Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Τιμώντας τον Δεύτερο, ετοιμάζοντας τον Τρίτο (Παγκόσμιο Πόλεμο)

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

«Τιμώντας τον Δεύτερο και ετοιμάζοντας τον Τρίτο!» (Παγκόσμιο Πόλεμο), ήταν ο πετυχημένος τίτλος του ρεπορτάζ της ριζοσπαστικής ιστοσελίδας “World Socialist” για τις γιορτές στη Νορμανδία εξ αφορμής της επετείου της εκεί απόβασης των Συμμάχων και την ομιλία Ομπάμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατόρθωσε να μιλήσει για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς καλά-καλά να αναφέρει τον ρόλο της Σοβιετικής ‘Ενωσης, που σήκωσε το κύριο βάρος της απόκρουσης του ναζιστικού ολοκληρωτισμού και το πλήρωσε με δεκάδες εκατομμύρια νεκρών. Σα να μην έφτανε αυτό, ο κ. Ομπάμα συνέκρινε τον πόλεμο κατά του Χίτλερ με τους πρόσφατους πολέμους που εξαπέλυσε η χώρα του, βυθίζοντας στο αίμα, το χάος και την καταστροφή τη μισή Μέση Ανατολή τα τελευταία 13 χρόνια (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία). Ευτυχώς ξέχασε τουλάχιστο να μνημονεύσει και την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας! Με την φόρα πούχε θα μπορούσε κι αυτό να κάνει. ‘Αλλωστε, συναντηθείς με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του προς την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση των αρχών του Κιέβου εναντίον των Ρώσων και «φιλορώσων» κατοίκων της χώρας του.

Εγκλήματα κατά Ρώσων και «φιλορώσων»

Ενώ αυτά γίνονταν στη Νορμανδία, οι κυβερνήσεις των «δυτικών δημοκρατιών» και τα δικά τους ΜΜΕ συνέχιζαν να ποιούν την νήσσα για τις συνεχιζόμενες σφαγές Ρώσων και «ρωσόφιλων» Ουκρανών αμάχων στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Μετά το κάψιμο ζωντανών δεκάδων διαδηλωτών στην Οδησσό, υπό τις ζωηρές, ενθουσιώδεις επευφημίες και συνθήματα των φιλάθλων-φασιστών που τους πυρπόλησαν, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου σκότωσαν αδιάκριτα δεκάδες περαστικούς στη Μαριούπολη (κύριο κέντρο του ουκρανικού ελληνισμού, ευτυχώς χωρίς θύματα από τους ‘Ελληνες έως τώρα), έπληξαν νοσοκομεία στο Σλαβιάνσκ και πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις κατά αμάχων σε όλη την περιοχή του Ντονιέτσκ. Τις πληροφορίες για όλα αυτά τις έχουμε κυρίως από τα ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και λόγω της μεγάλης δυνατότητας πολιτών να μαγνητοσκοπούν με κινητά.

Όλο το κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής, που όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, τη μεγάλη πλειοψηφία που θα αναλάβει το ιστορικό έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνει η Πολιτική Γραμματεία προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η αυτοκριτική για τη λειτουργία των οργάνων, ο εντοπισμός των αδυναμιών και των λαθών, με στόχο να γίνουν αλλαγές ώστε «να ανασυγκροτούμε συνεχώς το είναι μας». Επίσης σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών καταδεικνύει ότι «δεν υπάρχει η ανακλαστική αντιστοίχηση της γενικής εκλογικής μας επιρροής με τα τοπικά σχήματα που επιλέξαμε».


Το πλήρες κείμενο της εισήγησης της Π.Γ. προς την Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ είναι το ακόλουθο:

Το εκλογικό άγχος φέρνει διάλυση

Tvxs Ανάλυση

Το τριήμερο θα είναι σχετικά ευχάριστο για το Μέγαρο Μαξίμου αφού θα τα δώσουν όλα για να πέσουν τα φώτα στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού που ξεκινά σήμερα. Πρόθεση είναι να αλλάξει η ατζέντα και να επικεντρωθεί στα καλά νέα, όπως είναι οι υποσχέσεις για επενδύσεις, αλλά και στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιούνται πάντα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως επιχείρημα ενίσχυσης της θεωρίας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τη συνοχή και τη συγκρότηση για να χειριστεί τις δημόσιες υποθέσεις.

Όμως πλέον, οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί, όσο αποφασιστικοί και να είναι οι μηχανισμοί υποστήριξης, δεν αρκούν για να κρύψουν την εικόνα μιας γενικής διάλυσης. Κάθε μέρα εμφανίζεται ένα κυβερνητικό στέλεχος που για δικούς του λόγους βγαίνει εκτός γραμμής. Χθες έκανε την έκπληξη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Πάρης Κουκουλόπουλος που ζήτησε ξήλωμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για να εξαιρεθούν η μικρή ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Στη ΝΔ θυμίζουν ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ λόγω καταγωγής έχει ειδικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και έτσι εξηγούν την ξαφνική ευαισθησία του τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Αλλά δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο μόνος που ζητά επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές για θέματα που υπερβαίνουν τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου.