Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Οι μετανάστες στην Αθήνα

Θα πρέπει να είμαστε από την αρχή ξεκάθαροι: Οι μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα. Και θα πρέπει να το πούμε αυτό στον Δήμο της Αθήνας, στο κέντρο της ελληνικής κοινωνίας, που, καλώς ή κακώς, βιώνει το φαινόμενο της μετανάστευσης με τον πλέον εμφανή τρόπο.

Του Βασίλη Παπαδόπουλου

Θα πρέπει να πούμε στους κατοίκους της Αθήνας να μην ντρέπονται να παραδεχθούν ότι ξενίζονται από τις μαντίλες, τις κελεμπίες, τα καπελάκια που φορούν οι Άραβες, οι μουσουλμάνοι και οι Αφρικανοί που όλο και πιο συχνά εμφανίζονται στους δρόμους της πόλης μας.

Πρέπει να τους πούμε ότι είναι φυσιολογικό να ξενίζονται από ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμό, με διαφορετικά ήθη και έθιμα. "Έλα Ηπείρου κι Αχαρνών να σε γιουχαΐσω" τραγουδούσε ο Σαββόπουλος και τώρα πια εκεί οι Πακιστανοί, οι Αφρικανοί και οι Άραβες είναι περισσότεροι από τους Ρουμάνους και τους Αλβανούς που κατοικούν στην περιοχή. Πού πήγαν οι Έλληνες; Μα στα βόρεια προάστια ή στις καινούργιες περιοχές κατοικίας του κέντρου (Κεραμεικός, Βοτανικός, Γκάζι), όπου, παρεμπιπτόντως, εκτόπισαν τους μουσουλμάνους κυρίως του Έβρου, που εγκαταστάθηκαν εκεί τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, κάτι που ενθάρρυνε η ελληνική πολιτική για να κρατήσει τα σύνορα εθνοτικά ή γενετικά καθαρά.

Δεν υπάρχει ανασυγκρότηση χωρίς τους νέους

Δεν θέλουμε απλώς να συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιο με κάποια πιο «φρέσκα» πρόσωπα χάριν της εικόνας και μιας επίπλαστης ηλικιακής ανανέωσης. Θέλουμε να δούνε οι νέοι άνεργοι, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, στα πρόσωπά των νέων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αγωνίες, να δουν τους εαυτούς τους.

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Α. Ζαχαριάδη

Το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «η υπομονή μας εξαντλήθηκε». Τι σηματοδοτεί για τις εκλογές το συγκεκριμένο σύνθημα;

Ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο την κατάσταση στην οποία μας έχουν φέρει. Να αναγκαζόμαστε να ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, άλλοι να παρακαλάνε για μια κακοπληρωμένη 4μηνη σύμβαση των 300 ευρώ και άλλοι να φεύγουν στο εξωτερικό -για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Το σύνθημα, όμως, συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί την ανατροπή και την ελπίδα. Ανατροπή των μνημονίων της εξαθλίωσης και της ισοπέδωσης της δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, ελπίδα ότι μαζί θα διαμορφώσουμε από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της αριστεράς ένα διαφορετικό μέλλον. Με στήριξη των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και των νεανικών πρωτοβουλιών, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Γ.Δελαστικ:Πούλησε ο Πούτιν τα 8 εκ.Ρώσσους της Ουκρανίας

