Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Καλοκαίρι και καταχνιά

 
Του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου

Τα υψηλά ποσοστά του Σύριζα στις τελευταίες εκλογές άφησαν πίσω τους μια υπόσχεση αλλαγής περισσότερο αχνή παρά απτή, διαχέοντας ένα υποκατάστατο ελπίδας που εξ’ αρχής ήταν εύθραυστη, αφού ακόμα και αν ο Τσίπρας είχε υποστηριχθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων πάλι θα έβρισκε την κοινωνία καχύποπτη και επιφυλακτική απέναντι του, μιας και ούτως ή άλλως η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος σε οποιονδήποτε Έλληνα πολιτικό βρίσκεται πλέον σε ένα φαινομενικά ανυποχώρητο ναδίρ.

Είναι δεδομένο άλλωστε ότι όσοι υποστηρίζουν ακόμα τις συγκυβερνητικές παρατάξεις δεν πρεσβεύουν επί της ουσίας καμία πολιτική επιλογή, αφού είναι είτε άμεσα ωφελούμενοι, ως μέλη ενός κομματικού στρατού συντηρούμενου με πελατειακές σχέσεις, είτε αγνοούν, λόγω αμάθειας, ή ακόμα και αδυνατούν λόγω έλλειψης κριτικής ικανότητας ή, πιο απλά, λόγω ηλιθιότητας, να κατανοήσουν την σημασία της υποδούλωσης της χώρας στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει την Ελλάδα μια ειδική οικονομική ζώνη προσαρμοσμένη στα συμφέροντα της κεντρικής Ευρωπαϊκής διοίκησης.

Εξαιτίας του υπεράριθμου εκείνων που δείχνουν να μην έχουν κανένα πρόβλημα με την παρούσα μεταμόρφωση της Ελλάδας σε οικονομική αποικία, γεννάται το ερώτημα αν η μακροχρόνια κατοχή της Ελλάδας από διάφορους αποικιοκράτες στο παρελθόν έχει εγκαθιδρύσει την σκλαβιά ως μια μορφή κανονικότητας για μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που μοιάζει να μην θέλει την ανεξαρτησία του, ίσως επειδή αυτή απαιτεί θυσίες, ή απλούστερα απειλεί βραχυπρόθεσμες ηδονές όπως η καλοκαιρινή ραστώνη.

Στουρνάρας über alles! του Νίκου Μπογιόπουλου

Η χτεσινή ανακοίνωση του ονόματος του κ.Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε όλως τυχαίως σε χρόνο που εμπεριείχε έναν διπλό συμβολισμό:

Πρώτον, ο κ.Στουρνάρας βρισκόταν στο Βερολίνο. Προσκεκλημένος του κ.Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε, θυμίζουμε, είναι αυτός που με αφορμή το κούρεμα του χρέους είχε πει στον κ.Στουρνάρα εκείνο το περίφημο «forget it, Giannis». Και ο Γιάννης «το ξέχασε»… Αλλά ο κ.Σόιμπλε δεν το ξέχασε. Έτσι, αν και χωρίς επίσημη κυβερνητική ιδιότητα μετά την αντικατάστασή του από τον κ.Χαρδούβελη, ο κ.Στουρνάρας δεν θα μπορούσε να λείπει από το «μενού» των εκλεκτών καλεσμένων του κ.Σόιμπλε.

Δεύτερον, η ανακοίνωση της μετάβασης του κ.Στουρνάρα στην ΤτΕ έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η στάση εργασίας στα ΜΜΕ λόγω της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Το γεγονός αυτό – η «μαυρίλα» δηλαδή - στέρησε από το πανελλήνιο τη δυνατότητα να πληροφορηθεί αμέσως τα καθέκαστα. Ως εκ τούτου, και ένεκα της καθυστέρησης στη διάχυση της πληροφορίας για την τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αποφύγαμε τις εικόνες της αυθόρμητης λαοθάλασσας που θα σχηματιζόταν σε κάμπους λόγγους και χωριά, κάνοντας δεκτή την είδηση με αλαλαγμούς χαράς και ανακούφισης…

Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) (1757 – 1798)

 Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
216 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του πρωτεργάτη του οράματος των Ενωμένων Βαλκανίων, ενός οράματος που ακόμη παραμένει ανεκπλήρωτο, ενός οράματος που, σήμερα ειδικά, όντας τόσο επίκαιρο όσο ποτέ, ζητά απάντηση. Ακριβώς αυτό το όραμα του Ρήγα, που αντανακλάται στα έργα και στη δράση του, στάθηκαν η αιτία να δεχτεί η προσωπικότητά του ποικίλες ερμηνείες, επαίνους αλλά και κατηγορίες. Πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν τόσο το όνομά του, όσο και το έργο του προκειμένου να ικανοποιηθούν διαφορετικές κάθε φορά σκοπιμότητες, όπως ο μεγαλοϊδεατισμός που ταλάνισε τόσο την Ελλάδα, όσο και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Μεσογείου για ένα μεγάλο διάστημα που κράτησε από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη μικρασιατική καταστροφή. Η ουσία ωστόσο δεν μπορεί παρά να μείνει αναλλοίωτη και ν΄ αναδεικνύεται μέσα από το έργο που ο ίδιος ο Ρήγας άφησε πίσω του. Δεν υπήρξε ουτοπιστής, ούτε ονειροπόλος, υπήρξε όμως ένας συνειδητοποιημένος επαναστάτης, ένας διεθνιστής που έθεσε πριν απ΄ όλους τα θεμέλια της συνεργασίας των λαών της Βαλκανικής.

