Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

“Ποιός είναι λοιπόν πατριώτης;”

Νίκος Μπογιόπουλος 

Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941, μέσα στη βαθιά Κατοχή, ο Γλέζος και ο Σάντας κατεβάζουν τη μισητή σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη. Ποιός Έλληνας δεν είναι περήφανος για εκείνη την πράξη;

Ναι, αλλά τότε υπήρχαν και εκείνοι που έλεγαν αυτά: 


Η εφημερίδα «Βραδυνή» της 1ης Ιουνίου 1941 καταγγέλλει σαν «παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας» αυτούς που κατέβασαν την χιτλερική σημαία η οποία αξίζει «την προσήκουσαν τιμήν και τον ειλικρινή σεβασμόν»…

Μέσα στη ναζιστική σκλαβιά ορθώθηκε το ανάστημα του αδούλωτου λαού για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού, για την εθνική απελευθέρωση και την αναδημιουργία της Ελλάδας:

Ο Μωάμεθ, το βουνό του και οι πριβέ παρελάσεις


του Πρόδρομου Σεϊτανίδη

Φέτος χτυπήσαμε κόκκινο! Οι κεντρικές παρελάσεις έγιναν Members only. Κι όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Ή έστω φτηνότερα.

Απ” όσο θυμάμαι, ελάχιστοι από τους πρωταγωνιστές των παρελάσεων είναι ευχαριστημένοι με το ρόλο τους. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, οι πρόβες εξαντλητικές και η διαδικασία βαρετή. Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για την πλειοψηφία των «επισήμων» που στέκονται όρθιοι στην εξέδρα. Ωστόσο, η χώρα επιμένει στον θεσμό των παρελάσεων γιατί έτσι δείχνουμε, λέει, τα νιάτα μας. Πέρα από το αυτονόητο ερώτημα «τα νιάτα τα ρωτήσατε;» γεννιέται και το πιό σύγχρονο «σε ποιόν τα δείχνουμε;», αφού πλέον δεν επιτρέπεται να τις παρακολουθήσει κανείς. Οι «επίσημοι», καμιά πενηνταριά νομάτοι όλοι κι όλοι, περιτριγυρισμένοι από 2.000 δύσθυμους αστυνομικούς, που σιγοβρίζουν μέσ” απ” τα δόντια τους, είναι πλέον το μοναδικό κοινό των κεντρικών παρελάσεων, στρατιωτικών και μαθητικών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Θέμο, άσε τη Ρένα και πιάσε τα τρένα γιατί τα 5.000.000 παραμένουν αδικαιολόγητα...

Οταν έχεις αποφασίσει από τα πριν ποιό θα είναι το συμπέρασμά σου μπορείς να βρεις χίλιους τρόπους για να καταλήξεις σε αυτό. Στα διαπλεκόμενα μίντια, αυτά που χρωστούν της Μιχαλούς κι αν ήταν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση δεν θα χρηματοδοτούνταν από τις τράπεζες ούτε με σφαίρες, έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πιο άγρια μορφή προπαγάνδας σε βάρος τού ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για τα δικά τους στάνταρ που νομίζαμε πως είχαν κορυφωθεί με την ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επιστροφή στη δραχμή, με τον Βελζεβούλ και κάθε είδους Αρμαγεδδώνα. Το ότι, βεβαίως, η Αριστερά καλπάζει προς την αυτοδυναμία δεν είναι καθόλου τυχαίο πως συμπίπτει χρονικώς με την ανελέητη ισοπέδωσή της και τη σύνδεσή της άλλοτε με την πλουτοκρατία κι άλλοτε με την τρομοκρατία. Μόνο που είναι κωμικοτραγικό οι ίδιες πένες που χρυσοπληρώνονται από την ελίτ για να προασπίζουν τα συμφέροντά της να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την εργατική τάξη, και τις καθαρίστριες ανάμεσά της. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον παρά ενεργούμενο του κατεστημένου και πολέμιος των προλετάριων, με ποιό ηθικό πλεονέκτημα τον μέμφονται αυτοί που έχουν στρογγυλοκαθίσει εδώ και δεκαετίες στην θέση τού υμνητή-απολογητή τού συστήματος;...

