Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

«Η ευρωπαϊκή Αριστερά διανύει περίοδο αισιοδοξίας»

Έξι συν ένας υποψήφιοι για την Ευρωβουλή κλήθηκαν από το ThePressproject να δώσουν απάντηση σε ένα διαφορετικό ερώτημα που αφορά την ειδικότητα του καθενός, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους. Οι έξι συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο έβδομος στο «αδελφό» ψηφοδέλτιο «Europa Anderes» στην Αυστρία.

Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Μέσα από μια θεματική προσέγγιση φωτίζονται πολλές διαφορετικές πτυχές της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και της εναλλακτικής διεξόδου που προτείνει η Αριστερά, υπό το πρίσμα διαφορετικών γεωγραφικών χώρων, επαγγελμάτων, ειδικοτήτων, ηλικιών και φύλων. Μια εξωστρεφής συζήτηση πέρα από τα κλασικά στερεότυπα και τις εμμονές με τις οποίες κατά κανόνα διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος. Είναι κρίμα που η πίεση των ημερών και των καιρών, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των εκλογών, δεν επέτρεψαν περισσότερες τέτοιες επί της ουσίας συζητήσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΣΚΟΣ

Economist: Ερχεται χάος στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές -Στο πυρ το εξώτερο οι πολιτικοί

Το απόλυτο χάος μετά τα αποτελέσματα των επερχόμενων Ευρωεκλογών προβλέπει το περιοδικό Economist σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες», σημειώνοντας ότι η Ενωση θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα από τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το άρθρο συνοδεύει μια εικόνα που θυμίζει βιβλική καταστροφή του Μεσαίωνα και απεικονίζονται ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ρίχνονται στην πυρά και να αντιμετωπίζουν τη γκιλοτίνα, ενώ εμφανίζονται και επιφανείς ακροδεξιοί πολιτικοί.

Πρόκειται για έναν κλασικό πίνακα του Ζερόμ Μπος «Κόλαση», ο οποίος έχει μονταριστεί με πολιτικά πρόσωπα και ταμπέλες.
Σε πρώτο πλάνο οι Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ αντιμέτωποι με τους ευρωσκεπτικιστές αντιπάλους τους, Νάιτζελ Φάρατζ και Μαρί Λε Πεν οι οποίοι προσπαθούν να τους «εκτελέσουν».

H Ιστορία στον Ενεστώτα Χρόνο

του Κάσσανδρου

Εχουμε σπάνια τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την Ιστορία στη γένεσή της.

Συνήθως συμβαίνουν γεγονότα που, αξιολογούνται χαμηλότερα από την αξία τους ή ακόμη περνούν απαρατήρητα μέχρις ότου ο ιστορικός του μέλλοντος τα αναδείξει ως κομβικά στην Ιστορία της εποχής τους. Όταν δολοφονήθηκε ο Αρχιδούκας στο Σεράγεβο, η κυβερνώσα ελίτ της Ευρώπης πήγε διακοπές.

Όταν ο Τσαμπερλάιν γύρισε από το Μόναχο, ένα αίσθημα ανακούφισης και «ειρήνης στην εποχή μας» διαπέρασε την Ευρώπη.

Λίγοι ξέρουν ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα στο Βιετνάμ τα έστειλε ο ειρηνόφιλος Πρόεδρος Κένεντι.

Όταν τα ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονταν στη Σμύρνη το 1919, κανείς δεν φαντάζονται τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Στη ζώνη των PIGS, για ποια δημοκρατία μιλάτε;

Τα όσα έγιναν γνωστά για την εμπλοκή της τεχνογραφειοκρατικής ελίτ της Ε.Ε. στην πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου το 2011 δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο.

Κάτι ανάλογο συντελέσθηκε, την ίδια πάνω-κάτω περίοδο, και στην γειτονική Ιταλία.

Η εθνικιστική κυβέρνηση του Σ. Μπερλουσκόνι φαινόταν απρόθυμη να υλοποιήσει τα «προγράμματα σωτηρίας», για λόγους συντήρησης του συστήματος που δημιούργησε η πολιτική κυριαρχία του «καβαλιέρε».

