Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο κυνισμός της εξουσίας και η ηθική της Αριστεράς

«Στο παρελθόν μας έλεγαν ότι αν πάρουμε νέα μέτρα, το πρώτο, δεύτερο, τρίτο μνημόνιο κ.λπ., η Ελλάδα θα σωθεί. Τώρα μας λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι τα βάσανα τελειώνουν. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως οι θριαμβολογίες έγιναν αναγγελίες κηδείας, κολλημένες στην πόρτα του χρηματιστηρίου».

Μία διαφήμιση της Φολκσβάγκεν έχει μια κοπέλα να μαλώνει τον πατέρα της επειδή σπαταλάει πολύ νερό όταν ξυρίζεται και ηλεκτρικό όταν αφήνει τα φώτα ανοιχτά όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, αφού έχει καταθέσει τα οικολογικά της διαπιστευτήρια, τον συγχαίρει για την αγορά του διαφημιζόμενου αυτοκινήτου. Το μήνυμα είναι ότι αν οι άνθρωποι κάνουν οικονομία στο νερό και την ενέργεια, τότε δικαιούνται να αγοράσουν αυτό που πραγματικά καταστρέφει τον πλανήτη και την Αθήνα, το ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ανάλογη είναι η πρακτική των «Στάρμπακς» που διαφημίζουν ότι μερικές δεκάρες από την τιμή του καπουτσίνο πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Ετσι και τον καφέ σου πίνεις και τη συνείδηση έχεις ήσυχη.

Η πρόσφατη αναγγελία της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα της ίδιας συμπεριφοράς. Στο παρελθόν μάς έλεγαν ότι αν πάρουμε νέα μέτρα, το πρώτο, δεύτερο, τρίτο μνημόνιο κ.λπ., η Ελλάδα θα σωθεί. Τώρα μας λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι τα βάσανα τελειώνουν. Πριν αλέκτορα φωνήσαι όμως οι θριαμβολογίες έγιναν αναγγελίες κηδείας, κολλημένες στην πόρτα του χρηματιστηρίου. Ακόμη κι αν η υπόσχεση εξόδου ήταν αληθινή, και όχι όπως φάνηκε κάτι σαν την έξοδο του Μεσολογγίου, η μείωση των μισθών και συντάξεων, η ανεργία και η φτώχεια θα παραμείνουν. Τα μνημόνια αποτελούν διαρκές και όχι στιγμιαίο έγκλημα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΕ: ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΚΛΗΡΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ, ΕΞΙΣΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΦΑΣΗ 

Συμφωνία των εταίρων για μια πιστωτική γραμμή έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕπου διεξάγεται στις Βρυξέλλες. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προληπτική γραμμή στήριξης θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες. 

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα ως κεφάλαια για την πιστωτική γραμμή στήριξης τα 10 δισ. ευρώ (δεν έχει ξεκαθαρισθεί πάντως ο χρόνος διαθεσιμότητας των κεφαλαίων του ΤΧΣ, καθώς ενδέχεται να χρειασθεί αυτά να παραμείνουν ανέγγιχτα έως το πρώτο εξάμηνο του 2015 προς χρήση των τραπεζών). 

Το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης θα έχει διάρκεια ενός έτους. Θα συνοδευτεί με συγκεκριμένους όρους για νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις”, αλλά και νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα περιγραφούν αναλυτικά στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που θα συντάξει η κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ελλάδα «Άτολμη και ξεκομμένη από ένα συνολικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του κόμματος, αναφερόμενο στην παράταση της έκτακτης εισφοράς για δύο ακόμα έτη. «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης μοιάζουν όσο η μέρα με τη νύχτα» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου, επισημαίνοντας τις διαφορές:
1.Με την τροπολογία της Κυβέρνησης απαλλάσσονται σ’ ένα ποσοστό μόνο προσαυξήσεις και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής της βεβαιωμένης οφειλής και όχι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Έτσι, εκβιάζονται οι πολίτες να παραιτηθούν από το νόμιμο δικαίωμα τους να αμφισβητήσουν το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής Διοικητικά ή Δικαστικά.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα όλες οι αμφισβητούμενες από τους πολίτες υποθέσεις πριν ρυθμιστούν σε δόσεις παραπέμπονται σε Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ώστε να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της οφειλής, διευκολύνεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ το συνολικό ποσό από προσαυξήσεις και πρόστιμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

Καμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη


της Μαρίας Μπαλάφα
Στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, κάποια στιγμή ο Αίμονας απευθύνεται στον Κρέοντα λέγοντας «πατέρα εκτός από τους νόμους υπάρχει και το δίκιο». Στα χρόνια του Μνημονίου η κατάργηση των μισθών και των συντάξεων, η εκποίηση των κοινωνικών αγαθών, δεν είναι απλά νομοθετικές πράξεις δημοσιονομικού περιεχομένου. Αποτελούν τη σαφή – προθέσεων και στόχων- παρέμβαση στο δίκιο.

Η δικαιοσύνη ως πολιτικό αίτημα

Γίνεται ανυπόφορη η πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, γιατί σε αυτή τη διανυσματική σχέση οι από πάνω εξακολουθούν να κερδίζουν μέσα στην κρίση. Το πρόσφατο στοιχείο, ότι το 10% των Ελλήνων κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας, κάνει το 90% να ασφυκτιά, να τσακίζεται, και την συντριπτική πλειοψηφία να αποσύρεται βαθιά προσβεβλημένη.
Δυστυχώς τα χρόνια της μεταπολίτευσης σημαδεύτηκαν από μια διαρκή προσβολή. Στο όνομα μεγάλων ιδεών ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων, η αποθέωση του λούμπεν, η ταύτιση της έννοιας του κράτους με το κόμμα, η εκτροφή παραγόντων, βρόμικων στερεότυπων με μεγάλα κόλπα και μίζες μας έφτασαν ακόμα και σήμερα κάποιοι να υβρίζουν έναν λαό και ανερυθρίαστα να μιλούν για 10 μικρούς Τσοχατζόπουλους.