Πορεία προς το άγνωστο

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Αν παρακολουθούσε κάποιος την προεκλογική αντιπαράθεση, ίσως πιστέψει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τρισκατάρατο «μνημόνιο».

Είναι όμως έτσι; Και τι ακριβώς θα συμβεί μετά την έξοδο; Θα πλεύσουμε ανεμπόδιστοι προς την ανάπτυξη; Πριν σπεύσουμε να δώσουμε απαντήσεις - ο καθένας τη δική του -, ας δούμε μερικές σοβαρές επισημάνσεις στην τελευταία έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Προ­ϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Κατ’αρχάς υπάρχει στρατηγική για την περίοδο «μετά το μνημόνιο»; Σύμφωνα με το Γραφείο: «Συμπτωματικό της ρευστής κατάστασης είναι ότι δεν έχει ακό­μη διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την επο­χή μετά το τρέχον "μνημόνιο" (...). Όσα έχουν αναγ­γελθεί έως τώρα για ένα τέτοιο σχέδιο επαναλαμβά­νουν γενικούς στόχους (...), χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα, αιτι­ολογήσεις. (...) Είμαστε η τελευταία από τις χώρες που στηρίχθηκαν από Ε.Ε. και ΔΝΤ που ακόμα διαπραγματεύεται διάφορα ζητήματα του προγράμμα­τος προσαρμογής και δεν έχει διαμορφώσει στρατη­γική για την περίοδο μετά το "μνημόνιο"».
Σε τι είδους ανάπτυξη θα πάμε; Άγνωστο! Κατά το Γραφείο: «Στο ζήτημα της ανάπτυξης προβάλλονται διαφορετικές αντιλήψεις, που όμως δεν εξηγούνται ούτε τεκμηριώνονται επαρκώς».

Πιτσιρίκος:Είστε για ένα εμφύλιο ακόμη?

Γράφει ο Πιτσιρίκος

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τις παρελάσεις, τα μέτρα ασφαλείας και τον ύμνο του ΕΑΜ στη μαθητική παρέλαση στο Χαλάνδρι, φούντωσε πάλι η συζήτηση για τους δεξιούς, τους αριστερούς και τον Εμφύλιο. Φυσικά, δεν κυριαρχεί η ψυχραιμία αλλά τα τσιτάτα. Από όλες τις πλευρές.

Την Ελληνική Ιστορία δεν την έμαθα από τα βιβλία του σχολείου. Σχεδόν τίποτα δεν έμαθα από τα βιβλία του σχολείου. Όλα τα έμαθα από άλλα βιβλία.

Δεν μπορεί να γραφτεί η πραγματική Ελληνική Ιστορία στα σχολικά βιβλία.

Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για εκείνες τις οικογένειες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, και συνεχίζουν να κυριαρχούν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Τα σχολικά βιβλία σου πετάνε ένα «έπος του ’40» και καθάρισαν.

“Σηκώστε το κεφάλι ψηλά”

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, Καλημέρα Μακεδονία, Καλημέρα Έλληνες απ’ άκρου εις άκρον της χώρας. Σηκώστε το κεφάλι ψηλά». Με ελάχιστες λέξεις ο Σμηναγός (Ι) Σωτήρης Στράλλης, πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας κατάφερε να συγκινήσει ένα λαό ολόκληρο. Σηκώστε το κεφάλι ψηλά… λέτε να γίνει η σύγχρονη κραυγή «Αέρα» απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα λιτότητας, φορομπηχτικής και δημευτικής πολιτικής; 
Βεβαίως μεγάλη σημασία έχει το ποιος λέει αυτό που λέει… Γιατί αν το έλεγε πχ ένας πολιτικός, θα έπρεπε να εξετάσουμε αμέσως γιατί μας το είπε… Όταν ένα παλληκάρι, όπως ο Σμηναγός Στράλλης, που κάθε ημέρα δίνει μάχες μαζί με τους συναδέλφους του αντιμετωπίζοντας την Τουρκική προκλητικότητα, λέει κάτι, δεν χρειάζεται να κάνουμε δεύτερες, τρίτες σκέψεις… Στον πολιτικό όμως είναι υποχρέωση μας να αναζητήσουμε τι κρύβεται πίσω και από το πιο απλό πράγμα που λέει! 