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Θα θέσουμε το ερώτημα ωμά: η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να καλέσει τους Ρώσους και τους ρωσόφρονες της Ουκρανίας να ακυρώσουν -και πιθανότατα να ματαιώσουν αμετάκλητα- το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης των εδαφών τους από την ακροδεξιά κυβέρνηση των πραξικοπηματιών του Κιέβου, τι σημαίνει; Σημαίνει μήπως ότι κάτω από το βάρος των διεθνών πιέσεων ο Πούτιν λύγισε και αποφάσισε ή υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει στα νύχια των φιλοναζιστών τα περίπου οκτώ εκατομμύρια Ρώσους που κατοικούν στην Ανατολική Ουκρανία; Η εκτίμησή μας είναι ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας στις 25 Μαΐου και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του Κρεμλίνου στο όποιο αποτέλεσμα υπάρξει, πριν διαμορφώσουμε άποψη για το αν όντως ο Πούτιν εγκατέλειψε τους Ρώσους της Ουκρανίας ή όχι. Θα εξηγήσουμε αμέσως τι ακριβώς εννοούμε. Γράφαμε προσφάτως ότι ο Πούτιν έχει την ανομολόγητη άποψη πως η Μόσχα και το Βερολίνο μπορούν να διαμοιράσουν την Ουκρανία. Τα εδάφη που κατοικούν οι Ρώσοι να προσαρτηθούν ουσιαστικά στη Ρωσία - κάτι που θα γινόταν αμέσως σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία ή που μπορεί να γίνει συγκαλυμμένα και σταδιακά σε περίπτωση«ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας. Η δυνατότητα αυτή τινάχθηκε στον αέρα από τη στιγμή που οι Αμερικανοί πήραν υπό τον έλεγχό τους τους ακροδεξιούς πραξικοπηματίες, εκτοπίζοντας εντελώς τους Γερμανούς.

Ενδέχεται οι Γερμανοί να νομίζουν ότι μπορούν να ξαναπάρουν αυτοί τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας μέσω των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες, υποσχόμενοι στον Πούτιν ότι θα λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά μέσω της «ομοσπονδιοποίησης» της χώρας, με τις ανατολικές περιοχές ουσιαστικά να αυτονομούνται. Δύο εβδομάδες δεν είναι πολύς χρόνος, αν στο διάστημα αυτό κρίνεται η δυνατότητα αποφυγής της χρήσης στρατιωτικής βίας για να προστατευθούν οι Ρώσοι της Ουκρανίας. Δεν αποκλείεται και οι πληροφορίες των ρωσικών υπηρεσιών να ενισχύουν την πιθανότητα γερμανικής νίκης. Θα δούμε τι θα δείξει το αποτέλεσμα. Γιατί αν στις προεδρικές εκλογές επικρατήσει ο άνθρωπος των Αμερικανών, η Μόσχα θα έχει υποστεί σοβαρότατη ήττα με βαρύτατες συνέπειες.

Είναι εντελώς άλλο πράγμα μια κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων μέσα σε μια διαλυμένηΟυκρανία που στην κυβέρνησή της έχει ακροδεξιούς πραξικοπηματίες, με στόχο την προστασία του ρωσικού πληθυσμού ως πρόσχημα από τους φιλοναζιστές, και άλλο η εισβολή των Ρώσων εναντίον ενός μόλις εκλεγέντος Ουκρανού προέδρου, ηγέτη απολύτως νόμιμης κυβέρνησης. Η ρωσική ηγεσίαφυσικά έχει απείρως μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των πραγμάτων από εμάς και η στάση της σίγουρα λαμβάνει υπόψη της αυτές τις παραμέτρους, αλλά και πολλά άλλα γεγονότα και παραμέτρους που εμείς αγνοούμε. Αυτό όμως δεν δίνει απάντηση αυτήν τη στιγμή στο ερώτημα αν η συνισταμένη όλων αυτών των παραγόντων οδηγεί τον Πούτιν στο να εγκαταλείψει ή όχι τους Ρώσους της Ουκρανίαςκαι τα εδάφη τους. Ομολογούμε πάντως ότι μας εντυπωσίασε βαθύτατα ο χαρακτηρισμός εκ μέρους του Πούτιν των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι Ρώσοι δεν έχουν καμία λατρεία προς τους θεσμούς και τις διαδικασίες, αν δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων το... αποτέλεσμα! Επειδή όμως η Μόσχα γενικά τα έχει κάνει μαντάρα εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από δεκαετία, με τον χειρισμό της κατάστασης στην Ουκρανία, περιμένουμε να διαμορφώσουμε δική μας άποψη για το τι εννοεί ο Ρώσος πρόεδρος με το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», υποκρινόμενος ότι ξεχνάει πως ο «φιλορώσος» πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανατράπηκε πραξικοπηματικά. Ο Γιανουκόβιτς αποδείχθηκε φυσικά παντελώς ανίκανο ανθρωπάκι που την «κοπάνησε» μόλις είδε τα δύσκολα, έχοντας προσπαθήσει προηγουμένως να εκβιάσει τον... Πούτιν! Για να δούμε όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα έσχατης εσωτερικής πόλωσης στην Ουκρανία, κυριολεκτικά στα όρια του εμφυλίου πολέμου, ποιος τελικά θα βγει πρόεδρος και τι έχει κατά νου ο Πούτιν. Σε δύο μόλις εβδομάδες θα έχουμε την απάντηση, στο πρώτο τουλάχιστον ερώτημα...


