Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Οι δηλώσεις Νικολόπουλου: Για να μην κάτσει στα τέσσερα.. παραιτήθηκε!

“ Τα παράπονα και οι βολές κατά ριπάς του Νικολόπουλου (Μπόμπολας, Σαμαράς, ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας) και κυρίως τα μαθήματα διαπραγματευτικής δεινότητας του Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα προκάλεσαν φανερά χαμόγελα αμηχανίας στην Πόπη Τσαπανίδου κατά τη διάρκεια της πρωινής της εκπομπής στο Star Channel ”

Τα παράπονα και οι βολές κατά ριπάς του Νικολόπουλου (Μπόμπολας, Σαμαράς, ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας) και κυρίως τα μαθήματα διαπραγματευτικής δεινότητας του Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα προκάλεσαν φανερά χαμόγελα αμηχανίας στην Πόπη Τσαπανίδου κατά τη διάρκεια της πρωινής της εκπομπής στο Star channel.

Αναρωτιέται εύλογα ο κοινός νους αν όντως ο Τόμσεν και οι Τροϊκανοί απολαμβάνουν τέτοιας εξυπηρέτησης και φιλοξενίας είναι δυνατόν να μην ξανάρθουν στην Ελλάδα;

http://www.periodista.gr/xfiles/item/10968.htm

Το πρόσημο των ερχόμενων εκλογών




Κόκκινο λουλούδι
“ Η ψήφος στις 18 και 25 του Μάη δίνει τα χαρακτηριστικά του προσήμου της μελλοντικής πολιτικής πορείας του τόπου και επειδή κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τη δυναμική του πλαισίου που προσδιορίζει τις εξελίξεις και να κινηθεί ανεύθυνα και ανερμάτιστα, οφείλουμε να σηματοδοτήσουμε αυτές τις εξελίξεις με τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής διακυβέρνησης του τόπου, μιας διακυβέρνησης αριστερής. ”

Του Σπύρου Μπεκιάρη

Η δύναμη της ποίησης έγκειται στο γεγονός της μέθεξης του απλού ανθρώπου με το αισθητήριο του δημιουργού και στη δυνατότητα γενίκευσης του ατομικού. Όταν όμως η ατομική διαίσθηση υπερβαίνει τα όρια των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, τότε η διεγερτική φωνή του ποιητή αποτελεί τον φάρο και τον οδηγητή για κάθε χειμαζόμενο πολίτη και λαό. Έτσι, για να απαλλαγούμε από τις ενοχές της ευθύνης για την κρίση, ας φέρουμε στο νου μας τα λόγια του Γιώργου Σουρή, που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε το πορτραίτο και των σημερινών ιθυνόντων και διαχειριστών της πολιτικής εξουσίας, σε όλα τα επίπεδα.

Δημοκρατία και εκλογές για κλάματα….

Τι κρίμα που ζούμε σε αυτή την πανέμορφη και ευλογημένη χώρα ως ιθαγενείς και όχι ως τουρίστες! Πραγματικά κρίμα!! Γιατί; Μα γιατί τα όσα συμβαίνουν εδώ επηρεάζουν τις ζωές όλων μας και δυστυχώς με πολύ άσχημο τρόπο.
Ενώ αν είμαστε τουρίστες, και είχαμε εξασφαλίσει τα προς το ζην, θα το διασκεδάζαμε… Θα γελάγαμε με την κατάντια του πολιτικού συστήματος, με τα «μπινελίκια» (συγχωρήστε μας την επιστημονική ορολογία) που πέφτουν μεταξύ των πολιτικών, με τα μαγειρέματα προκειμένου να διασώσουν αλλήλους και εαυτούς… Μιλάμε για το γέλιο… Για την κατάντια… Για τους πολιτικάντηδες της πλάκας…

