Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κουτσούμπας: Καμία ελληνική εμπλοκή στην Ουκρανία

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουκρανία» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναλυτικά τη δήλωση του:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουκρανία, καμία συμμετοχή σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο αντιδραστικός ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Ουκρανίας, στηρίζοντας ακόμη και ναζιστικά κόμματα, προκειμένου να υπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί τους σχεδιασμοί. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι - χέρι και ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

Η ελπίδα ως πραγματικότητα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% δεν μπορεί να υπάρξει ως παραπληρωματικός του ΣΥΡΙΖΑ 4%. Η διάκριση αυτή έχει σαν προυπόθεση την ενότητα τους. Δεν μπορεί να νοηθεί το ένα ξεχωριστά από το άλλο

Του Πέτρου Καλκανδή

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές και ελπιδοφόρες στιγμές της περασμένης χρονιάς. Αν επιστρέφω σ΄ αυτό, είναι γιατί, όσο διαρκεί ένα γεγονός, είναι δύσκολο να αντιληφθείς τη σημασία του. Μόνο από μια ορισμένη απόσταση μπορείς να αντιληφθείς την ιστορικότητα, την διεθνή του εμβέλεια, τα διακυβεύματα που ορίζει στα πολλαπλά επίπεδα της θεωρίας, της ιδεολογίας, της καθημερινής πρακτικής. Ότι, εν προκειμένω, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει νέα διακυβεύματα και στόχους.

Μια στρατηγική για την αυτοδιοίκηση

Του Παναγιώτη Πάντου

Μπαίνοντας πια στον πέμπτο χρόνο του μνημονίου κανείς δεν αρνείται ότι η κρίση έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία δεκαετίες πίσω, όχι μόνο όσον αφορά τα εισοδήματα, αλλά και σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις, τα εργασιακά δικαιώματα, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την πρόσβαση στην υγεία και τη μόρφωση. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας βασικός τομέας όπου το μνημόνιο και ο Καλλικράτης έφεραν δραματικές αλλαγές, προκαλώντας μια βίαιη οπισθοδρόμηση.

Οι δημοτικές αρχές της τελευταίας τετραετίες επέλεξαν το ρόλο του παρατηρητή

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας των δημοτικών αρχών, από το 2011 μέχρι σήμερα, οι πόροι για την αυτoδιοίκηση έχουν μειωθεί πάνω από 60%, ελάχιστα έργα προγραμματίζονται και υλοποιούνται πλέον, και μάλιστα χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα μια σειρά από υπηρεσίες κλείνουν ή βρίσκονται στο μεταίχμιο φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι οι δήμοι δεν διαθέτουν πια σχολικούς φύλακες ή δημοτική αστυνομία, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες σε νηπιαγωγούς, αναρωτιούνται κάθε χρόνο αν το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Oυκρανοί ναζί λίντσαραν έλληνα βουλευτή

Ξυλοδαρμούς και απειλές κατά Ελλήνων ομογενών από νεοναζιστική οργάνωση κατήγγειλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας η οποία μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα αλλά κυρίως για τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες που ζουν εκεί.

Η κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο -η οποία ζήτησε να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία στα ελληνικά, για λόγους ασφαλείας- είπε ότι ο Σπυρίδων Κιλιγκάροφ, ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ΚΚ της Ουκρανίας, ξυλοκοπήθηκε από νεαρούς μασκοφόρους της νεοναζιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», η οποία έχει πάρει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων τη χώρας.

ΑΛΗΤΕΣ!!!!! Συνέλαβαν ηλικιωμένη με αλτσχάιμερ για χρέη 5000€

Μια απίστευτη περιπέτεια βίωσε 90χρονη γυναίκα που πάσχει από Αλτσχάιμερ, καθώς άνδρες της αστυνομίας τη συνέλαβαν γιατί χρωστούσε 5.000 ευρώ στο δημόσιο.

Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί τη βρήκαν να περιπλανιέται ξημερώματα στο δρόμο και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η υπερήλικη γυναίκα χρωστούσε 5000 ευρώ προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να την οδηγήσουν στο κρατητήριο. Όπως ανέφερε συγγενικό της πρόσωπο, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega, η 90χρονη γυναίκα τελικά μεταφέρθηκε στο «Δρομοκαΐτειο».

ENIKOS.GR

Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα 2013


Ξανά η Ελλάδα έχει συμπρωταγωνιστικό ρόλο με άλλες χώρες, στην πολυσέλιδη περιγραφή των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανονισμών, τους οποίους η χώρα μας έχει συνυπογράψει.