Άρειος Πάγος και ΜΑΤ κατά των καθαριστριών

Tvxs Ρεπορτάζ
Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις καθαρίστριες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης. Επίθεση δέχθηκαν φωτορεπόρτερ, κάμεραμαν και αλληλέγγυοι. Οι καθαρίστριες καλούν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο.

«Οι καθαρίστριες συντονισμένα πήγαν στην Νίκης όταν έμαθαν την απόφαση. Σαν πορεία κινήθηκαν. Όχι στα κρυφά», δήλωσε στο Tvxs ο Μάριος Λώλος, φωτορεπόρτερ, που ήταν παρών. «Τους περίμενε ένα μπλόκο από τα ΜΑΤ στην συμβολή Νίκης και Ερμού. Πέρασαν από αυτό και έφτασαν έξω από το Υπουργείο. Αμέσως κατέβηκαν τα στόρια και παρατάχθηκε μπροστά μια διμοιρία ΜΑΤ. Το Υπουργείο ήταν ασφαλισμένο από παντού. Δεν υπήρχε λόγος να επιτεθούν», περιέγραψε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αλ. Τσίπρας: «Σύντομα η ΕΡΤ θα επιστρέψει»!

Το άνοιγμα της ΕΡΤ υποσχέθηκε, μέσω του Twitter, o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την μαύρη επέτειο για το λουκέτο.
Συγκεκριμένα έγραψε: «Σύντομα η ΕΡΤ θα επιστρέψει στην υπηρεσία της δημοκρατίας και του λαού» ποστάροντας μαζί και μία φωτογραφία στην οποία αγκαλιάζει κόσμο που εργάζεται στο ERTOpen.

Χθες ο κ. Τσίπρας μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με αφορμή τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Πριν από ένα χρόνο είχαμε αντιδημοκρατική εκτροπή και πραξικόπημα με το κλείσιμο της ΕΡΤ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μετά από ένα χρόνο γνωρίζουμε ότι φίμωσαν την ΕΡΤ γιατί έτσι το ζήτησαν οι τεχνοκράτες της Τρόικας, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, γιατί δεν αντέχουν την πλουραλιστική ενημέρωση».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα κακέκτυπο «τύπου ΥΕΝΕΔ» που αντικατέστησε την ΕΡΤ, δίνοντας την υπόσχεση ότι «σύντομα η ΕΡΤ θα επιστρέψει στην υπηρεσία της δημοκρατίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης».
 
 http://www.toxwni.gr/ellada/item/19343-fotografia-al-tsipras-syntoma-i-ert-tha-epistrepsei

Κεκλεισμένων των θυρών...

Της Πέπης Ρηγοπούλου, απο την Εφημεριδα των Συντακτων...
Οι συνειρμοί μπορεί να είναι πολλοί. Ο ένας πριν από ένα χρόνο, τηλεοπτικός: το μαύρο που σκέπασε τις οθόνες, όταν έκλεισε η δημόσια τηλεόραση και μέχρι να ξανανοίξει το έτι πλέον μνημονιακό υποκατάστατό της με τον ξενέρωτο τίτλο ΝΕΡΙΤ. Ο άλλος συνειρμός παλαιότερος, αλλά κινηματογραφικός, και μάλιστα κλασικός: το φινάλε της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε «Νονός νούμερο 2».
Εδώ ο Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο), που τον είχαμε κατασυμπαθήσει ως αθώο φοιτητή στον «Νονό νούμερο 1», αποφασίζει ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και ότι άρα τελικά θα γίνει αυτό που δεν ήθελε: ο επόμενος αρχηγός της μαφιόζικης «φαμίλιας». Για τον λόγο αυτό, όταν η συμβία του, ερμηνευμένη από την Νταϊάν Κίτον, πάει να μπει στο γραφείο, όπου σχεδιάζει με τους κολλητούς του την επόμενη σειρά εκτελέσεων, ο Μάικλ/Πατσίνο τής κλείνει την πόρτα κατάμουτρα. Η οθόνη κατόπιν σκοτεινιάζει καθώς πέφτουν οι τίτλοι του τέλους.

6+1 Αναγνώσματα για τον Έρωτα

Ειρήνη Γαϊτάνου

Ή φόβος, ή έρωτας...
Τον έρωτα πρέπει να τον επινοήσουμε από την αρχή, γνωστό αυτό[i]

Η κοπέλα με το άσπρο κασκόλ, που γράφει σ” αγαπώ στο τζάμι της κλούβας που την μεταφέρει στη ΓΑΔΑ, είναι ένα από τα 92 άτομα που συνελήφθησαν μετά την ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας. Η Μαριάνθη των ανέμων[ii]. Έρωτας. Για τη ζωή, για τον άνθρωπο, για την ομορφιά. Χαμογελάς γιατί δε φοβάσαι.

Τι εννοείτε δηλαδή να διαβάσουμε για τον έρωτα; Κάπως αντιφατικό δεν ακούγεται; Και γιατί τότε το πρόσφατο σχετικό βιβλίο του Αλέν Μπαντιού συζητήθηκε τόσο πολύ; Άλλωστε, μη μου πείτε ότι σε στιγμές έντονης αναζήτησης γύρω από τον έρωτα – ή σχετικής καταστροφής – δεν έχετε ποτέ στραφεί σε ένα από εκείνα τα ατελείωτα βράδια, που το ξημέρωμα φέρνει και λίγο λύτρωση αλλά κυρίως απομάγευση, χαμένοι/ες σε κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, παραμύθια και κάθε λογής ιστορίες (ναι, ναι, υπάρχουμε κι εμείς που δεν ακούμε στις σχετικές περιστάσεις στο repeat, Βασίλη Καρρά)…