Από πού να αρχίσουμε; Από το παράσιτο; Δηλαδή τον κύριο Κουβέλη όπως τον χαρακτήρισε ο κύριος Βενιζέλος!!! Αλλά εμείς έχουμε μια απορία, για την ακρίβεια πολλές… Όταν συγκυβερνούσαν την χώρα οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, δεν ήταν παράσιτο ο τελευταίος; Αυτός που συγκυβερνά με παράσιτο, που είναι «κολλητός» με παράσιτο τι είναι; Και αυτός που έκανε στην διάρκεια της συγκυβέρνησης τον φίλο του παράσιτου «για να την κάνει» την τελευταία στιγμή και έτσι να εξαναγκάσει σε φυγή από την συγκυβέρνηση την ΔΗΜΑΡ τι είναι; Πχ αναίσχυντο τσιμπούρι; Και ως γνωστόν παράσιτο στη Βιολογία χαρακτηρίζεται ο οργανισμός που ζει και αναπτύσσεται μαζί και σε βάρος άλλου οργανισμού, που χαρακτηρίζεται ξενιστής, από τον οποίο και τρέφεται με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Ενορχηστρωμένη επίθεση κατά Κορτζίδη με αφορμή το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης
Με αφορμή το τραγικό ατύχημα στο λούνα παρκ της Αργυρούπολης εξελίσσεται το τελευταίο 24ωρο μια ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη από ΜΜΕ και κύκλους που εξυπηρετούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Με προφανή στόχο να βγει εκτός μάχης μια δύναμη αντίστασης στα σχέδια εκποίησης του πρώην αεροδρομίου στην περιοχή του Ελληνικού, προχωρούν στην άγρια εκμετάλλευση ενός θλιβερού περιστατικού όπως ο θάνατος ενός παιδιού μόλις 13 ετών. Την ίδια στιγμή, ενώ ήδη προχωρά η νόμιμη διαδικασία έρευνας των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο το αγοράκι, αλλά και της απόδοσης ευθυνών στους υπαίτιους, επιχειρείται να διασυρθεί η διοίκηση του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Ο Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έγινε λόγος για δήμαρχο που εξαφανίζεται, ενώ ο ίδιος μαζί με τους αντιδημάρχους, βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες στο νοσοκομείο και στάθηκαν στο πλευρό της οικογένειας. Ο υποψήφιος δήμαρχος της συγκυβέρνησης Γιάννης Κωνσταντάτος διατείνεται ότι η απόφαση παραχώρησης του χώρου για έναν μήνα, με δυνατότητα δίμηνης παράτασης δεν ήταν ομόφωνη και ο υποψήφιος σύμβουλός του και πρώην δήμαρχος Τσαπαρλής ισχυρίστηκε στα κανάλια ότι είχε αντιρρήσεις που μάλιστα εξέφρασε στο δήμαρχο.

Ο φαύλος κύκλος της αμοιβαιότητας των εθνικισμών

Η ΘΡΑΚΗ, Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ-1 της Τασίας ΧριστοδουλοπούλουΌσα εκτυλίσσονται με αφετηρία την απόσυρση της υποψηφιότητας Σαμπιχά, υπερβαίνουν, πιστεύουμε, πολύ τα πρόσωπα, τις επιλογές και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυρίαρχος λόγος των μήντια, όπως ενορχηστρώνεται από τη Ν.Δ., μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές: το ότι συλλήβδην και διαχρονικά οι μειονοτικοί βουλευτές αναγορεύονται σε ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου, το οποίο και υπαγορεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση τις επιλογές της, είναι μια αντίληψη τρομακτική, επικίνδυνη όχι μόνο για τη μειονότητα, αλλά και όλη την περιοχή, τα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Ξεφεύγοντας από αυτό τον κυκεώνα, θέλουμε να ξαναφέρουμε τη συζήτηση στις πραγματικότητες της μειονότητας, στις αρχές και την πολιτική της Αριστεράς. Με αυτό κατά νου, ζητήσαμε τα κείμενα που ακολουθούν (Επισημαίνουμε επίσης δύο άλλα αξιοπρόσεκτα άρθρα: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, «Η Σαμπιχά και η μπάλα στην εξέδρα», Εφημερίδα των Συντακτών, 27.4.2014 και Λάμπρος Μπαλτσιώτης, «Στη μέγγενη δύο εθνικισμών», ηλεκτρονικό περιοδικό Χρόνος, τχ. 12, Απρίλιος 2014).

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Δημόσιος χώρος στην πόλη των «άλλων»

