάδες. Ραγιάδες που, από την εποχή των γραικύλων (ου μην και γραισκύλων) όχι μόνον υπήρξαν, αλλά ευδοκίμησαν στους κόλπους του έθνους, όπως κι αν αυτό αντιλαμβανόταν κάθε φορά τον εαυτόν του,όπως κι αν το αντιλαμβάνονταν οι αλλοεθνείς, είτε διέθετε κράτος είτε δεν διέθετε, με όποιο όνομα κι αν κυκλοφορούσε στην ιστορία, Γραικοί, Ελληνες, Ρωμαίοι, Ρωμιοί, Γένος, Ρουμ, Γκρηκς, Γκρτσκ, Γιουνάν, Σιλά, πάντα το συμπαθές είδος των υπομειόνων, των γραισκύλων και των ραγιάδων καραδοκούσε περιμένοντας τις στιγμές που το πάνω χέρι στα πράγματα έπαιρναν οι γενίτσαροι και οι δωσίλογοι, ώστε να λαμβάνει και ο ανεόρταστος βίος αυτών των σκουπιδιών κάποια υπόσταση - δεν λέω νόημα, διότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για τον ανόητο, τον ανούσιο, τον ανίερο.

Κύπρος: Παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο ανασχηματισμός θα γίνει στις 15 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Κύπρο είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, διεμήνυσε η Κομισιόν. Το νομοσχέδιο κατατίθεται εκ νέου σήμερα στην κυπριακή Βουλή, διαφοροποιημένο από το προηγούμενο που καταψηφίστηκε την Πέμπτη.

Πριν 46 χρόνια… γεννήθηκε το ΠΑΚ

Νίκος Κλειτσίκας
Στις 28 Φλεβάρη του 1968, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), μια οργάνωση που...
έμελλε να χαράξει βαθιά την πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, την οργάνωση που έδωσε ζωή στο ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, που έδωσε μια άλλη προοπτική στις δυνάμεις της νέας πατριωτικής αριστεράς στην Ελλάδα.
Πέρασαν 46 χρόνια… κι είναι πολλοί, ακόμη και σήμερα, που σκέπασαν και συνεχίζουν να σκεπάζουν με σύννεφα αμφιβολίας τη δράση του ΠΑΚ. Μάλιστα, σ’ αυτούς προστέθηκαν οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» που μετά το θάνατο του αρχηγού του ΠΑΚ -δυστυχώς συμπεριλαμβανομένου του γιου του- έκαναν ότι ήταν δυνατόν να μετασχηματίσουν το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, το δημιούργημα του ΠΑΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου μια συνιστώσα της πιο αναχρονιστικής δεξιάς, ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο κίνημα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «ΛΟΙΠΟΝ, ΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ;»...




Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Ουκρανία: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...

Ας δούμε μερικά κομμάτια του παζλ των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρακολουθώντας την ανθρωπογεωγραφία της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» και τα μπουμπούκια που την συνθέτουν:

Α) Ο τύπος ονομάζεται Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο τύπος αυτός, που τον βλέπουμε να αποδίδει στους οπαδούς του άψογο... αρχαιοελληνικό χαιρετισμό, αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Αυτός ο τύπος, που τελεί υπό τη σκέπη της δημοκρατικής ΕΕ και της ακόμα πιο δημοκρατικής Αμερικής, είναι παλιός γνώριμος των αφεντικών του. Στην επόμενη φωτογραφία τον βλέπουμε σε τρυφερό (πλην επαγγελματικό) τετ α τετ με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Κοντολίζα Ράις.

Κοππά: Δεν ανακοίνωσα προσχώρηση στη ΔΗΜΑΡ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαψεύδει η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά τα περί ανακοίνωσης της προσχώρησής της στη Δημοκρατική Αριστερά.

Νωρίτερα, το skai.gr είχε μεταδώσει ότι ανακοίνωσε την προσχώρησή της στη ΔΗΜΑΡ και επισήμως μέσω του ΣΚΑΪ.
«Καμία προσχώρηση στη ΔΗΜΑΡ δεν ανακοίνωσα. Παραμένω στην απόφασή μου για συμπαράταξη και συνεργασία για δημιουργία του 3ου πόλου», έγραψε σε μήνυμά της στο twitter,η Μαριλένα Κόππα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό το πρωί της Παρασκευής, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό δεν είναι αυτόνομο και πως έχει αποδεχθεί να καταργηθούν μεταρρυθμίσεις που το κόμμα είχε προωθήσει επί κυβέρνησης Παπανδρέου.