*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 9 Μαίου 2014
aristeri-diexodos.blogspot.gr

«Η θρησκεία του κεφαλαίου»

Πολ Λαφάργκ

Αποσπάσματα απ’ το βιβλίο του Πολ Λαφάργκ «Η θρησκεία του κεφαλαίου». Το βιβλίο αυτό αποτελεί τα πρακτικά ενός (φανταστικού) Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο (δεν καθορίζεται η ημερομηνία), κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι των πιο επιφανών αστών συντάσσουν τα πρακτικά μιας νέας θρησκείας που θα λατρεύει το Χάος που δημιούργησαν και που ονόμασαν «πολιτισμένο κόσμο». Μιας θρησκείας ικανής όχι μόνο «να σταματήσει την επικίνδυνη εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών», αλλά και να δώσει στον χαοτικό και καπιταλιστικό αυτό κόσμο τη φαινομενικά οριστική μορφή του. Πρόκειται για μια απολαυστική φάρσα του συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου «Το δικαίωμα στην τεμπελιά» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος και Νησίδες), που τύγχανε να είναι και γαμπρός του Μαρξ. Δυστυχώς, το κείμενο αυτό -στο μεγαλύτερο μέρος του- παραμένει ακόμα επίκαιρο…

Στ.Δρογώσης: Να κυβερνήσει η αριστερά. Με τις αξίες της και με το ηθικό της πλεονέκτημα

Aπό thepressproject.gr

Ο Στάθης Δρογώσης είναι ένας νέος άνθρωπος, γνωστός τραγουδοποιός, αριστερός, ακτιβιστής, με έντονη παρουσία στα social media. Από την πρώτη στιγμή βγήκε στους δρόμους, δίπλα σε εκείνους που διαμαρτύρονταν ενάντια στα μνημόνια, χωρίς να φοβηθεί μην τυχόν και τσαλακώσει το καλλιτεχνικό του προφίλ.
Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη

Από τις σπάνιες περιπτώσεις των ανθρώπων με υψηλό ήθος (ναι, το λέω και το παίρνω πάνω μου) που μπαίνουν στη φωτιά και παλεύουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Από τα πρόσωπα που στρατεύθηκαν για να δώσουν και όχι για να πάρουν.
Πριν γράψω αυτές τις γραμμές, το σκέφτηκα καλά και ε, λοιπόν, όχι, δεν μπορώ να παριστάνω την «αντικειμενική», αποφεύγοντας να γράψω αυτό που πραγματικά είναι ο Στάθης Δρογώσης, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί του: ένας αγνός και έντιμος αγωνιστής, ένας ιδεολόγος, που θέλει να προσφέρει και να παλέψει για να γίνει ο κόσμος πιο δίκαιος.

Yπήρχε συνυπευθυνότητα για την λειτουργία της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Βούτση στον REALFM 97.8 (Κάτια Μακρή) για το θέμα της Χρυσής Αυγής

Τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί και κυρίως αυτά που έχουν ψαχτεί δεν είναι τέτοια που όταν κάνουμε εμείς την άρση ασυλιών να μπορεί να πει κανείς, έχοντας διαβάσει τη δικογραφία, πως δεν σου δημιουργείται καμία αμφιβολία για το βάσιμο ή όχι κάποιων στοιχείων.

