Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Λόρκα: Κάθε αληθινός ποιητής είναι επαναστάτης

Τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936, ήρθε το τέλος για τον κορυφαίο ποιητή, ζωγράφο, δραματουργό και θεατρικό σκηνοθέτη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτελέστηκε στο Βίθναρ της Ισπανίας από παραστρατιωτικούς οπαδούς του Φράνκο που έθαψαν τη σορό του, μαζί με άλλα τρία άτομα που εκτέλεσαν εκείνη την αυγή σε ομαδικό τάφο.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο Λόρκα εκτελέστηκε στο Αλφακάρ και πολλοί πίστευαν ότι είχε ταφεί στην περιοχή αυτή, μαζί με άλλους εκτελεσθέντες. Οι αρχές της Ανδαλουσίας διέταξαν το άνοιγμα του συγκεκριμένου τάφου, κατόπιν αιτήματος των οικογενειών των άλλων πέντε ανθρώπων που πιθανολογείτο ότι είχαν ταφεί εκεί. Από την ανασκαφή και την έρευνα που έγινε στο χώρο όμως δεν βρέθηκε τίποτα.

Το τέλος του πολέμου έφερε μαζί του και την «Συμφωνία για Λήθη», μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό, η οποία άνοιξε την πόρτα για τη Δημοκρατία με αντάλλαγμα γενική αμνηστία για το καθεστώς του Φράνκο. Πρόσφατα όμως εμφανίστηκαν ρωγμές στη συμφωνία. Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών, το 2007, ψήφισε το Νόμο της Ιστορικής Μνήμης, η οποία για πρώτη φορά αναγνώριζε επίσημα τα θύματα της δικτατορίας του Φράνκο. Ο νόμος επιτρέπει σε όποιον έχει αποδείξεις για ομαδικό τάφο να ζητήσει την βοήθεια του κράτους για την εκταφή και την ταυτοποίηση των λειψάνων.

Επιχείρηση «Μέγας Αλέξανδρος»: Ένας τάφος σας σώζει

Του Στ.Κούλογλου

Κωμικοτραγικές διαστάσεις έχει πάρει η κυβερνητική επιχείρηση «Μέγας Αλέξανδρος»: η προσπάθεια δηλαδή αλλαγής της πολιτικής ατζέντας μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και την έλλειψη προετοιμασίας για τα ρωσικά αντίποινα, που είχε για κατάληξη το ναυάγιο των ροδάκινων. Η καλλιέργεια κλίματος εθνικής συστράτευσης λόγω των ευρημάτων στην Αμφίπολη, συνδυάζεται πλέον ανοικτά με την ανακήρυξη του κ. Σαμαρά σε ένα είδος «εθνικού ξεναγού» για τις ανασκαφές και τον Μέγα Αλέξανδρο, στη καλύτερη περίπτωση. Στην ακραία προπαγανδιστική, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ακολουθεί την πορεία του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Έτσι το φιλοσαμαρικό "Βήμα" ξεκινούσε ως εξής το σχετικό ρεπορτάζ: «Ήταν τόσο ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από την επίσκεψή του στην Αμφίπολη που στο αεροπλάνο της επιστροφής μιλούσε συνεχώς για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τον συνεπιβαίνοντα υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα τον εντυπωσίασαν, όπως έλεγε, οι λεπτομέρειες που γνώριζε ο Πρωθυπουργός για τον μεγάλο στρατηλάτη. Σε κάποια στιγμή, ενώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 28.000 ποδών, ο κ. Σαμαράς γύρισε στον κ. Τασούλα και του αφηγήθηκε μια σχεδόν άγνωστη ιστορία, με πολιτική όμως σημασία, από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους…»