Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-"ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ"

Διαβάζοντας το Παρελθόν. Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1931.
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

του Αριστείδη Καλάργαλη

Στις 5 Ιουλίου 1931 πραγματοποιήθηκε αναπληρωματική εκλογή στον Νομό Λέσβου (εξαιτίας της παραίτησης του βουλευτή Βύρωνα Καραπαναγιώτη).

Σ' αυτές ο υποψήφιος της Αριστεράς (ΚΚΕ), Αχιλλέας Κοντάρας, συγκέντρωσε το 21,39% των ψήφων, ενώ στις προηγούμενες εκλογές του 1928 (Ενιαίον Εκλογικόν Μέτωπον) είχε λάβει μόλις 5,37%. Ταυτόχρονα, οι ψήφοι των Φιλελευθέρων από 82,95% ελαττώθηκαν περίπου στο μισό (46,53%).

Αυτές οι δύο μεταβολές θορύβησαν πολλούς. Ανησύχησαν για την άνοδο της Αριστεράς -- όπως και σήμερα. Στις τοπικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν δύο άρθρα που σχολιάζουν τα αποτελέσματα και τα αίτιά τους.

Πολιτικό [;] ανακοινωθέν

Προσοχή, προσοχή, προσοχή!

Το παρόν ανακοινωθέν απευθύνεται στους εναπομείναντες προοδευτικούς πολίτες της χώρας.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών είναι άκρως απογοητευτικά. Οι δημοτικές εκλογές έδωσαν την ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία να αποδείξει ότι έμαθε από τα λάθη της. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Οι δημοτικές εκλογές είναι πιο πολιτικές από τις βουλευτικές διότι δίνουν την ευκαιρία σε μια κοινωνία [στο βαρυσήμαντο τοπικό επίπεδο], να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει τη νοοτροπία του "κολλητού" και του "κουμπάρου" που... στην αργκό της μαφίας, “κάνει χάρες στους δικούς του ανθρώπους” -μια νοοτροπία άκρως διαβρωτική για την εξέλιξη του πολιτικού φαινομένου μιας κοινωνίας διότι είναι το μερικό που συνθέτει το γενικό.

Ηχηρό όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Κανονικά και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου διεξήχθη το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τα 181 εκλογικά κέντρα που διεξήχθη η ψηφοφορία «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είπε το συντριπτικό 98,04% και «ναι» μόλις το 1,96%.

Συνολικά ψήφισαν 218.002 με τους 213.508 να ψηφίζουν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και 4.278 υπέρ. Τα άκυρα/λευκά ήταν 216.

Από τα 192 σημεία στα οποία είχαν στηθεί κάλπες, σε δυο δεν έγινε ψηφοφορία και εννέα από αυτά, ήταν σε περιοχές που δεν υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ

Παρά την προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα και παρά την εισαγγελική προειδοποίηση για μαζικές συλλήψεις πολιτών, έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης όπου διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στήθηκαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα για το νερό.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Κοινό μέτωπο κατά του ξεπουλήματος από το ΤΑΙΠΕΔ

Ούτε η Ελαφόνησος με τον σπάνιο φυσικό και υποθαλάσσιο πλούτο ξεφεύγει από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο εντάσσονται το ένα μετά το άλλο τα φιλέτα της χώρας, προκειμένου να δοθούν για εκποίηση. Ετσι, παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο ένα ακίνητο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο βρίσκεται στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου, έκτασης 175 στρεμμάτων.

Την έντονη διαμαρτυρία του για την εκποίηση της Ελαφονήσου εξέφρασε ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Π. Ψαρομμάτης, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στον υπουργό Οικονομικών. «Η προς εκποίηση περιοχή των 175 στρεμμάτων (…) αποτελεί στο σύνολό της δασική προστατευόμενη περιοχή (κεδρόδασος, αμμοθίνες). Ωστόσο, ως επένδυση προτείνεται η ανέγερση εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων», αναφέρεται στην επιστολή.

Εκτός ελέγχου ο Άδωνις: «Δεν θα αφήσουμε τους κομμουνιστές να πάρουν την εξουσία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός ελέγχου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκδήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τον πανικό του για την επερχόμενη συντριβή της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.
Σε έξαλλη κατάσταση, για τη διαφαινόμενη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούσε τα χέρια στο τραπέζι λέγοντας: «Ε, όχι, οι Έλληνες θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό μας που στέκεται όλη τη μέρα όρθιος να μας βοηθήσει.Για τις οικογένειες μας, για το μέλλον μας στην Ευρώπη. Σιγά μην αφήσουμε αυτούς να έρθουν να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε. Δεν θα πάρουν την εξουσία οι κομμουνιστές».

Ο Γιάννης Μίχος νέος δήμαρχος Αριστοτέλη - Ήττα από τον πρώτο γύρο για τον "χρυσό" Χρήστο Πάχτα

Μία νέα ημέρα ξημερώνει στη Χαλκιδική καθώς ο Γιάννης Μίχος, που εκπροσωπεί το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, εξελέγη δήμαρχος Αριστοτέλη επικρατώντας του Χρήστου Πάχτα από την πρώτη κιόλας Κυριακή.

Γ. Μίχος (νέος δήμαρχος Αριστοτέλη): "Οι εκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα για την ενότητα των κατοίκων"

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο Γιάννης Μίχος συγκεντρώνει το 51,13% έναντι του Χρήστου Πάχτα που συγκεντρώνει το 46,95%. Η τρίτη υποψηφιότητα του Γιάννη Τρικαλιώτη, που είχε την στήριξη του ΚΚΕ, συγκεντρώνει 1,92%.Αναμφισβήτητα η συγκεκριμένη εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως μία νίκη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική με την είδηση να γίνεται δεκτή με πανηγυρισμούς από τους κατοίκους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «λευκοί» υποψήφιοι

Του Γιώργου Κυρίτση

Μια ματιά στον χάρτη, δείχνει ότι σ΄ αυτές τις εκλογές αναμετρήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέβηκε με ανοιχτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες και οι "λευκοί" υποψήφιοι. "Λευκοί" υποψήφιοι, προερχόμενοι από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που δεν θέλησαν όμως, ακόμα και στέλνοντας εξώδικο στις εταιρείες που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα, να ταυτιστούν με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο και τα κόμματά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέτυχε σε αυτοδιοικητικές εκλογές ποσοστά που θυμίζουν ποσοστά εθνικών εκλογών, ενώ τα κυβερνώντα κόμματα, ακόμη και καμουφλαρισμένα, σε πολλές περιπτώσεις απέτυχαν παταγωδώς. Πράγμα το οποίο έγινε πιο έντονα φανερό στην Αττική, όπου οι σχέσεις των ψηφοφόρων με τα κόμματα είναι πιο πολιτικές και λιγότερο προσωπικές.

Με βάση αυτές τις παραδοχές, δηλαδή τη θετική καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ και την απουσία υπερασπιστών της κυβέρνησης στους εκλογικούς χάρτες, η αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής εκκινεί από καλή βάση για τις δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι που αρνήθηκαν να στηρίξουν τους Σαμαρά – Βενιζέλο, με "λευκό ένδυμα", δύσκολα θα τους επιβραβεύσουν στην πιο πολιτική κάλπη των Ευρωεκλογών.