Σου λέει ο Σαμαράς «ψηλά το κεφάλι Έλληνες»… Για ποιο λόγο; Για να μην βλέπουμε την κατάντια των δρόμων; Τους δρόμους-ρέματα που καταστρέφουν σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και ότι άλλο βρουν μπροστά τους; Ή μήπως γιατί δεν θέλει τον Ελληνικό λαό με σκυμμένο το κεφάλι; Αστεία λέμε τώρα… Θέλουν ο Σαμαράς και όλοι αυτοί που μας κυβερνούν να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι για να δούμε όλοι που «έφθασαν» την Ελλάδα!!! Και ας το δούμε όλοι μαζί που την «έφτασαν»: 

Η Τράπεζα Πειραιώς πετάει έξω απο το σπίτι της 48χρονη άνεργη στην Θεσσαλονίκη

Το πρώτο κρούσμα έξωσης από την πρώτη κατοικία εμφανίζεται και στην Θεσσαλονίκη με θύμα μια άνεργη γυναίκα 48 χρονών, μητέρα δύο παιδιών που μένει εντελώς αβοήθητη απέναντι στην αναλγησία της τράπεζας Περαιως. Σήμερα το πρωί ο δικαστικός επιμελητής θα ερχόταν να αλλάξει κλειδαριά στο σπίτι της στην Σταυρούπολη ενώ η ίδια δεν έχει ούτε που να μείνει ούτε που να μεταφέρει τα πράγματα της.
Η ιστορία της Ευρώπης Σαρίδου δεν διαφέρει από τις ιστορίες των χιλιάδων ανέργων της πόλης μας που ξαφνικά βρίσκονται χωρίς δουλειά, χωρίς φαγητό και χωρίς κανέναν να μπορεί να τους στηρίξει στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους.
“Το σπίτι αυτό ήταν δικό μου, παροχή από τους γονείς μου. Πριν κάποια χρόνια είχα πάρει ένα δάνειο επισκευαστικό προκειμένου να γίνουν κάποιες επισκευές στο σπίτι και να βοηθήσω και τον πρώην άνδρα μου στην δουλειά του” λέει η κα Σαρίδου ξεκινώντας την αφήγηση της τραγικής ιστορίας της λίγο πριν την έξωση από το σπίτι της.

Η κα Σαρίδου αντιμετώπιζε και πριν έξι χρόνια μεγάλα προβλήματα στην εύρεση εργασίας και δούλευε περιστασιακά καθαρίζοντας σπίτια χωρίς όμως να μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου.

ΠΟΥ: «Ο κουβανικός λαός έχει παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια, στην αντιμετώπιση του Έμπολα, από όση όλες οι ΜΚΟ, υγειονομικές οργανώσεις πλουσίων κρατών και Ερυθρός Σταυρός μαζί»...

