Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Χαιρετισμός του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Στέφανου Τζουμάκα στην εκδήλωση της Κοινωνικής Συμφωνίας «Προασπίζοντας τα Δημόσια Αγαθά».

Αγαπητή κυρία Κατσέλη,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να λάβουμε μέρος ως Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην πρωτοβουλία σας για την προώθηση του αγώνα κατοχύρωσης και ανάκτησης των δημόσιων αγαθών στη χώρα.

Είναι γνωστό ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 άρχισε να εδραιώνεται σε αρκετές χώρες, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο σε ορισμένους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα που κύριο χαρακτηριστικό του αποτέλεσαν οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Κυβερνήσεις συντηρητικές αλλά και σοσιαλδημοκρατικές σε σύμπραξη με επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή οδήγησαν δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε έκπτωση της αξίας τους, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχα προβλήματα όπως ελλείμματα, συνέπειες στο δημόσιο χρέος και φαινόμενα διαφθοράς και ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, αποσιωπώντας τις συνέπειες στρατηγικού χαρακτήρα που θα είχε αυτή η οργανωμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων τόσο για τις χώρες όσο και για τις οικονομίες και τις κοινωνίες.

“ΠΟΤΑΜΙ”: ΤΟ “ΤΙ ΣΕΡΤ” ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

«Δεν υπάρχει σοβαρή χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δεύτερο ανταγωνιστή». Αυτή την απάντηση έδωσε ο κ.Σταύρος Θεοδωράκης στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου χτες στον «Real», αν τάσσεται υπέρ της εκχώρησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ». Ίσως τον Σεπτέμβρη που αναμένεται το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του «Ποταμιού», ο κ.Θεοδωράκης μας εξηγήσει: Ποια θεωρεί «σοβαρή χώρα»;

Το Βέλγιο, για παράδειγμα, που η πολιτική της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της ενέργειας οδήγησε σε αυξήσεις της τιμής του ρεύματος την περίοδο 2000 – 2012 κατά 43,4% ή την Τσεχία όπου εκεί οι αυξήσεις ήταν 93,5%;
Την Δανία με τις αυξήσεις ύψους 51,5% ή την Φινλανδία με τις αυξήσεις 85,8%;
Το υπόδειγμα ποιας «σοβαρής» χώρας μας προτείνει ο κ.Θεοδωράκης; Της Γερμανίας που η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας επέφερε αυξήσεις στο ηλεκτρικό ύψους 77,6% ή μήπως της Ουγγαρίας με τις αυξήσεις ύψους 157,6%;

Δικαιοσύνη τύπου… Γ

της Άντας Ψαρρά

Στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Ενα σημαντικό κεφάλαιο της ετήσιας αποτίμησης της λειτουργίας των συστημάτων Δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πέρα από την καθυστέρηση στην απονομή δικαίου, είναι η μέτρηση της ανεξαρτησίας της.

Το κεφάλαιο αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον μια και δεν παύει να είναι πάντοτε ένα βασικό και πρωταρχικό στοιχείο της λειτουργίας του ανεξάρτητου θεσμού της Δικαιοσύνης.
Οπως αναφέρει η αρμόδια Επιτροπή, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης εκτός των άλλων είναι σημαντική και για την επιχειρηματικότητα διασφαλίζοντάς την. «Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της έκθεσης της Επιτροπής η κάθε προσπάθεια των εθνικών συστημάτων της Δικαιοσύνης να βελτιώνουν τον βαθμό ανεξαρτησίας μαζί με την επάρκεια και την ποιότητά τους» αναφέρεται στην έκθεση. Παράλληλα και πολύ σημαντικότερη είναι η απαίτηση για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που απορρέει από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και για τον πόλεμο ενάντια στη διαφθορά.

Κοίτα μαμά, μοιάζω με εσένα: Ένα βίντεο που συγκλονίζει!

Τι συμβαίνει όταν στην οικογένεια επικρατεί βία; Ποιο είναι το αντίκτυπο στα παιδιά; Η παρακάτω πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους, της Γερμανίδας Julia Peters, «Weiss» δίνει με πολύ απλό αλλά δυνατό τρόπο τις απαντήσεις.
Ένα κοριτσάκι ψαχουλεύει στα πράγματα της μαμάς της. Προσπαθεί να βρει τα καλλυντικά και να φτάσει στον καθρέφτη. Ξεκινά να βάφεται με συγκεκριμένο τρόπο που, όπως φαίνεται, της είναι πολύ οικείος. Το αποτέλεσμα απλά σοκάρει.

Δείτε το βίντεο:

ΦΩΤΟ-Το φιλί που καταργεί τα σύνορα

Την παγκόσμια ημέρα φιλιού (στις 6/7) γιόρτασαν στην εφημερίδα Repubblica με ένα φιλί που καταργεί τα σύνορα κι ενώνει αιώνιους εχθρούς πέρα από θρησκευτικά, ιδεολογικά και πολιτικά εμπόδια.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη φωτογράφο που εμπνεύστηκε τη φωτογραφική σειρά “Τα φιλιά που θα ήθελα” Benedetta Polignone (https://it-it.facebook.com/benedetta.polignone) που απαθανάτισε το συμβολικό φιλί μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που ακυρώνει τη δύναμη του τείχους.

Πηγη: enikos.gr

24ωρη απεργία Τετάρτη 9 Ιουλίου - συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 11:00πμ

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικα εναντίον των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της κοινωνίας γενικότερα συνεχίζεται και εντείνεται παρά το περίφημο… success story.
Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της αναδιανομής του πλούτου και της διάλυσης των τελευταίων αναχωμάτων στα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική προστασία.
Συνεχίζει την πολιτική της απομείωσης των παρεχόμενων κοινωνικών αγαθών μέσω της κατάργησης δομών και υπηρεσιών. Εκχωρεί νευραλγικής σημασίας τομείς του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας (υγεία, παιδεία, δομές αυτοδιοίκησης, ενέργεια, νερό, λιμάνια, παραλίες κλπ) στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα, μέσω των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου επιδιώκεται η μετατροπή των εργαζόμενων σε «απασχολούμενους» με μισθούς πείνας και φυσικά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.