Το Τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύει την Έκθεση του 2013, με αναλυτική αναφορά σε κάθε χώρα. Ξανά η Ελλάδα έχει συμπρωταγωνιστικό ρόλο με άλλες χώρες στην πολυσέλιδη περιγραφή των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανονισμών, τους οποίους η χώρα μας έχει συνυπογράψει. Η Ελλάδα πλην ελάχιστων βελτιώσεων κυρίως σε νομικές διατυπώσεις παραμένει «πιστή» στην «ετήσια παράδοση».

Ας μην βιαστούν οι όποιοι υπερασπιστές της ελληνικής πραγματικότητας να αποδώσουν σκοπιμότητα και ψεύδη στην αμερικανική αυτή αρχή, διότι αν διαβάσουν την έκθεση, θα διαπιστώσουν ότι όλα τα περιστατικά έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό Τύπο, έχουν συζητηθεί στα ελληνικά δικαστήρια, έχουν διαταχθεί ΕΔΕ στις ελληνικές ένστολες υπηρεσίες και τελικά είναι πολύ λιγότερα τα έκνομα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση, από όσα έχουν διαπραχθεί και συνεχίσουν να διαπράττονται.

Πολλά περιστατικά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδονται στις ελληνικές αρχές που συνοδεύονται με περιστατικά ατιμωρησίας πράξεων αυθαίρετων, βάναυσων και εκτός πλαισίου των νόμων. Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του έτους αφορούν: Απρόκλητη ρατσιστική βία κατά των μεταναστών και των ατόμων που θεωρούνται ξένοι. Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στις φυλακές. Οι διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και η εκμετάλλευση των παιδιών Ρομά. Η κακή μεταχείριση και παρατεταμένη κράτηση των παράνομων μεταναστών, περιορισμένη πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου, κακομεταχείριση των κρατουμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, ανεπαρκή ικανότητα για την παροχή νομικής συνδρομής και κοινωνικής υποστήριξης για τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, η ενδοοικογενειακή βία, περιστατικά αντισημιτισμού, περιστατικά εμπορίας ανθρώπων, παραβιάσεις στα όρια της ελευθερίας ορισμένων εθνοτικών μειονοτικών ομάδων χωρίς το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός της επίσημα αναγνωρισμένης «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η έκθεση συνεχίζει με σταχυολόγηση των καταγεγραμμένων στοιχείων για όλες αυτές τις παραβιάσεις ενώ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έλαβε ωστόσο κάποια μέτρα για τη δίωξη και την τιμωρία των υπαλλήλων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις υπηρεσίες ασφαλείας ή οπουδήποτε αλλού στην κυβέρνηση. Το ποσοστά και οι ρυθμοί αύξησης όλων των δεικτών παραβιάσεων, ειδικά τώρα στην περίοδο της κρίσης, σοκάρουν.

Α.Ψ.

Διαβάστε ΕΔΩ τα κυριότερα σημεία της έκθεσης.



efsyn.gr

Με τη Ρωσία του Πούτιν, λοιπόν;...

Του Θέμη Δημητρακόπουλου 

Στα δύσκολα κανείς στριμώχνεται και δείχνει χαρακτήρα. Με ποιον να πας; Όταν κι οι δυο αντίπαλες πλευρές σου φαίνονται αποκρουστικές, μακριά από τα δικά σου οράματα και ιδανικά, μακριά από τις πολιτικές σου ρίζες.

Όμως αν είσαι συνειδητός πολίτης του κόσμου, δεν γίνεται παρά να διαλέξεις πλευρά.

Η ουδετερότητα [πλαστή έτσι κι αλλιώς, αφού σχεδόν πάντα κλείνει το μάτι προς τη μεριά των ισχυρών που τη βολεύουν] είναι για τους κεντρώους ισορροπιστές, τους συμβιβαστικούς και συμβιβασμένους, για τους πάντα ''αθώους του αίματος'' – κι εγώ, καθότι διόλου αθώος και διόλου κεντρώος, δεν νίπτω τα χέρια μου, τα ήδη λερωμένα.

Πούτιν σε Ομπάμα: Έχουμε και εμείς συμφέροντα

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που σύμφωνα με τις πληροφορίες διήρκεσε 90 λεπτά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον κάλεσε να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Κριμαία και να προωθήσει έναν ειρηνικό διάλογο με τις νέες αρχές του Κιέβου. Εκτός απο την Κριμαία το φιλορωσικό κίνημα εξαπλώνεται σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Το Σάββατο μαζικές φιλορωσικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και το Ντόνετσκ με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν κτίρια των τοπικών κυβερνήσεων και να αντικαθιστούν την ουκρανική σημαία με τη ρωσική. Η Κριμαία ήδη έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απόσχισης, και πλέον τα βλέμματα στρέφονται και στις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.