Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Διονύσης Σαββόπουλος- Πολιτευτής

Joe Valencia : Για την ανθρωπιά και την Αθήνα

 Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

Αυτή είναι η ιστορία ενός πολιτικού πρόσφυγα από τις Φιλιππίνες, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια, έζησε μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σήμερα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Για ποιο λόγο φύγατε από τις Φιλιππίνες τη δεκαετία του ’80;

Είχα εμπλακεί στην αντίσταση κατά της δικτατορίας του Μάρκος και συγκεκριμένα στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών και των κατοίκων των υποβαθμισμένων περιοχών που ζούσαν σε συνθήκες απίστευτης φτώχειας. Ταυτόχρονα, δούλευα στο πανεπιστήμιο ως λέκτορας. Η κατάσταση τότε στις Φιλιππίνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το καθεστώς παραβίαζε κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε καταργήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας. Χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονταν και βασανίζονταν άγρια. Συνοπτικές εκτελέσεις χωρίς δίκη ήταν συνήθης πρακτική, ενώ πολλοί αγωνιστές εκτελούνταν κρυφά και εμφανίζονταν ως «αγνοούμενοι», όπως στη δικτατορία του Πινοσέτ. Η οικονομία της χώρας είχε καταποντιστεί από τον Μάρκος και τους ολιγάρχες φίλους του, που δανείζονταν εκατομμύρια δολάρια από διεθνείς οργανισμούς και τα οποία κατέληγαν στις τσέπες τους.

Τι κάνατε πρώτα όταν φτάσατε στην Ελλάδα;

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Κοντά στους ετεροδημότες της Αθήνας βρέθηκε ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, Βαγγέλης Τσούκας

Φωτογραφία από http://varetada.blogspot.gr
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοντά στους ετεροδημότες τής Αθήνας βρέθηκε απόψε ο επικεφαλής τής Κίνησης Ενεργών Πολιτών, Βαγγέλης Τσούκας. Στο κατάμεστο, από τη μαζική προσέλευση των συμπατριωτών μας, Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Ζωγράφου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αμφιλοχίας επέτυχε με την αμεσότητά του να επικοινωνήσει προς τους παρευρισκομένους τις ριζοσπαστικές θέσεις τού συνδυασμού για την οικοδόμηση ενός νέου δήμου ανάπτυξης. Ενός δήμου με επίκεντρο τον πολίτη, και με μακρόπνοο σχεδιασμό σε θέματα υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, τουρισμού, ποιότητας ζωής. Είναι επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη, όπως τόνισε, η αλλαγή σελίδας στον δήμο, ύστερα από δώδεκα χρόνια αποτυχημένης διοίκησής του.
Σε έντονα, μάλιστα, καταγγελτικό ύφος, αναφέρθηκε στα δόλια μέσα που μετέρχονται όσοι θεωρούν τη θέση τού δημάρχου σαν προσωπικό τους φέουδο. Οι οποίοι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για απόλυτη εξουσία, λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών. Ένα τέτοιο πλέγμα ηγεμονισμού έχει εγκατασταθεί στην Αμφιλοχία τα τελευταία χρόνια, γυρνώντας τη πίσω δεκαετίες: τότε που οι προεκλογικοί εκβιασμοί και απειλές των πολιτών ήταν κοινή πρακτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βαγγέλης Τσούκας, για τα προεκλογικά έργα και ημέρες τής απερχόμενης δημοτικής αρχής, με εκδουλεύσεις και χαριστική διάθεση προς ημετέρους, τσιμεντοστρώσεις και χαλικοστρώσεις ιδιωτικών χώρων κ.ά., προκάλεσαν αίσθηση μεταξύ των ετεροδημοτών.

Tα δάκρυα της Μέρκελ και η οργή του Σαρκοζί για το δημοψήφισμα

Προς έκπληξη όλων στο δωμάτιο η Αγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Δεν είναι δίκαιο, δεν πρόκειται να διαπράξω αυτοκτονία» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η πιο ισχυρή ηγέτις της Ευρώπης.
Η εικόνα εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου του 2011 ήταν σοκαριστική για όσους βίωσαν την «έκρηξη» αυτή της Μέρκελ στο θέρετρο των Καννών και ιδιαίτερα για τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που είχαν προκαλέσει την οργή της.

Ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία «βάναυση» νύχτα γεμάτη αλληλοκατηγορίες.

Ηταν η βραδιά που πολλοί από τους συμμετέχοντες θα θυμούνται για πάντα ως το ναδίρ της τριετούς κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία ωστόσο γεννούσε ελπίδες στον Νικολά Σαρκοζί ότι λόγω της ηγετικής του θέσης στη Σύνοδο G20 θα καθιερωνόταν στην παγκόσμια σκηνή στον δρόμο προς την επανεκλογή. Αντιθέτως, τα πάντα κατέρρεαν.

Στην ευρωκάλπη με διλήμματα εθνικών

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 18ης και της 25ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει όλες τις δυνάμεις του στην ανάδειξη του κρίσιμου – «δημοψηφισματικού» – χαρακτήρα των ευρωεκλογών και στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων, κυρίως των αναποφάσιστων, της νεολαίας και όσων ταλαντεύονται για το αν θα ψηφίσουν, ώστε να προσέλθουν στην κάλπη και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση.

