Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΙLO: 375 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν με 1,25 ευρώ τη μέρα

«Να μην μείνει κανείς πίσω. Η δουλειά να εξαλείψει τη φτώχεια». Αυτό το σύνθημα προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO) για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της φτώχειας (17 Οκτωβρίου).

Σε δήλωση του, ο γενικός διευθυντής του ILO, κ. Guy Ryder, επισημαίνει πως ότι η σκληρή αλήθεια είναι πως περίπου 375 εκατ. άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά για να συντηρήσουν τον εαυτό και τις οικογένειές τους με πάνω από 1,25 δολάρια την ημέρα (σ.σ. όριο ακραίας φτώχειας).

Αυτό αντιστοιχεί στο 1/8 του εργατικού πληθυσμού του αναπτυσσομένου κόσμου, όπου πάνω από το ¼ των εργαζομένων ζουν τις οικογένειες τους με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας επισημαίνει πως έχει υπάρξει μία ουσιαστική μείωση της φτώχειας των εργατών σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η πρόοδος, όμως, αυτή επιβραδύνθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την αδύναμη και εύθραυστη ανάκαμψη. Το 2013 ο αριθμός των εργατών που βρισκόταν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας μειώθηκε μόλις κατά 2,7% σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μείωσης κατά την τελευταία δεκαετία. Και οι προοπτικές δεν βελτιώνονται.