Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Το τέλος μιας κατοχής και η αρχή μιας άλλης…

Του Ντίνου Παπατσώνη

Τούτες τις ημέρες κλείνουν εβδομήντα χρόνια που οι Γερμανοί φασίστες κατακτητές αποχωρούν από την Αθήνα. Τριάμιση χρόνια φασιστικής σκλαβιάς (1264 ημέρες) παίρνουν τέλος. Ο Β” παγκόσμιος πόλεμος, μετά τις αποφασιστικές νίκες του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, στο Κούρσκ (5/7-28/8 του1943) και το Στάλιγκραντ (17/7/1942-2/2/1943) είναι φανερό ότι πηγαίνει προς το τέλος του. Η ήττα του φασισμού δεν μπορεί παρά να είναι συντριπτική και αναπόφευκτη. Ετσι μετά από εφτά μήνες, η κόκκινη σημαία θα καρφωθεί στην καρδιά του γερμανικού φασισμού – το Ράιχσταγκ – ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα στην ευρωπαική και παγκόσμια ιστορία.

Με την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα ο λαός της πόλης ξεχύνεται στους δρόμους πανηγυρίζοντας. Πανώ με συνθήματα του ΕΑΜ, κόκκινες και ελληνικές σημαίες, οι άνδρες του ΕΛΑΣ έχουν φτάσει μέχρι τις παρυφές της πόλης. Είναι λαική απαίτηση η τιμωρία των δοσιλόγων-συνεργατών των κατακτητών, είναι λαϊκή απαίτηση ο τόπος να ακολουθήσει μια άλλη πορεία.

Πρωτόγνωρη κίνηση καπετάνιου κρουαζιερόπλοιου στη θέα των άθλιων συνθηκών μεταναστών

 Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

Το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο Nieuw Amsterdam με 2.200 χιλιάδες ξένους τουρίστες το οποίο προσέγγισε προχθές Πέμπτη στη Μυτιλήνη έδωσε σε 320 μετανάστες και πρόσφυγες που φυλάσσονταν προσωρινά στο λιμάνι, τρόφιμα και ρουχισμό, όπως αναφέρει το lesvosnews, από το οποίο προέρχεται και η φωτογραφία του θέματος.Την σχετική πρωτοβουλία πήρε ο Ολλανδός καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου.
Στην αρχή αντικρίζοντας την εικόνα θεώρησε ότι δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας αποβίβασης και επιβίβασης των επισκεπτών στο λιμάνι.
Στη συνέχεια, όμως, και αφού διαπίστωσε το θλιβερό θέαμα και τη σοβαρή κατάσταση των μεταναστών οργάνωσε μία πρωτόγνωρη επιχείρηση μεταφοράς ρούχων αλλά και σίτισης για τους μετανάστες.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη συμβολή του προσωπικού, μεταφέρθηκαν από το πλοίο ρούχα, πετσέτες, μπουρνούζια και είδη διατροφής μακράς διαρκείας ενώ οργανώθηκε και συσσίτιο.
Την πρωτοφανή επιχείρηση στη χώρα μας παρακολουθούσαν και οι 2.200 ξένοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, οι οποίοι περιηγήθηκαν σε διάφορους προορισμούς στη Μεσόγειο για λόγους αναψυχής.

Πηγή:dimokratiki.gr