Της Ντ. Βαϊου από εδώ

Χρύσα (Βαρδέα), Fragment With Movement, λάδι σε χαρτί, 102,9x114,3εκ., 1970

Όσο πλησιάζουν οι Δημοτικές εκλογές, ο δημόσιος χώρος γίνεται για άλλη μια φορά πεδίο αντιπαραθέσεων, καθώς υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες μας υπόσχονται να διορθώσουν, καθένας κατά την αντίληψή του, τα «προβλήματα της πόλης». Οι «μεγάλες παρεμβάσεις» και τα εμβληματικά έργα, που θα φέρουν ανατροπές στο δημόσιο χώρο, είναι στην ημερήσια διάταξη. Αντίθετα, μένουν στα αζήτητα της δημόσιας συζήτησης και της πολιτικής για την πόλη οι χώροι όπου οι κάτοικοι ζουν τις σύνθετες, διαφορετικές και κοινωνικά άνισες καθημερινότητές τους/μας. Τέτοιες ιεραρχήσεις συνδέονται με συγκεκριμένες κάθε φορά αντιλήψεις για το ρόλο, τις εννοιολογήσεις και τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και εξ ίσου συγκεκριμένες αντιλήψεις για τους κατοίκους της πόλης.
Στην Αθήνα της κρίσης και των Μνημονίων, οι μεγάλες παρεμβάσεις και τα εμβληματικά έργα συνήθως συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και συχνά ακυρώνουν δημόσιους χώρους και καθιερωμένες από τους κατοίκους χρήσεις (πχ Ακαδημία Πλάτωνος, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Πανεπιστημίου). Τέτοιες παρεμβάσεις υπονοούν και προϋποθέτουν κατοίκους καταναλωτές, άεργους περιπατητές, παρατηρητές και τουρίστες, αμέριμνους ποδηλάτες. Οι «άλλοι» -οι φτωχοί, οι άστεγοι, οι άνεργες, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι εκδιδόμενες γυναίκες, οι μοναχικές μητέρες, οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες, τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία, τα παιδιά υπό απέλαση, οι ανασφάλιστοι– όσοι και όσες έχουν εκπέσει από τις προστατευτικές δομές ενός διαλυμένου κράτους πρόνοιας, δεν είναι κάτοικοι, αλλά παρείσακτοι που βλάπτουν την εικόνα της πόλης και «βρωμίζουν» τους δημόσιους χώρους της.

Τέλος η αναγνώριση -Ισοδύναμα τα πτυχία των κολεγίων με των πανεπιστημίων

Χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

Μάλιστα, η αλλαγή ξεκίνησε ήδη από τους δικηγόρους, αφού σύμφωνα με τροποποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, η νομοθεσία θα εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και οι απόφοιτοι των νομικών σχολών θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους με τη διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να χρειάζεται η αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ.

Ελεγχος επάρκειας από τις επαγγελματικές ενώσεις

Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, μετά τους δικηγόρους -όπου έγινε η αρχή- σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως του μηχανικού, τα οικονομικά, τα ιατρικά επαγγέλματα και άλλα. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της επάρκειας των αποφοίτων των κολεγίων θα γίνεται πλέον από τις επαγγελματικές ενώσεις, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος. Οι ενώσεις, λοιπόν, θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της διαδικασίας των εξετάσεων, όπως ακριβώς ισχύει και για τους απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων.

Πρωτομαγιά: “Κύριοι δικαστές...”

Πηγή: Νίκος Μπογιόπουλος - enikos.gr

Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το δικαίωμα του ανθρώπου να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει. Το 8ωρο και το δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα για μόνιμη, σταθερή, δημιουργική και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία. Οι Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, η άδεια, η συνδικαλιστική ελευθερία στους χώρους δουλειάς.

Τίποτα απ’ όλα όσα κατακτήθηκαν εδώ και ενάμιση αιώνα και που σήμερα ο καπιταλισμός τα παίρνει πίσω με «τόκο», δεν χαρίστηκε. Είναι ποτισμένο με αμέτρητο μόχθο, ιδρώτα και αίμα. Τίποτα δεν θα επιστραφεί από μόνο του. Ο,τι κερδήθηκε κι ό,τι χάθηκε, ό,τι κλάπηκε κι ό,τι «επιστραφεί», θα έχει πάνω του την ίδια σφραγίδα: Τη σφραγίδα της θυσίας, της αγωνίας, της ενότητας των εκατομμυρίων εργαζομένων.

Τίποτα απ΄ όλα όσα έμειναν ανεκπλήρωτα και που σήμερα οι «δουλοκτήτες» τα παρουσιάζουν σαν «αδύνατα», δεν θα χαριστεί. Θα είναι ο καρπός μιας αδιάκοπης σποράς αγώνων. Των αγώνων ώστε το νόμιμο και το ηθικό να συμπορευτεί με το δίκιο του εργάτη. Αυτή είναι η μόνη προοπτική που πάνω της μπορεί να φυτρώσει η ελπίδα για τον λαό - εργάτη.

Τι είναι κάτω από το...κρεβάτι σου;