Ο απώτερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ψήφου, προκειμένου ως πρώτο κόμμα να καταγράψει σημαντική ποσοστιαία διαφορά από τη Ν.Δ. κι έτσι να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Η επιδίωξή του είναι να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή εθνικές εκλογές, ώστε να φύγει η παρούσα μνημονιακή κυβέρνηση και να αναδειχθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα βάλει τέρμα στη μνημονιακή πολιτική και θα χαράξει την πορεία εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας. Όσο για τον άμεσο εκλογικό στόχο, οι συχνές αναφορές στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάρρευση της κυβέρνησης επιχειρούν να εμφυσήσουν αισιοδοξία στο ακροατήριό του και να διαμορφώσουν κλίμα νίκης – κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως του τι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, στην κοινωνία καταγράφεται ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθαρές λύσεις

“ Το κύριο άρθρο της Αυγής ”

Καθώς το μνημονιακό κατεστημένο συνειδητοποιεί ότι οδηγείται σε ήττα και στις τρεις κάλπες, με ιδιαίτερη σημασία σε εκείνη των ευρωεκλογών, αρχίζει η διακίνηση σεναρίων για την επόμενη μέρα. Σε όλα τα σενάρια ομολογείται η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται όμως να σχετικοποιηθεί, δηλαδή να υπονομευθεί το λαϊκό μήνυμα. Δεν τους αρκεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέτουν και άλλες παραμέτρους. Πόσο μεγάλη θα είναι, αν το άθροισμα των συγκυβερνώντων κομμάτων θα υπερβαίνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και άλλα συναφή. Ξεχνούν ότι με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο, κερδίζει το εκλογικό μπόνους, χάρις στο οποίο υπάρχει και η σημερινή κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως είναι το μοναδικό κόμμα που διοργανώνει μεγάλες ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις. Που συσπειρώνει και διευρύνει την εκλογική δύναμη του Ιουνίου του 2012, την ώρα που άλλα κόμματα είτε δίνουν μάχη να μπουν στην Ευρωβουλή είτε να συγκρατηθούν στα χαμηλά επίπεδα του Μαΐου του 2012. Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη από τις κάλπες να βγει αδιαμφισβήτητο μήνυμα, ώστε να στοιχειοθετηθούν και οι επόμενες καθαρές λύσεις. Δηλαδή η δημοκρατική ανατροπή.

Λαμπεντούζα: Βυθίστηκε σκάφος με 400 μετανάστες, ανασύρονται δεκάδες πτώματα

Συνεχής Ενημέρωση

Σύμφωνα με διάφορα ιταλικά MME και SkyTV24, βυθίστηκε σκάφος που επέβαιναν 400 μετανάστες, κοντά στη Λαμπεντούζα. Σώθηκαν τα 200, ενώ ανασύρονται δεκάδες πτώματα.

Παρόλαυτα οι πληροφορίες για τον αριθμό των διασωθέντων είναι συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SkyTV24 και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής περισυνέλεξαν πολλές σορούς από τη θάλασσα, περίπου 100 ναυτικά μίλια (160 χιλιόμετρα) από τις νότιες ακτές της Λαμπεντούζα.

Όπως μετέδωσε το Ansa, πολλά πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum και εμπορικά πλοία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ: Αλλαγή παραδείγματος στην πράξη, άρθρο της Ηρώ Ζαβογιάννη

Αρθρο της Ηρώ Ζαβογιάννη

Η ομιλία του Βαγγέλη Τσούκα στη Στάνο, στις 11/5/2014.

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, στις 18 του Μάη. Ερχόμενη στην Αμφιλοχία από την συγκέντρωση μας με τους ετεροδημότες στην Αθήνα, είχα αρχίσει ήδη να νιώθω μια ευφορία που πήγαζε τόσο από τη ανταπόκριση του ετεροδημοτών στο κάλεσμά μας όσο και από το εκφώνηση του προγράμματός μας.
Χτες το βράδυ πήγαμε ως Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας στη Στάνο για την προγραμματισμένη ομιλία του Βαγγέλη Τσούκα. Αυτό που είθισται να συμβαίνει σε αυτές τις επισκέψεις είναι να σφυγμομετρείται η δύναμη κάθε παράταξης και να «τονώνεται» το αρχηγικό προφίλ τους επικεφαλής της. Για αυτό ήμασταν και εμείς οι υπόλοιποι προετοιμασμένοι. Αφού κάναμε λοιπόν μια γύρα στα καφενεία και χαιρετίσαμε τους κατοίκους που κάθονταν στα μαγαζιά, συγκεντρωθήκαμε σε ένα καφενείο για να αρχίσουμε. Και το παράδειγμα άρχισε να αποδομείται.

Γκρέκας Παναγιώτης, Δάσκαλος – 7ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου με το "μαζί για την Πόλη μας"

Γεννήθηκε το1964 στη Ματαράγκα Αγρινίου. Από το 1990 ζει με την οικογένεια του στο Δήμο Ζωγράφου.
Είναι δάσκαλος στο 7ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου. Από το1991 μέλος του ΔΣ του Α΄ συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Αθήνας. Αιρετό μέλος του Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας για το έτος 2013. Μέλος του ΔΣ του Ποσειδώνα Ιλισίων-ΚΟΠΙ.
Ερασιτέχνης δρομέας-μαραθωνοδρόμος. Ιδρυτικό μέλος του ΣΑΠΠΑΖ. Μέλος ΔΕΠ του Δήμου Ζωγράφου ως εκπρόσωπος του Α΄Συλλόγου ΠΕ Αθήνας.