Τότε οι δυνάμεις κρούσης του χρηματοπιστωτικού πλέγματος, που κυριαρχεί στην σύγχρονη οικονομία, ανέλαβαν δράση. Μέρκελ, Ντράγκι, Μπαρόζο και λοιποί πολιτικοί εκφραστές του μεθόδευσαν το άδειασμα του (εκλεγμένου, υπενθυμίζουμε) πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Μ. Αναγνωστάκης: το θέμα είναι τώρα τι λες


Μανόλης Αναγνωστάκης 1925–2005
«Οὐ δεῖ ὥσπερ καθεύδοντες ποιεῖν καὶ λέγειν»
(Ηράκλειτος)

§1

Η ποιητική εμβίωση της ελευθερίας λόγου

Οι εποχές που έζησε και έγραψε ο Μ. Αναγνωστάκης χαρακτηρίζονταν, ανάμεσα στα άλλα, από έναν συνεχή πολιτικό και ποιητικό λόγο. Η καλλιέργεια του πολιτικού λόγου, με την έννοια του ευρύτερα στοχαστικού δημόσιου λόγου, δεν ήταν πάντοτε πηγαία, αυθόρμητη, απαλλαγμένη από περιοριστικούς όρους: είτε έπρεπε να επιτρέπεται σε κάποιον να μιλήσει, λόγω επικράτησης διαφόρων μορφών θεσμικής βίας –π.χ. Κατοχή, μετακατοχικό και μετεμφυλιακό νεοελληνικό κράτος, χούντα– είτε έπρεπε να μην συσκοτίζεται η αλήθεια από ψευδείς ιδεολογίες, παραλυτικές για την ελευθερία σκέψης και δράσης· από κοινότοπες αντηχήσεις σαθρών ιδεών ή θεωριών, που ενοχοποιούν και την παραμικρή εγκάρδια εξωτερίκευση των ανθρώπων. Στην πρώτη περίπτωση της θεσμικής βίας, ο ποιητικός λόγος αντιπαρατίθεται με το κράτος και παρακράτος της εξουσίας και εκφράζεται συνήθως με συμβολική γλώσσα. Στη δεύτερη περίπτωση των παραλυτικών, υποκριτικών ιδεολογιών, –εδώ ανήκουν και τα ιδεολογικά ερείπια της καθεστωτικής «αριστεράς»– ο ποιητικός λόγος αποκαλύπτει τα μυθεύματά τους. Ο Μ. Αναγνωστάκης, έχοντας μια τέτοια περίπου εμπειρία της καταστροφής του Λόγου, μάχεται ενάντια στις σκοτεινές μεθοδεύσεις διαχείρισης της μάζας. Εάν ο διανοητής, κατά Νίτσε, είναι καμήλα, μπορεί να γίνει λιοντάρι, στο μέτρο που αντι-μάχεται σθεναρά την εθελοδουλεία της αγελαίας διανόησης. Αλλά και το λιοντάρι-διανοητής, όταν αποκτά επίγνωση της ποιητικής του αποστολής, μετασχηματίζεται σε δημιουργικό, σε ελεύθερο πνεύμα. Ένα τέτοιο πνεύμα ακριβώς είναι ο Μ. Αναγνωστάκης, όπως προκύπτει και από το παρακάτω ποίημά του: αντικρίζει τη μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης, που υπόσχεται ζωή αλλά εμποδίζεται προς τούτο, ως προσωπική του μοίρα. Αυτή-εδώ αναζητεί τον προορισμό της στην αποκαθήλωση του λόγου, που διηγείται μύθους, που σκορπά φρούδες ελπίδες χωρίς αιδώ. Μοίρα – προορισμός (Geschick) του ποιητή: το πέρασμα του ελεύθερου ποιητικού λόγου πάνω από την ανελευθερία του Μαζικού, από τη χειμέρια νάρκη του Αγελαίου.

Ελιά: ντρεπόντουσαν για το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα ζητάνε με σποτάκια τις ψήφους του

Απο χθες παίζει νέο σποτάκι της «Ελιάς» όπου μια κοπέλα κοιτώντας την κάμερα λέει «είμαι ΠΑΣΟΚ. Για αυτό ψηφίζω Ελιά!»
Γιατί να μην έλεγε με περηφάνια «είμαι ΠΑΣΟΚ, ψηφίζω ΠΑΣΟΚ»;
Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει με δικό του ψηφοδέλτιο του στις εκλογές;
Έχει καταλάβει κανείς;
Ποιος ντράπηκε για το ΠΑΣΟΚ και το έκρυψε πίσω από τις ελιές;
Και τώρα πώς ζητάει τις ψήφους των πασόκων;
Δεν ντρέπεται τώρα;
Ή απλά κατάλαβε ότι τους χρειάζεται, οπότε πάνε οι δήθεν ελιές , πάνε και οι ντροπές;
Να υποθέσουμε ότι θα κάνουν και σποτάκια «Ειμαι Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, ψηφίζω Ελιά»; Ή «Ειμαι Δυναμική Ελλάδα, ψηφίζω Ελιά»; Τι όχι;
Και ξανά: Γιατί να μην κατεβαίνει στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ;
Κατάλαβαν τι έκαναν και τώρα δίνουν χρήματα σε σποτάκια να το διορθώσουν.
Τι να διορθώσεις;
Τι να πεις;
Τι να πει κανείς;

Ισοπεδώνουν τη δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου για την Αλ Σάλεχ

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της διεύθυνσης του τηλεοπτικού σταθμού της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης απέναντι στην δημοσιογράφο Κατερίνας Πολύζου.