Κούβα: Δεύτερη ιατρική αποστολή στη Δυτική Αφρική για την επιδημία του ιού Έμπολα

Τη δεύτερη ιατρική αποστολή της στη Δυτική Αφρική έστειλε η Κούβα, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, την ώρα που τα πλούσια καπιταλιστικά κράτη στρέφουν προκλητικά την πλάτη στους λαούς της περιοχής, που ήδη μετρούν σχεδόν 5 χιλιάδες νεκρούς, θύματα του ιού.
Συγκεκριμένα, μία αποστολή από 83 γιατρούς έφτασε στη Λιβερία και τηΓουινέα, προκειμένου να βοηθήσει το τιτάνιο έργο των τοπικών υγειονομικών αρχών.
Πριν λίγες εβδομάδες, 165 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές είχαν μεταβεί στηΣιέρα Λεόνε για να παρέχουν ιατρική βοήθεια, ενώ οι ιθύνοντες διαβεβαιώνουν πως η εκπαίδευση γιατρών και νοσοκόμων στην Κούβα συνεχίζεται, για το ενδεχόμενο αποστολής κι επιπλέον βοήθειας.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξήρε τη συμβολή της Κούβας στην αντιμετώπιση του Έμπολα, τονίζοντας πως ο κουβανικός λαός έχει παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια από όση όλες οι ΜΚΟ, υγειονομικές οργανώσεις πλουσίων κρατών και Ερυθρός Σταυρός μαζί.

30 Οκτώβρη 1944: απελευθέρωση Θεσσαλονίκης από τους ναζί

Στις 30 Οκτώβρη του 1944 ο ΕΛΑΣ έκανε την πανηγυρική παρέλαση της απελευθέρωσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε τηλεγράφημά της η διοίκηση της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ ανέφερε:

«Τμήματα εισήλθον Θεσσαλονίκην σήμερον 3 μετά μεσημβρίαν. Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμό διατρέχει οδούς πόλεως εναγκαλιζόμενος με τους αντάρτας».

Ο λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου έχει αφήσει μια ολοζώντανη περιγραφή αυτών των σκηνών που τις έζησε από πρώτο χέρι:
«Από την οδό Αγίας Σοφίας κατέβαιναν σαρώνοντας τις γειτονιές τα παιδιά του Κουλέ Καφέ, του Αγίου Παύλου, της Ακρόπολης, της Κασσάνδρου. Το Τσινάρι, Εσκί-Ντελίκ, Προφήτης Ηλίας, Διοικητήριο κατέβαιναν τη Βενιζέλου.. Από το Βαρδάρι πάλι ερχόταν ξυπόλυτη, ρακένδυτη, πειναλέα, σπαρταρώντας από ενθουσιασμό, η Ραμόνα, η Επτάλοφος, ο Παλιός Σταθμός, η Νεάπολη, η Σταυρούπολη, ενώ αντίθετα από τα ανατολικά κατέφθαναν μέσα στη σκόνη και τον αλαλαγμό με τρομπέτες, παντιέρες, λάβαρα και χωνιά η Τούμπα, η Αγία Φωτεινή, η Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία, ακόμη και η μακρινή Καλαμαριά…

Νέα νίκη κατά των πλειστηριασμών στη Ν. Φιλαδέλφεια

Μπλόκο στον πλειστηριασμό δύο κατοικιών στη Νέα Φιλαδέλφεια έβαλε το κίνημα «Stop στους Πλειστηριασμούς» και δεκάδες πολίτες, καταφέροντας μία ακόμα νίκη.
Το κίνημα είχε εγκαίρως απευθύνει κάλεσμα σε συμμετέχοντες στο κίνημα αλλά και απλούς πολίτες οι οποίοι παρέστησαν στο σημείο. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών που φώναζαν συνθήματα όπως «κανένας μόνος του στην κρίση», κατάφεραν τελικά να εμποδίσουν σε μία πρώτη τουλάχιστον φάση το ξεπούλημα των δύο σπιτιών.
Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης – η αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Όλγα Κατημερτζή , ο δημοτικός σύμβουλος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Βασίλης Παπακώστας, ο δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης Βασίλης Καραβάκος με ομάδα της “Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση”.
Ακόμα ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, αντιπροσωπεία του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, του Ε.ΠΑ.Μ., των ΑΝ.ΕΛΛ με τον γραμματέα υπερχρεωμένων Σωτήρη Αβδελίδη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ των πέριξ δήμων.