Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Υπουργείο Κολεγίων. Του Χρήστου Κάτσικα

Η αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είναι μία από τις 31 προτάσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί το δεύτερο μεθοδευμένο βήμα της κυβέρνησης για την εισβολή του ιδιωτικού στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εχει προηγηθεί λίγο πριν από τις εκλογές η ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή που ουσιαστικά και τυπικά αναγνωρίζει πάσης φύσεως πτυχία πέρα από αυτά του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα Πανεπιστήμια δέχονται σκληρή κριτική τόσο από επιχειρηματικούς κύκλους όσο και από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα τα χρόνια του Μνημονίου, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως προβληματική δημόσια επιχείρηση που πρέπει να «εξυγιανθεί», όπως άλλες δημόσιες επιχειρήσεις! Οπως φαίνεται, ακολουθεί το πρότυπο «εξυγίανσης» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, αερομεταφορών, ενέργειας, υγείας: προηγείται η απαξίωση του δημόσιου φορέα και η τεχνητή δημιουργία έτοιμης «πελατείας» για τους ιδιώτες που θα ενσκήψουν.

Η NSA συλλέγει εκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων στο ίντερνετ

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συλλέγει αμέτρητες φωτογραφίες και εικόνες ανθρώπων, τις οποίες εντοπίζει μέσω των προγραμμάτων παρακολούθησής της σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη χρήση τους σε εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπων, όπως προκύπτει από μυστικά έγγραφα, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα της NSA, η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ βασίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην τεχνολογία συστημάτων αναγνώρισης προσώπου.

Η υπηρεσία πληροφοριών έχει στραφεί σε νέα λογισμικά για να εκμεταλλευτεί τον αμέτρητο αριθμό εικόνων που περιλαμβάνονται σε emails, γραπτά μηνύματα, κοινωνικά δίκτυα, συνομιλίες μέσω βίντεο και άλλες επικοινωνίες.

Οι αξιωματούχοι της NSA πιστεύουν ότι η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία εντοπίζει στόχους παρακολούθησης, όπως προκύπτει από τα εν λόγω έγγραφα, αναφέρει η εφημερίδα.

Διαβάστε το οπωσδήποτε: Να τι έγραψε η “Βραδυνή” όταν ο Γλέζος με τον Σάντα κατέβασαν την χιτλερική σημαία

Σας θυμίζει τίποτε;

Δείτε τη έγραφε η “Βραδυνή” της επομένης που κατέβασαν την χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη οι Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας στις 30-5-1941.

Τέτοιοι ήταν, τέτοιοι είναι και τέτοιοι θα παραμείνουν πάντα. Εθελόδουλοι, πρόθυμοι να πουληθούν και να ξεπουλήσουν.
Με κουκούλα ή καπέλο, με ξυρισμένο κεφάλι ή με καπέτα, με στιλέτο ή με πένα, λιγούρηδες ή μεγαλοκαρχαρίες, ο στόχος τους είναι ίδιος...

http://tilevoasartas.blogspot.gr/

Ψήφος ταξική

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

"Να πάτε στην κάλπη έχοντας στο ένα χέρι το ψηφοδέλτιο και στο άλλο χέρι το ευρώ», προέτρεψε ανήμερα των εκλογών ο Σταύρος Ψυχάρης και, απ' ό,τι φαίνεται, η προτροπή του έπιασε τόπο. Όντως, οι Έλληνες ψήφισαν στις ευρωεκλογές με το χέρι στο ευρώ, άλλος στο ευρώ που είχε, άλλος στο ευρώ που δεν είχε, άλλος στο ευρώ που το είχε και το έχασε, άλλος στο ευρώ που φοβόταν ότι θα του γίνει ξαφνικά δραχμή. Δεν ψηφίσαμε μόνο με οικονομικά κριτήρια, ποτέ οι λαοί δεν ψηφίζουν μόνο με οικονομικά κριτήρια, όπως και να το κάνουμε όμως, η ψήφος της 25ης Μαΐου ήταν πρωτίστως ταξική.

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος που έγινε από τον πολιτικό επιστήμονα Χριστόφορο Βερναρδάκη και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Rednotebook βγάζει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Στις «υψηλές περιοχές», Βουλιαγμένη, Βούλα, Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, η Ν.Δ. πήρε 47,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 13,8%. Απολύτως φυσιολογικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψήφισαν με βάση τα συμφέροντα και τους φόβους τους. Στο ερώτημα «Σταθερότητα ή ανατροπή;» απάντησαν «Σταθερότητα» -τη δική τους σταθερότητα, προφανώς- κι όσοι κιότεψαν, προτίμησαν το αντισυστημικό «Ποτάμι», σε ποσοστό 8,6%.