Η δημοσιογράφος την προηγούμενη εβδομάδα είχε καλεσμένη την εκπομπή της την υποψήφια ευρωβουλευτή της Ελίας, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ .

Η κ. Αλ Σάλεχ θύμωσε καθώς η δημοσιογράφος την ρώτησε για την θέση του Βαγγέλη Βενιζέλου σε σχέση με τον βομβαρδισμό στη Συρία αλλά και για την υπόθεση της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά την επεισοδιακή συνέντευξη ο διευθυντής του καναλιού ενημέρωσε της Κατερίνα Πολύζου ότι «κόβεται» η εκπομπή της.

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του καναλιού Γιώργος Παπακωνσταντής είναι επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά.

Φορο-καταιγίδα 10 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές

Πέντε φορολογικά ραβασάκια ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ θα λάβουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους.

Οι δυσβάσταχτες υποχρεώσεις της εφορίας αρχίζουν από τον Ιούνιο και αφορούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ αμέσως μετά θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Εκτός από τους φόρους οι φορολογούμενοι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις νέες φορολογικές διαδικασίες τόσο για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις όσο και για τον νέο τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ.

α). Φόρος Εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους μέχρι την 30η Ιουνίου 2014. Εφόσον προκύπτει φόρος, αυτός θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31/7/2014, η δεύτερη μέχρι 30/9/2014 και η τρίτη δόση μέχρι 30/11/2014. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος θα καταβληθούν, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Όσοι δεν πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν στις ανωτέρω προθεσμίες, θα κληθούν να καταβάλουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο). Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου.

Ο πρίγκιπας που φίλησε τον Βενιζέλο και άλλα παραμύθια

Του Κώστα Βαξεβάνη

Μην ξεχνιέστε, δεν είναι κοινωνία, είναι επικοινωνία. Ή λιγότερο κομψά, προπαγάνδα ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό που ξεχύνεται από τα νεόπτωχα κανάλια και σε περικυκλώνει και σε κάνει να είσαι έτοιμος να πας να αγοράσεις χρυσά μαχαιροπήρουνα για να είναι ασορτί με τον πλούτο που έρχεται.

Είναι απλώς τηλεοπτικά σποτ και παλαιοκομματικές ομιλίες που επιχειρούν να δικαιώσουν τον Γκέμπελς στην ιστορική πρόβλεψη «όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο περισσότεροι το πιστεύουν».

Στις εκλογές αυτές δεν κρίνεται ούτε η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ούτε η ερωζώνη, ούτε το ευρώ. Άλλωστε αυτά κρίθηκαν στις εκλογές του 2012 επιτυχώς κατά την σημερινή κυβέρνηση. Και έτσι ανέλαβε ο Βενιζέλος να εγγυάται το ευρώ όπως άλλωστε και το δίκιο και τους νόμους, ο Άδωνις την πολιτική ψυχραιμία και την κυβερνητική ισορροπία, ο Πλεύρης την ειρηνική συνύπαρξη που όλοι επιθυμούμε και ο Βορίδης με το τσεκούρι του να γυρνά δεξιά και δεξιότερα για να καθαρίζει την δημοκρατία των ονείρων του από τους «κομμουνιστάς».

Σαν σήμερα 22 Μαΐου 1963

Μια μέρα σαν σήμερα στις 22 Μαΐου 1963 δολοφονική επίθεση λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.

Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ’ όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ… ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Χρηματοδοτικό κενό που θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να δημιουργηθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που στηρίζουν τα ταμεία.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο από την 1 Ιανουαρίου του 2015 καταργούνται κοινωνικοί πόροι που είχαν θεσπιστεί υπέρ του Ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης (100 εκατ.) του Μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (95 εκατ.) και του ΕΤΑΑ -μηχανικοί, δικηγόροι- (120 εκατ.) ενώ κοινωνικούς πόρους ύψους 35 εκατ. ευρώ θα χάσουν και μικρότερα ταμεία όπως των πετρελαιοειδών, του τσιμέντου και των αρτοποιών.

Η λίστα των 50 πόρων που καταργούνται σε συνολικά 22 επικουρικά ταμεία περιλαμβάνεται στην απόφαση την οποία εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.