Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης είναι πλέον ηγεμονική

http://www.avgi.gr/

Η επιτυχία της Ανοιχτής Πόλης οφείλεται στη διατύπωση ενός σαφούς αριστερούαυτοδιοικητικού λόγου και στην καθημερινή όσμωσή της με τις γειτονιές της Αθήνας, τονίζει στην “Αυγή” της Κυριακής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στη συνέντευξη ο υποψήφιος δήμαρχος της Ανοιχτής Πόλης μιλά για τις πρωτοβουλίες της παράταξης το προσεχές διάστημα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

* Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η υποψηφιότητά σας θεωρούνταν “outsider”. Πού αποδίδετε την είσοδό σας στον δεύτερο γύρο;

Υπήρχε σίγουρα το ζήτημα της αναγνωρισιμότητας και της τριβής με τα ΜΜΕ, που ξέραμε ότι δεν πρόκειται να μας χαριστούν. Από την άλλη όμως υπήρχαν και πλεονεκτήματα. Η Ανοιχτή Πόλη είναι η μοναδική δημοτική παράταξη βάσης στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή παρουσία στα δημοτικά πράγματα, στα κινήματα πόλης, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Αυτό συνέβαλε εξαιρετικά στο να κινηθούμε γρήγορα, να αποκτήσουμε επαφή με τον κόσμο, να οργανώσουμε περιοδείες και συγκεντρώσεις και να πάρουμε γρήγορα τα πάνω μας. Επιπλέον ξέραμε ότι είχαμε με το μέρος μας την πολιτική δυναμική της περιόδου και γνωρίζουμε επιπλέον ότι ο κόσμος βλέπει πάντοτε πολύ θετικά ένα εγχείρημα με χαρακτηριστικά ανανέωσης, αν συνοδεύεται από πολιτική αξιοπιστία και σοβαρότητα. Χτίσαμε λοιπόν στα πλεονεκτήματα και δουλέψαμε για να ξεπεράσουμε γρήγορα τα μειονεκτήματα. Η ομάδα της καμπάνιας ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις με τον καλύτερο τρόπο, όμως το αποτέλεσμα αυτό ανήκει πρώτα και κύρια σε όλον αυτό τον κόσμο που έτρεξε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή στις γειτονιές.

Γιούργκεν Χάμπερμας: "Να σώσουμε τον βιότοπο της γηραιάς Ευρώπης"

"Η Ευρώπη είναι ένα πρόγραμμα πολιτισμού, που δεν πρέπει να του επιτραπεί να αποτύχει" τόνισε ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Παρίσι. Στη σχετική ανταπόκριση του "Spiegel", ο Γερμανός φιλόσοφος υπογράμμισε πως γι΄αυτό τον λόγο "δεν είναι απλώς εφικτή η ύπαρξη της παγκόσμιας κοινότητας, είναι απαραίτητη - για να συμφιλιώνει τη δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Πρέπει σήμερα να θεσπίσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στους πολίτες και τα κράτη, για να δημιουργήσουμε την παγκόσμια κοινότητα των πολιτών" λέει και συμπληρώνει πως "αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε μια κατάστασης μόνιμης έκτακτης ανάγκης και τα κράτη να καθοδηγούνται από τις αγορές".

"Κάποια στιγμή μετά το 2008, κατάλαβα ότι το πρόγραμμα της επέκτασης, της ενοποίησης και του εκδημοκρατισμού δεν προχωρούσαν αυτόματα" παρατήρησε, "ότι είναι αναστρέψιμα, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. ζούμε την αποσυναρμολόγηση της δημοκρατίας. Πριν, δεν πίστευα ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Κι όμως φτάσαμε σε ένα σταυροδρόμι" σημειώνει.
"Σε τούτη την κρίση", υποστηρίζει ο Χάμπερμας, "οι λειτουργικές και συστημικές επιταγές βρίσκονται σε σύγκρουση" και σημειώνει πως "όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση τόσο μεγαλύτερη σύγχυση προκαλείται". Χαρακτηρίζοντας "τελείως απαράδεκτη" τη γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας, ο Χάμπερμας δηλώνει την απογοήτευσή του από τους Γερμανούς πολιτικούς - "δεν έχουν πολιτική ουσία, ούτε καν πεποιθήσεις" λέει.

Πειραιάς-Βόλος: λιμάνια ψευδαισθήσεων

Tου Γιάννη Ζαϊμάκη

Η διαπλοκή της πολιτικής με τις ποδοσφαιρικές ελίτ έχει μια μακρόχρονη διαδρομή, που πάντα ήταν υπόγεια και αφανής. Δίκτυα πολιτικής πατρονείας εναγκαλισμένα με ποδοσφαιρικά συμφέροντα διασφάλιζαν τη λειτουργία κρατικοδίαιτων εταιρειών και σωματείων, διευθετώντας τις οικονομικές τους ατασθαλίες. Στις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο, είδαμε για πρώτη φορά μια ωμή διείσδυση επιχειρηματικών κύκλων, που βρίσκονται πίσω από δημοφιλή σωματεία, στην πολιτική αρένα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εκλογική επιτυχία τους δείχνει πως υβριδικά πολιτικά μορφώματα που αντλούν τη ρητορεία τους από τον κόσμο του λαϊφστάιλ και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με λαϊκό προσωπείο και επιχειρηματικό μεγαλοϊδεατισμό, διεισδύουν στο κοινωνικό σώμα διαμορφώνοντας νέα πολιτικά ήθη.

Παράγοντες όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Αχιλλέας Μπέος αποτελούν παραδείγματα προβεβλημένων αθλητικών προσώπων με ταχεία κοινωνική ανέλιξη που μετέφεραν στον χώρο του ποδοσφαίρου τη λογική του ευέλικτου καπιταλισμού της ύστερης νεωτερικότητας. Ευρισκόμενοι στο επίκεντρο μιας αθλητικής δημοσιότητας που κατασκευάζει είδωλα και σωτήρες, έχουν καταλάβει ιδιαίτερη θέση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Αποτελούν τις ενσαρκώσεις του καπιταλιστικού ονείρου για γρήγορο πλουτισμό, δόξα και μια ταχεία οικονομική αναρρίχηση χωρίς ηθικούς φραγμούς. Διακεκριμένοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες και αθλητές που λανσάρονται με επιμέλεια στους αλλοτριωμένους κόσμους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γίνονται οι επιτυχημένοι, ξεχωριστοί άνδρες της διπλανής πολυκατοικίας που εισέρχονται στο σπίτι μας, ενεργοποιούν τις φαντασιώσεις μας και εκπληρώνουν εφήμερες προσδοκίες.

Εκτέλεση στο Κοντομαρί (The Massacre at Kontomari)