Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Όλα προεκλογικά

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη την Πέμπτη στη Βουλή ήταν αποκαλυπτική των δυσκολιών συνοχής που έχει η κυβέρνηση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποχρέωσαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να πάρει πίσω την κατάργηση ενός φορέα (ΕΙΑΔ) και επτά από αυτούς κινήθηκαν εκτός γραμμής στην ψηφοφορία των άρθρων και τροπολογιών. Εκτός γραμμής κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ διαφοροποίηση εκδηλώθηκε και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ από τον Β. Οικονόμου, ο οποίος υπερψήφισε το κλείσιμο του Οργανισμού Κωπαϊδας που έχει γίνει σύμβολο των παρασιτικών φορέων του Δημοσίου. Το γεγονός ότι υπήρξαν ξεσπάσματα ανυπακοής, ειδικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε ένα νομοσχέδιο που δεν φέρνει αυξήσεις φόρων ή μειώσεις εισοδημάτων, ούτε αλλάζει τους στόχους που έχουν τεθεί για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κατάσταση πλήρους αταξίας στο εσωτερικό του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου και αυτό εμποδίζει το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει σχεδιασμούς στη βάση ασφαλών δεδομένων.

Μία ομάδα ερευνητών ρώτησε παιδιά 4-8 ετών «Τί σημαίνει αγάπη;»


Τόνια 6 ετών
Όταν η γιαγιά μου έπαθε αρθρίτιδα δεν μπορούσε να βάψει τα νύχια των ποδιών της γιατί δεν μπορούσε να σκύψει. Έτσι της τα έβαφε ο παπούς μου παρότι και αυτός είχε αρθρίτιδα στα χέρια του».

Ρεββέκα 8 ετών
Όταν κάποιος σε αγαπά ο τρόπος πού προφέρει το όνομά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα του.

Βασίλης 4 ετών
Αγάπη είναι όταν ένα κορίτσι βάζει άρωμα κι ένα αγόρι άφτερ σέιβ και μετά βγαίνουν έξω μαζί και μυρίζουν ο ένας τον άλλο.

Κάρολος 5 ετών
Αγάπη είναι όταν βγαίνεις γιά φαγητό και δίνεις στον άλλο τις μισές τηγανιτές σου πατάτες χωρίς να του ζητήσεις να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του.

Τα «Προσφυγικά» ανοίγουν την πόρτα στην πώληση μνημείων

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ

Η διυπουργική απόφαση με την οποία πέρασαν στην απόλυτη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ τα «Προσφυγικά» της Αλεξάνδρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί μνημεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ενώ πάνω στους τοίχους τους φέρουν εμφανή τα σημάδια των Δεκεμβριανών του 1944. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος έχει ήδη προσφύγει κατά της συγκεκριμένης παραχώρησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί. Όπως εξηγεί στο tvxs.gr από την Ο.Π.Σ.Ε. ο Δημήτρης Παντέλας, «οι συγκεκριμένες κατοικίες απότελούν ιστορική μνήμη των προσφύγων αλλά και ιστορικό μνημείο και δεν μπορούν να πωληθούν».

Οι πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας αρχικά είχαν αγοραστεί από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι οκτώ πολυκατοικίες των Προσφυγικών διαθέτουν 190 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και χτίστηκαν την περίοδο 1933-1935.

Οργιάζει το πολιτικό παρασκήνιο

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι, διέψευσε κατηγορηματικά ότι του έγινε πρόταση από το Μέγαρο Μαξίμου να είναι υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας. Η παρέμβασή του ήταν αναγκαστική μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία που αναφέρεται σε μυστική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να του μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι ο εκλεκτός του Α. Σαμαρά για τη διαδοχή του Κ. Παπούλια.

Και προφανώς υπάρχει καπνός: Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει αρκετές φορές ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας και εννοεί ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός των 180 ψήφων με το «ναι» των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, κάποιων ανεξάρτητων και κάποιων από τους ΑΝΕΛ ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, ο Φώτης Κουβέλης προβάλλει ως ο ιδανικός υποψήφιος. Το σενάριο περιλαμβάνει και την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της δημοκρατίας, ώστε να γίνει τον Οκτώβριο του 2014 αντί για τον Μάρτιο του 2015. Αυτή τη μεθόδευση είχε περιγράψει το προηγούμενο Σάββατο η εφημερίδα Παραπολιτικά χωρίς να διαψευστεί από το Μέγαρο Μαξίμου και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.