Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η «αποικία-χρέους» Ελλάδα και τα βήματα για τη μεγάλη αλλαγή και την ουσιαστική διέξοδο

Του Ρούντι Ρινάλντι

Τον Μάιο του 2010, στα πρώτα βήματα αυτής της εφημερίδας και μόλις μπαίναμε στη μνημονιακή εποχή, μιλήσαμε -σχεδόν οι μόνοι στο χώρο της Aριστεράς- για είσοδο σε μια «νέα καθεστωτική φάση». Τέσσερα χρόνια μετά, χρόνια έντονων αλλαγών, ανατροπών, αγώνων, ανακατατάξεων, ανατινάξεων τομέων της οικονομίας και καταστροφής κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων, παρεμβάσεων και τελεσιγράφων από μεριάς των «δανειστών» – κλεπτοκρατών, έχουμε φθάσει σε ένα νέο ποιοτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει συνολικά τη χώρα μας.

Είμαστε, πλέον, όχι μια χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου, όχι απλά μέλος της Ε.Ε., αλλά κάτι άλλο που πρέπει να οριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Δεν είμαστε «Νότος», όπως θα ορίζονταν η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιταλία. Είμαστε κάτι πιο… παρακατιανό. Να το αποκαλέσουμε «νότο του Νότου»; Κάτι περισσότερο λέει επί της ουσίας. Ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν κάποιες χώρες ως «σκουπίδια» και σ’ αυτές περιλαμβάνουν περιπτώσεις χωρών όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μολδαβία κ.λπ. Με αυτόν τον προσδιορισμό πλησιάζουμε περισσότερο την πραγματικότητα και τη διαβάθμιση που γίνεται από τους μεγαπαίκτες όταν ατενίζουν τη Βαλκανική, τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης ή την περιοχή που πλησιάζει περισσότερο προς τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.Άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «αποικία-χρέους» και πλησιάζουν ακόμα περισσότερο την πραγματική υπόσταση της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο.

«Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ…»: Top 10 δηλώσεων που σπέρνουν τρόμο και πανικό

Δεν έχει σημασία αν στηρίζει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ξεκινούν με τη φράση «αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ…» έχουν καταντήσει αστείες για όλους.
Ο Βάτραχος έκανε μία σταχυολόγηση δηλώσεων -κυρίως στελεχών της κυβέρνησης- για το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις παρακάτω δηλώσεις, μας περιμένουν από εφιαλτικές έως ελαφρώς σουρεαλιστικές στιγμές.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά ειπώθηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα.
«Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν…»
10. «…θα σταματήσει η δανειοδότηση της χώρας!»
«Στην ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του δημοσκοπικού προβαδίσματος που έχει, αντιδρούν οι αγορές με αυτόν τον τρόπο. Σου λένε “αν είναι, παιδιά, να κάνετε εκλογές σε τρεις μήνες και να πάτε να βγάλετε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς σας ενημερώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να δανειοδοτήσουμε τη χώρα”».
Μάκης Βορίδης, υπουργός Υγείας
9. «…δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες!»
«Εάν δοθεί ποτέ η ευκαιρία [στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει], που δεν θα του δοθεί, τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ».
Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός
8. «…δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες (εγώ τουλάχιστον θα βγάλω τα λεφτά μου έξω)!»
Μιμούμενος τον πρωθυπουργό, ένας “συνήθης ύποπτος” το πήγε λίγο παραπέρα:
«Η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δραχμή. Γι’ αυτό κι αν πέσει η κυβέρνηση δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες».

Στον αέρα η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μετά το Δεκέμβριο

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα αφού μετά το Δεκέμβριο του 2014 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών και αντικαθίσταται από ένα «δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών». Αυτό προκύπτει από απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάiνεν, σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ.Παπαδημούλης στην ερώτησή του, έθετε το θέμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και των αλλαγών που προωθούνται από Κυβέρνηση και Τρόικα, αναφορικά με το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις διαδικασίες ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες «από το 2008 έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες περίπου 200 δισ. ευρώ, σε διάφορες μορφές βοήθειας», τη ρωτούσε «πώς θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Η τρόικα επιθυμεί διακαώς την υπογραφή του Τσίπρα!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών έχουν ως στόχο να αποσπάσουν τη συγκατάθεση και του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύναψη νέου δανείου και νέου μνημονίου – Το «παραμύθι» περί εθνικής συνεννόησης
«Η τρόικα δεν θα ησυχάσει, αν δεν υπάρξει και υπογραφή του Τσίπρα…». Αυτή είναι η κοινή ερμηνεία όλων των πολιτικών παρατηρητών και των οικονομικών αναλυτών που παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες την παράλογη στάση της τρόικας στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.
Του Κώστα Τσιτούνα
Το θέμα το έχουμε αναδείξει πολλάκις από το Newsbomb. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Γράφαμε για αυτό το σενάριο από το 2012 (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)!
Οι δανειστές για να προχωρήσουν σε νέο μνημόνιο και νέο δάνειο θέλουν τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα της Αξιωματικής. Ήδη με σχετικό και πλήρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στις 8 Αυγούστου του 2014 γράφαμε:
«Διότι μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία ότι το Φθινόπωρο θα επανέλθουν πάλι τα σενάρια άτακτης χρεοκοπίας και αποκλεισμού της χώρας από της αγορές κ.λπ κ.λπ.