Να σας το πω ευθέως: όταν στη Βουλή ακούγεται ότι βρέθηκε μία καραμπίνα με 8 φυσίγγια και με βάση αυτό το στοιχείο γίνεται η παραπομπή για τον εξοπλισμό εγκληματικής οργάνωσης, αντιλαμβάνεστε ότι, επειδή όλοι είμαστε εχέφρονες και έξυπνοι άνθρωποι, κάτι είναι πίσω από αυτό. Δεν μπορεί με βάση αυτό να γίνεται η όλη ιστορία και να δημιουργείται στον κόσμο ένα κούμπωμα.
Είχανε πει ότι έχουν ιδρυθεί σκοπευτικοί όμιλοι με 2000 ανθρώπους όπου εκεί μαζευόντουσαν όπλα ή ότι εκεί γίνονταν ασκήσεις κοντά σε στρατόπεδα όπου έφεδροι έκαναν ασκήσεις ή ότι υπήρχε σχέση με διευθυντικά στελέχη από την Αστυνομία κ.τ.λ. Αυτά τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι έχουν βάση αλήθειας θα έπρεπε να τα δει κανείς και ευλόγως θα έπαιρνε απόφαση χωρίς καμία αμφιβολία ότι υπήρχε συνυπευθυνότητα για την λειτουργία της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική οργάνωση, έχουν μπει στην άκρη. Κι αυτό μας δημιουργεί ένα ερωτηματικό. Χρειάζεται σε βάθος να πάει αυτή η ιστορία.

Καταψηφίζουμε τον Βενιζέλο και φεύγουνε;

Μιχάλης Ραγκούσης

Από την πρώτη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να θέσει το δίλημμα «Ελιά ή πτώση της κυβέρνησης» τα σχόλια περιορίστηκαν είτε σε χλευασμό εκείνου και του κόμματός του είτε σε ευχολόγια για την απαλλαγή από το ακροδεξιό-νεοφιλελεύθερο καθεστώς Σαμαρά. Λίγο αργότερα, μια ανάλυση έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Βενιζέλος οδηγείται σε πολιτική αυτοκτονία. Όμως, οι προσεγγίσεις αυτές δεν φαίνεται ούτε να λαμβάνουν στα σοβαρά την ικανότητα του Βενιζέλου για πολιτική επιβίωση ούτε να εξηγούν με επάρκεια τον λόγο για τον οποίο εκείνος αρχικά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά φαίνεται να θέτουν αυτό το δίλημμα. Ταυτόχρονα δεν συζητείται η ηθική του διλήμματος και ποιους κινδύνους ενέχει η λαθεμένη ερμηνεία του για συγκεκριμένα στρώματα της κοινωνίας.

Κατσίκας Σπύρος, ιδικός Συστημάτων Πληροφορικής με το "μαζί για την Πόλη μας"


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στου Γουδή. Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην ΠΑΜΚ Ζωγράφου. Έχει σπουδάσει στην Αμερική και την Ελλάδα σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος της Επιτροπής για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Περισσότερα:
Γουδί SOS
On/Off: Η Τεχνολογία στα χρόνια της χολέρας.

Οι τράπεζες κατέσχεσαν το κοινωνικό μέρισμα - Μηδέν εις το πηλίκον

Από την Παρασκευή ξεκίνησε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους, που όμως καταγγέλλουν ότι το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Παράνομη χαρακτήρισε την παρακράτηση ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Ο νόμος είναι ρητός δε σηκώνει συζήτηση», δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου, μιλώντας στο Mega, και πρόσθεσε ότι θα έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την διευθέτηση του ζητήματος.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως «η μόνη περίπτωση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να κρατούν το μέρισμα είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου».

Αμέσως μετά τις καταγγελίες, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «σε εφαρμογή του Νόμου το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη ΝΕΡΙΤ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και τον Νίκο Σβέρκο η Ράνια Σβίγκου, στέλεχος του Γραφείου Τύπου και υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος. Υπογραμμίζει δε ότι η Αριστερά δεν πρόκειται να επιλέξει ποτέ τη λογική της «μονταζιέρας», ενώ σημειώνει ότι συστημικά μέσα ενημέρωσης ακολουθούν πιστά τις εντολές που εκπορεύονται από το μέγαρο Μαξίμου.

Εμφανίζεται πεπεισμένη ότι οι νέοι ψηφοφόροι, παρά το ότι αποστρέφονται το σημερινό πολιτικό σύστημα, κάθε άλλο παρά «απολίτικοι» ή «συμβιβασμένοι» είναι και επισημαίνει ότι η κινηματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ώθηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Αντί να συζητάμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε, η Ν.Δ. προσπαθεί, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις στελεχών μας, να θέτει «παραπολιτική» ατζέντα.

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στον Νίκο Σβέρκο