Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Κοινωνία δύο ταχυτήτων με τη βούλα των δικαστών

Του Γιάννη Ξένου

Στη 60σελιδη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λήφθηκε υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου τον Απρίλιο του 2013 (δηλαδή πριν 14 μήνες!) και δημοσιεύθηκε χθες, το ανώτατο δικαστήριο διατηρεί σε ισχύ όλα τα μέτρα του Μνημονίου 2 που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Οι ανώτατοι δικαστές για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» αποφάνθηκαν ότι είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τόσο η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Συνταγματική ακόμα η κατάργηση του επιδόματος γάμου, συνταγματική και η κατάργηση της μετενέργειας, η κατάργηση δηλαδή της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους κατώτατους μισθούς, έπειτα από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
Από την άλλη οι δικαστές της Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν τον Δεκέμβριο του 2013 αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις περικοπές στις απολαβές τους από τον Αύγουστο 2012. Με τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τους μισθούς των δικαστικών λειτουργών. Η κυβέρνηση
Κοινωνία δύο ταχυτήτων με τη βούλα των δικαστών όμως δουλεύει και για τους βουλευτές, μιας και η τροπολογία θεωρητικά μπορεί να επιφέρει αυξήσεις και στις βουλευτικές αποζημιώσεις, καθώς οι μισθοί των βουλευτών συνδέονται άμεσα με τις απολαβές του πρόεδρου του Αρείου Πάγου.

«Απόβαση» τουριστών: Στο 100% η πληρότητα στα ξενοδοχεία…

Με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται λόγω θέρους, οι τουρίστες της τρέχουσας περιόδου άρχισαν να καταφθάνουν από το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου... Γιώργο Τσακίρη η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας αγγίζει το 100%.
Την ίδια ώρα οι αφίξεις στον διεθνή αερολιμένα το πρώτο 5μηνο του 2014 αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 34%.
Στο πλαίσιο αυτό σημαντική θεωρείται η προσφορά του ΕΟΤ στην προβολή της χώρας: H Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει προβληθεί με διάφορους τρόπους σε χώρες-κλειδιά για την τουριστική ανάπτυξη, όπως Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία. Εγκωμιαστικά σχόλια έχουν γραφεί κατά καιρούς στον Ξένο Τύπο και σε εφημερίδες όπως οι New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, Forbes, Sunday Times Travel Magazine και Independent.